Hoppa till huvudinnehåll

Följ med oss i fält – 2015 i ett nötskal

Publicerad 23 maj 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vårt räddningsfartyg Bourbon Argos i november 2015

Vår digitala årsredovisning tar dig på en resa genom 2015, våra största utmaningar och framgångar i vårt humanitära arbete.

Brutala konflikter, attacker mot sjukhus och människor som riskerade livet på vägen till Europa. De humanitära behoven var stora under 2015 och året innehöll många utmaningar. Låt oss lotsa dig genom fjolåret.

2015 utmärktes främst av attacker mot sjukvårdsinrättningar och brutala konflikter med enorma behov av humanitär hjälp. Det gäller Sydsudan och Centralafrikanska republiken där våra kliniker vid flera tillfällen utsattes för attacker och plundring.

Det gäller förstås även Syrien. Med tanke på de enorma behoven borde Syrien vara den största insatsen någonsin i vår 45-åriga historia. Men säkerhetsläget gör detta omöjligt. Istället var vi hänvisade till att arbeta i grannländerna eller indirekt genom stödet till sjukhus inne i Syrien.

En annan utmaning var flyktingkrisen. Vi trappade upp vår insats till en högre nivå än någonsin tidigare i Europa. Det är ombord på ett av våra tre räddningsfartyg på Medelhavet på vår resa genom året 2015 börjar. Läs om, upplev och följ med vårt humanitära arbete i vår digitala årsredovisning.

Läkare Utan Gränsers digitala årsredovisning 2015

Aktuellt om Flyktingar

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.