Hoppa till huvudinnehåll

FÖRSTÄRKNINGSTEAM NÅR GAZA

Published 18 juli 2014
Läkare Utan Gränser bistår med vård på Al Shifa-sjukhuset. Enligt FN dödades 17 personer och 117 skadades natten mellan 19 och 20 juli. FOTO: Samantha Maurin
Läkare Utan Gränser bistår med vård på Al Shifa-sjukhuset. Enligt FN dödades 17 personer och 117 skadades natten mellan 19 och 20 juli. FOTO: Samantha Maurin

Så snart den fem timmar långa vapenvilan avslutades på torsdagen hördes detonationer i den stadsdel i Gaza där Läkare Utan Gränsers klinik är belägen. Delar av ett medicinskt team lyckades till slut komma in i Gaza på torsdagen för att förstärka vår akutinsats – precis i tid.

På torsdagen var det trafikstockning, gatuförsäljare med vagnar fulla av meloner sågs ute, affärer skyltade med färgglada fotbollar och bagerier var igång på trottoarerna. Gaza stad hade inte sett ut så sedan början av Israels militäroperation tio dagar tidigare. Sedan dess hade affärerna varit stängda och gatorna helt öde. 28 patienter lyckades nå Läkare Utan Gränsers klinik för postoperativ vård i Gaza stad på torsdagen, nästan tre gånger fler än de dagliga besökarna de senaste tio dagarna. Vår personal i Khan Younis och Rafah kunde också dela ut såromläggningskit till patienter som bor i södra Gazaremsan.

– Under vapenvilan har vi kunnat nå de flesta av våra patienter i behov av uppföljande vård. Vapenvilan var ett andrum på fem timmar för människorna i Gaza, men den skyddar dem inte från urskillningslösa bombningar under dygnets övriga 19 timmar, sade Nicolas Palarus, vår projektsamordnare i Gaza.

Några timmar senare inleddes markoffensiven.

Gaza, världens största utomhusfängelse 

Efter 1,5 kilometers promenad från muren längs en taggtrådskantad korridor, når man resterna av en förstörd Hamas-vägspärr som välkomnar vid ingången till Gaza. Tyvärr verkar det som om fler journalister än biståndsarbetare får komma förbi.

– Vår kirurg blockerades på den israeliska sidan strax efter att det första teamet tagit sig in på grund av förseningar i pappersarbetet vid vägspärren. Samtidigt fick TV-team snabbt komma in för sin dagliga rapportering från Gaza, säger Nicolas Palarus.

På den egyptiska sidan är det inte mycket bättre. Även journalister har svårt att komma över gränsen mellan Egypten och Gaza. Gränsövergången i Rafah är ofta stängd vilket bidrar till isoleringen av människorna i Gaza, och förhindrar tillträde för humanitära hjälparbetare och transporter.  

Sömnlösa läkarteam

Läkare Utan Gränsers team har kommit för att stödja det palestinska hälsoministeriets personal på Al Shifa-sjukhuset, där de flesta av de skadade har tagits in. Al Shifa är det största sjukhuset i Gaza, med cirka 250 slutenvårdsplatser och åtta operationssalar. De kirurgiska teamen gör 24 timmarsskift. Men på torsdagen var det inte många allvarliga fall på akutmottagningen. Efter klockan två på eftermiddagen började dock alla titta på klockan - nedräkningen började innan vapenvilan löpte ut. En palestinsk kirurg anförtrodde att han är deprimerad och berättade historien om en liten flicka som tagits in på hans avdelning. Hon hade förlorat sin mor och syster i ett flyganfall. Hennes far och bror var på intensivvårdsavdelningen, men de klarade sig inte.  

- Igår grät hon och ville ha sin mamma och syster.

Ljudet av krig

Man behövde inte vänta länge efter klockan tre. Sirener, helikoptrar och surrande drönare, ekon av detonationer, oftast långt bort, ibland mycket närmare, och den onda cirkeln av repressalier fortsatte. Över hundra missiler avfyrades från Gaza och åtta palestinier dödades i flyganfall inom några timmar efter vapenvilan. Och vid halv tio på kvällen kom nyheten - en markoffensiv har inletts.

Tack och lov lyckades större delen av det kirurgiska teamet komma in i Gaza tidigare och vi arbetar för att även vår kirurg ska få tillträde. Tyvärr kommer Al Shifa-akuten ha betydligt fler patienter idag.  

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare