Hoppa till huvudinnehåll

Förlossning förenad med livsfara

Publicerad 21 juni 2017
Foto: Jean-Christophe Nougaret/Läkare Utan Gränser
Läkaren Flore Gode hjälper ett nyfött barn att andas efter förlossningen på sjukhuset i Katiola, Elfenbenskusten.

Han har ännu inget namn, men bara 48 timmar efter födseln är han redan en överlevare. Fatoumata, pojkens mamma, hade förberett sig för sin andra tvillingförlossning hemma. Men den här gången gick det inte som planerat. 

När Fatoumata kom in till sjukhuset i Katiola, centrala Elfenbenskusten, var det första barnet, en flicka, redan född. Men hon hade svårt att andas och fördes i ilfart till intensivvårdsavdelningen. Det andra barnet hade fastnat i livmodern så Fatoumata kördes iväg på operation där hennes andra son förlöstes med kejsarsnitt.

Trots alla ansträngningar gick det första barnet inte att rädda. Och några timmar senare avled också Fatoumata. Hon hade inte fått någon mödravård under graviditeten och när hon kom till sjukhuset var det redan för sent. Men, hennes andra barn, en pojke, överlevde. Han fördes till intensivvårdsavdelningen för nyfödda där hans pappa besöker honom varje dag.

Vård dyr och svårtillgänglig

– Fatoumatas historia är en av anledningarna till varför vi finns här i Katiola, säger läkaren Gabriel Kabilwa, som arbetar i projektet. Här i Hambol-regionen dör många kvinnor varje år under förlossningen eller kort därefter, precis som Fatoumata och hennes dotter. De främsta orsakerna för dödsfallen är att kvinnorna drabbas av en svår blödning eller eklampsi (som är ett kramp- och/eller komaanfall hos gravida kvinnor med havandeskapsförgiftning) och barnen får en allvarlig infektion. Många dödsfall är också resultatet av att få kvinnor och barn har tillgång till sjukvård som skulle kunna hantera komplikationer som dessa. Denna typ av vård är för dyr, för långt bort eller helt enkelt inte tillgänglig. Därför är det viktigt att se till så att de boende i regionen har tillgång till livsviktig sjukvård.

I Hambol-regionen arbetar vi tillsammans med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna för att minska mödra- och barnadödligheten. Under 2017 utökar vi vårt projekt som stöttar regionens mest avlägsna byar.

Stöd till dubbelt så många vårdcentraler

Tillsammans med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna stödjer vi arbetet på Katiola sjukhus och tre vårdcentraler.

– På vårdcentralerna bistår våra barnmorskor inte bara på plats utan ger också konsultationer via telefon. Om en kvinna eller nyfött barn behöver ytterligare vård ordnar personalen på vårdcentralerna så att de får vård på sjukhus. Vi tillhandahåller också viktiga mediciner, utrustning och tillgång till rent vatten, säger Estelle Thomas, projektansvarig i Hambol.

Under året planerar vi att dubbla antalet vårdcentraler som vi stödjer och hjälpa till att renovera Katiolas mödra- och barnavårdscentral. Som en del av vårt arbete i Elfenbenskusten vill vi också öka befolkningens tillgång till vård genom att erbjuda vaccination och vård av personer som utsatts för sexuellt våld.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare