Hoppa till huvudinnehåll

Fördömer attacker mot civila

Publicerad 11 september 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Kvinnor och barn på vår vårdcentral i Bouca. Hälften av patienterna har malaria.

Kvinnor och barn på vår vårdcentral i Bouca. Hälften av patienterna har malaria.

Nya våldsattacker i Bouca och Bossangoa i Centralafrikanska republiken har drabbat den redan hårt utsatta civilbefolkningen. Sedan statskuppen i mars då rebellkoalitionen Séléka tog över makten har landet slungats ned i politiskt kaos och den redan allvarliga humanitära situationen har förvärrats.

Våldsamma strider bröt ut i Bouca efter att beväpnade män, som påstås stödja den avsatte presidenten François Bozizé, intog byn i måndags. De lämnade området innan en grupp Séléka-styrkor anlände till området.

Läkare Utan Gränsers sjukhus i Bossangoa , Batangafo och Paoua har under den senaste månaden sett en ökning av våldsrelaterade skador. I Bouca har teamen behandlat 26 personer med machete-och skottskador. Åtta av dessa var kvinnor och sex barn.

Vi är djupt oroade över civilbefolkningens säkerhet i Bouca och över de grymheter som begåtts av båda parter i konflikten, såsom dödligt våld mot civila, summariska avrättningar och hus som satts i brand. Organisationen oroar sig även över att användandet av en sekteristisk retorik, som startade under Séléka-upproret i mars, kommer leda till en fortsatt våldsspiral.

- Vi är mycket bekymrade över en ytterligare upptrappning av striderna och våldsamma hämndaktioner, säger Sylvain Groulx , vår samordnare i Centralafrikanska republiken.

Invånarna i Bouca flydde byn då många hus brändes ned.  Omkring 300 människor har sökt sin tillflykt i hos en katolsk förening i staden. Vi planerar att starta mobila kliniker för att övervaka deras situation och situationen för dem som gömmer sig i omgivningarna. Fler familjer flyr nu från sina hem och ut i skogen, mitt under den period då människor är mest utsatta för malaria.

Vårdpersonal attackeras

I den närbelägna staden Bossangoa har vår klinik fått in mer än tjugofem personer som skadats av machete och kulor under de senaste två veckorna. Den plötsliga upptrappningen av sekteristiskt våld har lett till att tusentals människor flyr staden på jakt efter en fristad. Attacker mot vårdpersonal är mycket oroande och vi fördömer dödandet av två biståndsarbetare från ACTED (Agency for Technical Cooperation and Development) förra lördagen i Bossangoa.

- Läkare Utan Gränser fördömer dessa fruktansvärda våldsdåd mot befolkningen, och uppmanar alla parter i konflikten att respektera säkerheten för icke-stridande och medicinska och humanitära hjälparbetare, säger Groulx.

För tillfället fortsätter vi vår medicinska verksamhet runt om i Centralafrikanska republiken. Såväl de projekt som drevs innan statskuppen i mars och de som nyligen inrättats för att möta de akuta behoven. Den redan allvarliga humanitära krisen i landet har förvärrats av det ökade våldet som har drivit människor på flykt och det offentliga sjukvårdssystemet i landet har kollapsat. Läkare Utan Gränser arbetar i sju ordinarie projekt samt gör akutinsatser på fyra platser i Centralafrikanska republiken.

Relaterade nyheter

Emile Mushabah Kabala, som arbetar på Paoua-sjukhuset i Centralafrikanska republiken, ser till Ndjimarem Epejoint's sår.
Centralafrikanska republiken

4 saker du ska veta om konflikten i CAR

Det pågående kriget har resulterat i en långvarig humanitär kris, vilket skapat stora hälsobehov bland befolkningen. Här är fyra saker du ska veta om konflikten i Centralafrikanska republiken (CAR).

Staden Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Vi vårdar drabbade av massvåldtäkt

Vi har vårdat tio kvinnor efter en massvåldtäkt i Centralafrikanska republiken. Kvinnorna behandlades på sjukhuset i staden Bossangoa i förra veckan. Patienterna rapporterade att beväpnade män hade våldtagit dem upprepade gånger.