Hoppa till huvudinnehåll

Förberedelser för superbushen

Publicerad 9 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Briefing med Dr. Lizette. Kongo-Kinshasa är galet stort...

Briefing med Dr. Lizette. Kongo-Kinshasa är galet stort...

Sitter på den lilla altanen i Kinshasa. Det är för varmt att vara i mitt rum. Jag har försökt med öppna fönster, stängda fönster, fördragna gardiner - men inget verkar hjälpa. Jag har visserligen en fläkt men just nu är det elavbrott. Det händer några gånger om dagen.

De första dagarna har varit överväldigande på många sätt: nya ansikten, en ständig kamp för att hänga med i franskan, försöken att någorlunda upprätthålla mina vanliga rutiner. Och en känslomässig berg-och-dalbana, där dalarna är precis så djupa som jag visste att de skulle bli (och hade jag haft en knapp jag kunde trycka på för att komma tillbaka till Sverige hade jag använt den flera gånger vid det här laget). 

Ytterligare en nyhet är att jag numera lystrar till namnet Erik. Det är egentligen mitt andranamn men eftersom det står först i passet så tror alla att jag heter så. Och Ludvig är för svårt för kongoleserna att uttala (Ludovic går i nödfall), så jag har börjat förlika mig med att jag kommer att vara Erik för överskådlig framtid.

Kongo-Kinshasa är stort. Helt gigantiskt faktiskt.

Kongo-Kinshasa är stort. Helt gigantiskt faktiskt. Ytan är större än halva Europa. Och det blir ännu större av att infrastrukturen är nästan obefintlig. Det lär finnas cirka 100 mil asfalterad väg i hela landet. Min gata här utanför, som alltså ligger i de finaste delarna av Kinshasa, är en salig blandning av sand, grus, stenblock, sopor, höns och fattiga människor som ligger i dammet. Men personer inom PUC som jag pratat med vittnar om att man ibland färdats i upp till fem dygn för att nå fram, med flyg, bil, båt, motorcykel och till fots.

PUC står alltså för Pool d’Urgence Congo. Det är ett team som varje vecka bevakar antalet fall av vissa definierade sjukdomar som mässling, kolera, gula febern, hemorragiska febrar, meningokocker. När antalet fall är större än förväntat, och kan betraktas som ett utbrott, skickar man dit ett team för att behandla de sjuka och förhindra sekundärfall. Min första dag på plats fick man rapporter om ett mässlingsutbrott norröver (av säkerhetsskäl kan jag inte skriva exakt var) och redan i början nästa vecka ska vi dit. Det verkar som om jag kommer att bli ensam läkare från Läkare Utan Gränser.

Men nu dags för kvällens aktivitet - yoga! En belgisk tjej erbjuder yogaklasser en gång i veckan. Jag ska dit så de får något att skratta åt. 

Läs hela Ludvig Bolinders blogg.

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

En liten patient får vård på sjukhuset i Bolomba, Kongo-Kinshasa, där Ludvig Bolinder arbetar.
Nyheter från fältet

Ett wifi-fönster mot omvärlden på glänt

Skriver detta i all hast. Det visar sig att det regnar manna från himlen idag, i form av wifi via satellit. Ska kanske passa på att ladda ned DN i pdf-format. Jag är så totalt avskuren från nyhetsflödet i världen här; om det rasade ett nytt världskrig skulle jag inte veta om det.

Ett barn vaccineras mot mässling under vår vaccinationskampanj i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Över en miljon barn vaccinerade mot mässling

Vi har tillsammans med hälsomyndigheterna vaccinerat över en miljon barn mot mässling i Kongo-Kinshasa där sjukdomen sprider sig. Men finns det många logistiska hinder för att ta sig fram.

På väg med båt mot vårt mål - Bolomba.
Nyheter från fältet

Människan tycks kapabel att vänja sig vid det mesta

Tre dagar i Bolomba och jag börjar så sakteliga vänja mig. Telefontäckning finns några timmar om dagen. Internet finns i princip inte alls. De första dagarna har framförallt ägnats åt logistik.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.