Hoppa till huvudinnehåll

Första upplevelsen av en mödravårdscentral

Publicerad 25 oktober 2017

Bristen på vårdinrättningar i staden Choloma i nordvästra Honduras har lett till att många blivande mödrar drabbas av komplikationer under graviditeten. I början av året öppnade vi därför en vårdcentral som tar emot patienter dygnet runt.   

Choloma, som ligger i ett snabbt växande industriområde, är idag den tredje största staden i Honduras. Staden är ökänd för de höga nivåerna av våld, även sexuellt våld, som invånarna utsätts för. Andelen tonårsgraviditeter är bland de högsta i landet, och de få sjukhusen i närheten räckte inte till för att bistå alla kvinnor med den mödravård de var i behov av. Många kvinnor får förlossningsrelaterade komplikationer och antalet dödsfall relaterat till barnafödande är högt.

– Vi prioriterade att börja arbeta i Choloma, säger Irene Huertas som är vår projektkoordinator på plats. De flesta kvinnor i området åkte till andra städer för att föda sina barn på sjukhus där. Men eftersom de inte hade haft tillgång till mödravård under graviditeten var det vanligt med komplikationer som hade kunnat fångas upp och behandlas tidigare. Så vi arbetar hårt på vårdcentralen för att färre kvinnor ska dö eller bli sjuka som en följd av förlossningen.

Vi har stöttat mödravårdscentralen sedan mars i år. Tidigare bistod personalen vid tre till sju förlossningar per månad. I dag finns tillgång till medicinsk vård dygnet runt, sju dagar i veckan. Det gör att vårdcentralen är mycket välbesökt med 60 till 80 patienter per dag, och förra månaden födde 34 kvinnor barn här. De flesta patienter är unga kvinnor, många inte mer än 15 - 17 år.

Lidia Oros sjunde förlossning

Vissa kommer till vårdcentralen först när värkarbetet redan är igång. De kommer ofta från områden långt därifrån och har aldrig fått mödravård. För många är detta deras första upplevelse av en mödravårdscentral.

37-åriga Lidia Oro födde sina första sex barn hemma, med hjälp av en barnmorska. Men nu har hon fött sitt sjunde barn på mödravårdscentralen i Choloma.

Vårdcentralen i Choloma, Honduras. Foto: Christina Simons/Läkare Utan Gränser.

– Jag visste att risken för komplikationer under förlossningen var större den här gången eftersom jag är äldre nu, säger hon med sitt nyfödda barn i famnen.

Hennes man fick reda på att de kunde få kostnadsfri och bra vård på vår vårdcentral. Tidigare har Lidia varit rädd för läkare, men hon övervann sin rädsla och bestämde sig för att åka dit.

– Jag såg att personalen var mycket kunnig och jag behövde inte betala någonting, inte ens när de tog prover, berättar hon.

Psykiskt stöd som komplement till mödravården

Förutom barn- och mödrahälsovård bistår vi även med psykologiskt stöd i Choloma.

– Det finns ett enormt behov av den typen av stöd här, säger Ana María Tijerino som är ansvarig för den delen av projektet. Många utsätts för våld här och det skapar enormt mycket stress och påverkar hur människor mår i livet. Vi möter patienter som pratar om döden och om självmord på grund av våldet de upplever i vardagen och vissa patienter behöver psykiatrisk specialistvård.

Vi arbetar också ute i samhället för att upplysa människor om vad de kan få hjälp med på vårdcentralen. Detta arbete spelar också en viktig roll för att förstå vilka behov som finns, så att vården kan anpassas till dessa behov. Sedan vi tog över ansvaret för vårdcentralen har vi också utbildat hälso- och sjukvårdspersonalen där och tillhandahållit medicinsk utrustning.

– Det är ett ambitiöst projekt där vi har som mål att bistå med omfattande hälso- och sjukvård i Choloma, säger Irene Huertas. Men vi har ett bra samarbete med nationella och lokala sjukvårdsmyndigheter. Det är en stor succé i sig, att alla parter idag samarbetar för att se till att kvinnorna här får den bästa möjliga vården.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare