Hoppa till huvudinnehåll

”Förlossningen tar en oväntad vändning”

Publicerad 5 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En barnmorska tar hand om ett nyfött barn på sjukhuset i Agok, Sydsudan. Varje dag föds tre till fyra barn här.

En barnmorska tar hand om ett nyfött barn på sjukhuset i Agok, Sydsudan. Varje dag föds tre till fyra barn här. 

Ingen förlossning är den andra lik. Men när man som barnmorska står inför något helt okänt gäller det att agera fort. Mara Evans berättar om en sådan händelse som hon var med om i Sydsudan.

”Det var varmt och tyst. Jag och den lokala barnmorskan väntade på att en kvinna skulle föda sitt sjunde barn. När någon ska föda sitt sjunde barn kan det gå fort, så vi stod redo att hjälpa till när det var dags för henne att krysta.

Efter en stund signalerade hon mot oss att det var dags. Signalen varierar från kvinna till kvinna. Ibland kommer en anhörig och meddelar oss, med det händer också att de andra kvinnorna på avdelningen uppmärksammar oss på att någon lämnat sin säng och gått mot förlossningsbritsen. Men den här dagen ställde sig kvinnan helt enkelt upp, tittade på oss och gick bakåt i rummet.

Det är nu som den här förlossningen tar en oväntad vändning. För när jag undersökte henne möttes jag av något helt annat än vad jag är van vid.

Kvinnans blygdläppar satt ihop. Där det borde finnas en väg för bebisen att komma ut, fanns det bara en öppning längst ner, ungefär 2,5 centimeter tvärs över. Det kallas kvinnlig könsstympning.

Samtidigt krystade kvinnan för fullt

Jag lyckades undersöka kvinnan delvis och jag kände bebisen huvud. Jag frågade den lokala barnmorskan om han sett detta tidigare. Där vi befinner oss är det mycket få kvinnor som könsstympats och han hade, liksom jag, troligtvis aldrig sett något liknande tidigare.

Jag ringde den andra barnmorskan på plats och vi diskuterade tillsammans de olika alternativen. Samtidigt krystade kvinnan för fullt. Vi kom överens om en metod och med kvinnans godkännande bedövade vi området kring blygdläpparna. Med hjälp av en steriliserad sax öppnade jag försiktigt upp. Jag var orolig att det skulle blöda mycket men huden runt såren bestod mest av ärrvävnad som inte innehåller några blodkärl. Bebisen var snart här och jag skyndade mig på att sy ärren med små stygn i vardera blygdläppen.

Den lilla flickan föddes med tjocka kinder och rosa läppar. Hennes knubbiga små händer var formade som små knytnävar när hon tittade sig om i rummet. Jag frågade kvinnan hur hon fött de andra barnen och om hon fick hjälp då. Genom en tolk berättade hon att barnen fötts hemma och att en barnmorska i byn använt ett rakblad för att öppna upp. Efter förlossningen hade de använt en vanlig sytråd från marknaden och sytt ihop blygdläpparna igen.

Jag avslutade de sista stygnen på vardera blygdläppen och kvinnan tackade mig genom tolken. Samtidigt berättade min kollega att kvinnan med största sannolikhet kommer att uppsöka en barnmorska i byn igen när hon skrivs ut som kan genomföra ytterligare ett ingrepp för sjunde gången."

– Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

Aktuellt om Sydsudan

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Nyheter från fältet

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Hemfärden är inte längre något abstrakt som ligger långt där framme utan det är verkligen dags att åka hem nu.
Nyheter från fältet

Det har blivit dags att åka hem

Mina kollegor på avdelningarna anordnar en avskedsfest för mig. Vi dricker te och dansar till trummor och jag får en chans att tacka alla ordentligt för vårt halvår ihop. Tacka för allt de har lärt mig, tacka för att de bjöd in mig i sin vardag under det här halvåret. 

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.
Nyheter från fältet

Ballongterapi

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.