Hoppa till huvudinnehåll

Förödande flygattack mot bröllop i Jemen

Publicerad 25 april 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I Jemen driver vi 13 sjukhus och vårdinrättningar, och stödjer dessutom ytterligare över 20 sjukhus och vårdinrättningar.

I Jemen driver vi 13 sjukhus och vårdinrättningar, och stödjer dessutom ytterligare över 20 sjukhus och vårdinrättningar.

Vi har tagit emot 63 patienter som skadades när en bröllopsfest attackerades i en flygräd i söndags. De skadade fördes till sjukhuset i Hajjah som vi stödjer. Bakom flygräden ligger koalitionen som leds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

– Attacker mot civila är ett brott mot internationell humanitär rätt. Bland de 63 skadade finns 13 barn. Alla skadade var klädda i festkläder, ingen bar vapen eller uniform, säger Joao Martin, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Jemen.

Bröllopsfesten ägde rum i byn Bani Qays. Attacken skedde runt klockan 11 på kvällen och först en timme senare anlände de första patienterna till sjukhuset. De enda fungerande bilarna i byn förstördes i flygräden och därför fick de skadades först transporteras med åsnor. Våra ambulanser kom väldigt sent till olycksplatsen, eftersom det fanns risk för fler flygattacker. Flygplanen fortsatte nämligen cirkulera över byn efter flygräden.

De flesta skadade som vårdades på sjukhuset hade splitterskador eller hade förlorat armar och ben. Tre personer fick kroppsdelar amputerade, däribland två bröder som båda förlorade en fot i explosionen. Under natten kom många invånare från Hajjah för att donera blod till de skadade.

En bröllopsgäst, Darees, överlevde, eftersom han lämnade festen 20 minuter före attacken. När han sprang tillbaka till festtältet efter flygräden hittade han lemlästade kroppar på marken, täckta av blod. Barn sprang omkring för att hitta sina föräldrar. ”Bland de döda fanns det även barn. Men många barn lekte utomhus under attacken medan föräldrarna var inne i tältet”, berättar Darees.

– De stridande parterna måste respektera humanitär rätt. Det är förbjudet att utföra attacker med civila som måltavla. Krigets lagar har konsekvent ignorerats i Jemen. Alla stridande parter måste skydda civila. Alla aktörer som säljer vapen till de stridande måste också se till att internationell humanitär rätt respekteras, säger Joao Martin.

Läkare Utan Gränser driver 13 sjukhus och vårdinrättningar i Jemen. Dessutom stödjer vi över 20 sjukhus och vårdinrättningar i elva provinser: Taiz, Aden, Ad Dhale, Saada, Amran, Hajjah, Ibb, Sana’a, Abyan, Shabwa and Lahj.

Läs mer om vårt arbete i Jemen.

Relaterade nyheter

Vår vårdinrättning i Qatabah, i Ad Dhale-provinsen, är ett av projekten som har stängts efter attacken.
Jemen

Jemen: Vi tvingas stänga projekt efter attack

I måndags attackerades vår personalbostad i Ad Dhale-provinsen i södra Jemen med en sprängladdning. Vi har evakuerat våra medarbetare och tvingats avbryta våra medicinska projekt i Ad Dhale-provinsen.

Sjukhuset i Haydan i provinsen Sa’ada, Jemen.
Jemen

Invånarna i norra Jemen mer utsatta än någonsin

Sedan december förra året har den internationella koalitionen intensifierat sina bombattacker i nordvästra Jemen. Attackerna träffar marknader, hus och civila fordon och invånarna får betala ett högt pris.  

Många civila har skadats efter en rad luftangrepp i Jemen.
Jemen

Många skadade efter luftangrepp i Sanaa

Efter en rad luftangrepp mitt i stadskärnan av Sanaa, Jemen, på måndagsmorgonen den 7 maj anlände 72 skadade och sex döda till två sjukhus som vi stöttar. Bland de döda fanns ett barn och bland de skadade fanns tre barn.

Den humanitära krisen i Jemen är akut efter två års konflikt
Jemen

Tre frågor om Jemen

Efter de senaste tre årens intensiva krig befinner sig Jemen i djup kris och en stor del av befolkningen är beroende av humanitär hjälp. Men att nå ut med hjälpen är minst sagt en utmaning.