Hoppa till huvudinnehåll

Fördömer attacker mot civila

Publicerad 11 september 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Kvinnor och barn på vår vårdcentral i Bouca. Hälften av patienterna har malaria.

Kvinnor och barn på vår vårdcentral i Bouca. Hälften av patienterna har malaria.

Nya våldsattacker i Bouca och Bossangoa i Centralafrikanska republiken har drabbat den redan hårt utsatta civilbefolkningen. Sedan statskuppen i mars då rebellkoalitionen Séléka tog över makten har landet slungats ned i politiskt kaos och den redan allvarliga humanitära situationen har förvärrats.

Våldsamma strider bröt ut i Bouca efter att beväpnade män, som påstås stödja den avsatte presidenten François Bozizé, intog byn i måndags. De lämnade området innan en grupp Séléka-styrkor anlände till området.

Läkare Utan Gränsers sjukhus i Bossangoa , Batangafo och Paoua har under den senaste månaden sett en ökning av våldsrelaterade skador. I Bouca har teamen behandlat 26 personer med machete-och skottskador. Åtta av dessa var kvinnor och sex barn.

Vi är djupt oroade över civilbefolkningens säkerhet i Bouca och över de grymheter som begåtts av båda parter i konflikten, såsom dödligt våld mot civila, summariska avrättningar och hus som satts i brand. Organisationen oroar sig även över att användandet av en sekteristisk retorik, som startade under Séléka-upproret i mars, kommer leda till en fortsatt våldsspiral.

- Vi är mycket bekymrade över en ytterligare upptrappning av striderna och våldsamma hämndaktioner, säger Sylvain Groulx , vår samordnare i Centralafrikanska republiken.

Invånarna i Bouca flydde byn då många hus brändes ned.  Omkring 300 människor har sökt sin tillflykt i hos en katolsk förening i staden. Vi planerar att starta mobila kliniker för att övervaka deras situation och situationen för dem som gömmer sig i omgivningarna. Fler familjer flyr nu från sina hem och ut i skogen, mitt under den period då människor är mest utsatta för malaria.

Vårdpersonal attackeras

I den närbelägna staden Bossangoa har vår klinik fått in mer än tjugofem personer som skadats av machete och kulor under de senaste två veckorna. Den plötsliga upptrappningen av sekteristiskt våld har lett till att tusentals människor flyr staden på jakt efter en fristad. Attacker mot vårdpersonal är mycket oroande och vi fördömer dödandet av två biståndsarbetare från ACTED (Agency for Technical Cooperation and Development) förra lördagen i Bossangoa.

- Läkare Utan Gränser fördömer dessa fruktansvärda våldsdåd mot befolkningen, och uppmanar alla parter i konflikten att respektera säkerheten för icke-stridande och medicinska och humanitära hjälparbetare, säger Groulx.

För tillfället fortsätter vi vår medicinska verksamhet runt om i Centralafrikanska republiken. Såväl de projekt som drevs innan statskuppen i mars och de som nyligen inrättats för att möta de akuta behoven. Den redan allvarliga humanitära krisen i landet har förvärrats av det ökade våldet som har drivit människor på flykt och det offentliga sjukvårdssystemet i landet har kollapsat. Läkare Utan Gränser arbetar i sju ordinarie projekt samt gör akutinsatser på fyra platser i Centralafrikanska republiken.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.