Hoppa till huvudinnehåll

FORTSATT VÅRD TILL MÄNNISKOR PÅ SALOMONÖARNA

Publicerad 14 maj 2014
Mycket av arbetet på Salomonöarna fokuserar på grundläggande sjukvård och mental hälsovård för barn. FOTO: Marlieke de Fouw
Mycket av arbetet på Salomonöarna fokuserar på grundläggande sjukvård och mental hälsovård för barn. FOTO: Marlieke de Fouw

Ett av våra team finns på plats på Salomonöarna för att bistå människor som förlorat sina hem i den förödande översvämningen som drabbade landet tidigt i april. Närmare 10 000 människor blev hemlösa i huvudstaden Honiara efter att översvämningarna svept bort hela bostadsområden, raserade broar, förstörde vägar och vårdcentraler.

Trots myndigheternas försök att hitta långsiktiga lösningar och boenden åt människorna så är fortfarande 4000 människor kvar i tillfälliga evakueringsområden som upprättats i skolor, kyrkor, och lagerbyggnader runt om i staden. Många av de evakueringsområdena som öppnande omedelbart efter katastrofen håller nu på att stängas, skolor öppnas för undervisning och folk återgår sakta till sina normala liv.

Fokus på barn

Teamet på plats består av en läkare, en psykolog och lokala sjuksköterskor. Dagarna efter att katastrofen slagit till mot landet så skapade man en mobil klinik i de olika evakueringsområdena. I nära samarbete med hälsoministeriet bistår de med grundläggande sjukvård och mental hälsovård med särskild fokus på barn. De övervakar också potentiella utbrott av smittsamma sjukdomar.

 – I början var de överfulla evakueringscentren ett bekymmer eftersom epidemier och vattenburna sjukdomar lätt kan sprida sig i denna typ av platser på grund av dåliga hygieniska förhållanden. Men totalt sett har det akuta läget nu stabiliserats, säger Ruth Kauffman, vår projektsamordnare på Salomonöarna.

Vårt mobila team genomförde 853 medicinska konsultationer under de tre första veckorna.
– De flesta av människorna vi har träffat, särskilt barn, lider av luftvägsinfektioner och akut diarré. Många av de vuxna lider av trauman och smärta i kroppen som en följd av att de under översvämningarna skadats av rotlösa träd eller andra stora föremål.

Teamet har också genomfört 469 stödsamtal i grupp och med individer, och utbildat lokala sjuksköterskor, lärare och ledare i att ge psykologisk första hjälp. Just nu är Läkare Utan Gränser ansvariga för sjukvården i de fem evakueringscentrena Mbokonavera, Panatina Pavilion, Fopa, Holy Cross och Rove.

Utan varning

Översvämningarna hade en förödande inverkan eftersom de slog till utan minsta förvarning, vilket gav människor väldigt lite tid att fly från sina hem. Enligt officiella källor har 23 personer omkommit, medan huvudstadens infrastruktur blev allvarligt skadad.

– Människor kämpade verkligen för att hålla sig vid liv. De är vana vid regn men har aldrig upplevt ett sådant intensivt regn som orsakade sådana här översvämningar. Människor var väldigt förvånade och framförallt oförberedda. Under våra psykiska hälsoaktiviteter ritar barn bilder på hus, familjemedlemmar, träd och döda kroppar som spolats bort av floden berättar vår psykolog Cynthia Scott.

Normalt liv börjar sakta återupptas i Honiara
– Att återupprätta rutiner, framför allt att gå tillbaka till skolan kommer att hjälpa dessa barn att återhämta sig, säger Cynthia Scott. Befolkningen har verkligen gått samman för att stödja varandra. De har börjat göra en imponerande sanering av leran som fortfarande finns nästan överallt. Och även i motgång lyckas de le.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare