Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt stöd åt de drabbade i Haiti

Publicerad 25 januari 2017
För att hjälpa människor som drabbades av orkanen Matthew i Haiti delar vi nu ut byggmaterial, hygienartiklar, vattenförvaring och vattenreningstabletter, filtar och energikex.
Foto: Jeanty Junior Augustin/Läkare Utan Gränser
För att hjälpa människor som drabbades av orkanen Matthew i Haiti delar vi nu ut byggmaterial, hygienartiklar, vattenförvaring och vattenreningstabletter, filtar och energikex.

Tre månader har gått sedan orkanen Matthew träffade Haiti. Efter att ha bistått med akut medicinsk vård ser vi nu till att 10 000 familjer i sydöstra Haiti, som drabbades hårdast av orkanen, får möjlighet att återuppbygga sina hem. 

– I de avlägsna bergsbyarna var människor tvungna att snabbt bygga något form av skydd med hjälp av material som blåst runt i vinden, material som ofta var trasigt. Men dessa undermåliga hus skyddar inte mot väder och vind, och i synnerhet inte mot skyfall. Detta kan få direkta konsekvenser för deras hälsa, säger Lily Caldwell, koordinator för våra akutteam.

För att hjälpa dessa familjer delar vi nu ut byggmaterial, hygienartiklar, vattenförvaring och vattenreningstabletter, filtar och energikex. De 10 000 familjerna (som i genomsnitt består av sju personer) kommer också att få en uppsättning korrugerad plåt, tillräckligt för att bygga ett tolv kvadratmeter stort hus.

Den logistik som omger en sådan här kampanj, som genomförs med stöd från FN:s livsmedelsprogram, är en enorm utmaning. De bergiga områdena är svåra att nå och det saknas vägar.

– Dåligt väder begränsar ofta våra aktiviteter. Ibland kan inte ens helikoptrarna lyfta, som är det enda sättet att nå de avlägsna byarna. De långa förseningarna skapar en hel del frustration, säger Lily Caldwell.

”Vi behöver mer, men vi är verkligen tacksamma för detta stöd”

– Det är fantastiskt att ta emot det här från Läkare Utan Gränser. Det är som att få dricka rent vatten efter dagar utan mat och dryck. Vi behöver mer, men vi är verkligen tacksamma för detta stöd, säger Jean Marc, som bor i byn Chardonnières.

– Utdelningen går bra. I närvaro av vår personal delar en representant från byn ut ett paket per familj. Den som ansvarar för utdelningen i byn har också tidigare tagit emot sakerna när de levererades, förklarar en entusiastisk François Giddey, koordinator.

Vi har fortfarande över 250 nationellt anställda och 39 internationella fältarbetare på plats i Haiti som arbetar med konsekvenserna efter orkanen Matthew. Utöver det fortsätter vi också våra ordinarie verksamheter med sex vårdinrättningar i landet.

Efter orkanen Matthew satte vi in nödhjälp i regionerna Grande Anse, Sud och Nippes. I Nord, Artibonite och Ouest stöttade vi även andra sjukhus så att de kunde ge bästa möjliga vård. Vi behandlade skadade och kolerapatienter, upprättade vattenstationer och delade ut rent vatten från vattentankar. I samarbete med hälso- och sjukvårdsmyndigheten vaccinerade vi också cirka 13 800 personer mot kolera i de hårdast drabbade och mest svåråtkomliga områdena i söder och i staden Coteaux. Under hela 2017 räknar vi med att finnas på plats i Port-a-Piment för att förstärka de hälso- och sjukvårdstjänster som finns där.

Läkare Utan Gränser har funnits på plats i Haiti sedan 1991. Sedan 2017 driver vi sex sjukhus i huvudstadsregionen Port-au-Prince. Dessutom stöttar vi hälsomyndigheterna på Diquini centrum för kolerapatienter.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare