Hoppa till huvudinnehåll

"FÖRHANDLA INTE BORT VÅRA LIV"

Publicerad 13 februari 2012
Frihandelsavtalen försvårar tillverkningen av lagliga, fullgoda läkemedelskopior. Konsekvenserna riskerar att bli förödande för bland annat hiv-positiva i fattiga länder.
Foto: Siddharth Singh
Frihandelsavtalen försvårar tillverkningen av lagliga, fullgoda läkemedelskopior. Konsekvenserna riskerar att bli förödande för bland annat hiv-positiva i fattiga länder.

I helgen har det varit stora protester mot Acta och mot frihandelsavtalen mellan EU och Indien som det just nu pågår förhandlingar om. 2 000 hivpositiva demonstrerade på gatorna i New Delhi mot avtalen som riskerar att leda till att många människor dör i fattiga länder.

– Man förhandlar bort människors liv, det är vad det handlar om, säger Johan Mast, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.
Avtalen som Indien och EU nu förhandlar om påverkar produktionen av så kallade generika, fullgoda läkemedelskopior, som regeringar, FN-organ och Läkare Utan Gränser förlitar sig på när man behandlar patienter i fattiga länder.

Billiga mediciner hotade

Tack vare konkurrensen från generikatillverkare i Indien har priset på hiv-mediciner sjunkit med mer än 99 procent sedan år 2000 - från att ha legat på 10 000 dollar, det vill säga nästan 70 000 kronor, per person och år till att nu vara nere på 150 dollar, motsvarande drygt 1 000 kronor.  
Den stora prissänkningen har inneburit att många fler har kunnat få hiv-behandling runtom i världen. Mer än 80 procent av de hiv-mediciner som används för att behandla 6,6 miljoner människor i fattiga länder kommer från Indien. Utöver hiv-mediciner står Indien för tillverkningen av många andra läkemedel som vi använder för att behandla sjuka människor i fattiga länder.

Riskerar att dö

Redan de nuvarande handelsavtalen innebär begränsningar för möjligheten att tillverka generikavarianter av nya läkemedel. Men frihandelsavtalen som man nu förhandlar om riskerar att göra situationen ännu värre.
– Det här kommer att minska tillgången till billiga mediciner rejält. Människor riskerar att dö i framför allt malaria och aids, säger Johan Mast.

Stora protester

Och Mundrika Gahlot, en av många hiv-positiva människor som protesterade i Delhi i lördags, är av samma åsikt.
– Om vi får leva eller dö borde inte vara upp till förhandlare att bestämma. Vi har ett tydligt budskap till Indien och EU: förhandla inte bort våra liv, säger.
 
Läkare Utan Gränser bistår för tillfället med hiv-behandling till 170 000 människor i 19 länder.
 

Här kan du läsa mer om Accesskampanjen, Läkare Utan Gränsers arbete för bättre tillgång till läkemedel.
Här kan du läsa ett debattinlägg om Acta på Newsmill, och ett debattinlägg på EU-portalen, av infektionsläkaren Per-Olov Pehrson som varit på många fältuppdrag för oss.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare