Hoppa till huvudinnehåll

”Folk kämpar för att överleva”

Publicerad 21 februari 2017
Foto: Nicolas Peissel/Läkare Utan Gränser
Ett barn kontrolleras för undernäring i ett av våra projekt i Sydsudan.

Den utdragna konflikten i Mayendit och Leer i Sydsudan har slagit hårt mot befolkningen. Män, kvinnor och barn har tvingats fly från sina hem för att undkomma striderna och kämpar nu för att få tillgång till livsnödvändigheter som mat, vatten och sjukvård.

Under de senaste veckorna har våra team med lokalanställda på plats mött extrema nivåer av undernäring och vi har därför påbörjat en akutinsats för att behandla undernärda barn.

– Det extrema våldet har haft en allvarlig inverkan på människors förmåga att tillgodose grundläggande behov som rent dricksvatten, mat, husrum och sjukvård, säger vår projektkoordinator Nicolas Peissel. Folk har förlorat allt och kämpar varje dag för att överleva.

I januari mötte våra team många undernärda barn i områdena Dablual och Mirniyal, i norra delen av Mayendit. 25 procent av barnen under fem år var akut undernärda och åtta procent hade den allvarligaste formen av akut undernäring.

– Detta innebär att en fjärdedel av de barn som vi har träffat på våra kliniker är undernärda och för nästan en tiondel är tillståndet allvarligt. De här siffrorna är mycket oroande, säger Nicolas Peissel.

Därför har vi utökat verksamheten på våra mobila kliniker den senaste veckan så att vi kan behandla undernärda där. På grund av säkerhetsläget i området är det för närvarande omöjligt för oss att öppna ett sjukhus eller ens att remittera patienter till en annan vårdcentral, eftersom detta skulle äventyra både patienternas och sjukvårdspersonalens säkerhet. Under sådana förhållanden är det en stor utmaning att vårda patienter.

Tvingades fly flera gånger

Nyayolah kom till en av våra kliniker med sina ettåriga tvillingar, som båda är undernärda.

– I oktober och november var vi tvungna att fly från vår by tre gånger för att gömma oss, berättar hon. Vi lärde oss att lyssna efter ljudet av beväpnade män och bilar. De beväpnade männen sköt på oss och plundrade våra hem. Jag sprang med tvillingarna i mina armar och min fyra år gamla dotter bredvid mig. Vi såg människor som sprang och sedan föll till marken för att de blivit skjutna. Vi gömde oss i skogen tills natten kom och gick tillbaka när de beväpnade männen var borta. Varje gång vi kom hem fanns mindre och mindre kvar av vårt liv. Vår boskap, getter och höns, var borta, sedan våra grödor och slutligen vårt hus som plundrades och brändes ned. 

Några veckor senare tog Nyayolahs familj beslutet att lämna sitt hem och söka skydd på en ö i träskmarkerna.

– Folk är i ständig rörelse. De flyr från våldet för att finna en säker tillflyktsort för sina familjer eller för att få tag på mat. Om människor till exempel hör talas om en matdistribution kommer de att ge sig iväg i den riktningen. Så vi måste hela tiden anpassa vår medicinska verksamhet till dessa folkförflyttningar, säger Nicolas Peissel.

De närmaste månaderna ser dystra ut, säger han, eftersom den pågående torrperioden sannolikt gör det ännu svårare att få tag på mat.

– Om människor inte kan hitta en säker plats att bo på, med tillgång till rent dricksvatten, mat, husrum och sjukvård, är det mycket osannolikt att situationen kommer att förbättras, säger han. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare