Hoppa till huvudinnehåll

”Folk kämpar för att överleva”

Publicerad 21 februari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett barn kontrolleras för undernäring.

Ett barn kontrolleras för undernäring.

Den utdragna konflikten i Mayendit och Leer i Sydsudan har slagit hårt mot befolkningen. Män, kvinnor och barn har tvingats fly från sina hem för att undkomma striderna och kämpar nu för att få tillgång till livsnödvändigheter som mat, vatten och sjukvård.

Under de senaste veckorna har våra team med lokalanställda på plats mött extrema nivåer av undernäring och vi har därför påbörjat en akutinsats för att behandla undernärda barn.

– Det extrema våldet har haft en allvarlig inverkan på människors förmåga att tillgodose grundläggande behov som rent dricksvatten, mat, husrum och sjukvård, säger vår projektkoordinator Nicolas Peissel. Folk har förlorat allt och kämpar varje dag för att överleva.

I januari mötte våra team många undernärda barn i områdena Dablual och Mirniyal, i norra delen av Mayendit. 25 procent av barnen under fem år var akut undernärda och åtta procent hade den allvarligaste formen av akut undernäring.

– Detta innebär att en fjärdedel av de barn som vi har träffat på våra kliniker är undernärda och för nästan en tiondel är tillståndet allvarligt. De här siffrorna är mycket oroande, säger Nicolas Peissel.

Därför har vi utökat verksamheten på våra mobila kliniker den senaste veckan så att vi kan behandla undernärda där. På grund av säkerhetsläget i området är det för närvarande omöjligt för oss att öppna ett sjukhus eller ens att remittera patienter till en annan vårdcentral, eftersom detta skulle äventyra både patienternas och sjukvårdspersonalens säkerhet. Under sådana förhållanden är det en stor utmaning att vårda patienter.

Tvingades fly flera gånger

Nyayolah kom till en av våra kliniker med sina ettåriga tvillingar, som båda är undernärda.

Nyayolah och hennes tre barn i Sydsudan.Nyayolah och hennes tre barn. Foto: Nicolas Peissel/Läkare Utan Gränser.

– I oktober och november var vi tvungna att fly från vår by tre gånger för att gömma oss, berättar hon. Vi lärde oss att lyssna efter ljudet av beväpnade män och bilar. De beväpnade männen sköt på oss och plundrade våra hem. Jag sprang med tvillingarna i mina armar och min fyra år gamla dotter bredvid mig. Vi såg människor som sprang och sedan föll till marken för att de blivit skjutna. Vi gömde oss i skogen tills natten kom och gick tillbaka när de beväpnade männen var borta. Varje gång vi kom hem fanns mindre och mindre kvar av vårt liv. Vår boskap, getter och höns, var borta, sedan våra grödor och slutligen vårt hus som plundrades och brändes ned. 

Några veckor senare tog Nyayolahs familj beslutet att lämna sitt hem och söka skydd på en ö i träskmarkerna.

– Folk är i ständig rörelse. De flyr från våldet för att finna en säker tillflyktsort för sina familjer eller för att få tag på mat. Om människor till exempel hör talas om en matdistribution kommer de att ge sig iväg i den riktningen. Så vi måste hela tiden anpassa vår medicinska verksamhet till dessa folkförflyttningar, säger Nicolas Peissel.

De närmaste månaderna ser dystra ut, säger han, eftersom den pågående torrperioden sannolikt gör det ännu svårare att få tag på mat.

– Om människor inte kan hitta en säker plats att bo på, med tillgång till rent dricksvatten, mat, husrum och sjukvård, är det mycket osannolikt att situationen kommer att förbättras, säger han. 

Aktuellt om Sydsudan

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Nyheter från fältet

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Hemfärden är inte längre något abstrakt som ligger långt där framme utan det är verkligen dags att åka hem nu.
Nyheter från fältet

Det har blivit dags att åka hem

Mina kollegor på avdelningarna anordnar en avskedsfest för mig. Vi dricker te och dansar till trummor och jag får en chans att tacka alla ordentligt för vårt halvår ihop. Tacka för allt de har lärt mig, tacka för att de bjöd in mig i sin vardag under det här halvåret. 

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.
Nyheter från fältet

Ballongterapi

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.