Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatta behov i Centralafrikanska republiken

Publicerad 3 november 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
De lokala vårdcentralerna är underbemannade och kämpar för att erbjuda vård till befolkningen.

De lokala vårdcentralerna är underbemannade och kämpar för att erbjuda vård till befolkningen. 

Efter nära två års total frånvaro har flera statliga myndigheter nu återvänt till Centralafrikanska republiken. Men detta betyder inte att det är lugnt och tryggt. I staden Bangassou råder relativ fred i en mycket instabil omgivning. 

I juni förra året dödades en av våra lokala medarbetade i ett bakhåll av beväpnade män på väg från staden Bangui. Öster om Bangassou terroriserar ligor byar, skövlar grödor och kidnappar folk. På grund av det osäkra läget har vi varit tvungna att avbryta en planerad vaccinationskampanj för barn i detta område trots de stora behov som finns.

Många hoppades att Centralafrikanska republiken var på väg att återhämta sig efter valet i landet tidigare i år. Och den så kallade "normaliseringen" ledde till en stadig minskning av humanitära budgetar på nationell nivå. I dag har endast 28 procent av den nödvändiga humanitära biståndsbudgeten för nästa år fastställts, trots att behoven fortfarande är stora; 850 000 människor är internflyktingar eller har funnit en fristad i närliggande länder, 2,3 miljoner, eller hälften av landets befolkning, förlitar sig på humanitärt bistånd för sin överlevnad. Saker och ting är inte tillbaka till det normala i landet.

– Vad betyder normalt för ett land som har varit med om en utdragen kris i årtionden? Den mest akuta fasen av krisen kan vara över, men problemen är långt ifrån lösta, säger Emmanuel Lampaert, vår representant i landet.

Underbemannad vård

De lokala vårdcentralerna är underbemannade och kämpar för att erbjuda vård till befolkningen. Tyvärr kan vi se konsekvenserna av bristen på vård p å det sjukhus vi stödjer i Bangassou. Där opererar vi allt ifrån misslyckade kejsarsnitt till barn som fått sprutor på felaktigt sätt, vilket kan leda till en septisk chock. Skador som hade kunnat undvikas.

Att skriva ut henne nu skulle få tragiska konsekvenser. Emmanuel Lampaert.

Undernäring, ofta som ett resultat av upprepade sjukdomar, är ständigt återkommande. Många föräldrar har svårt att få deras sjuka barn att äta. Och när barnet inte får i sig den näring de behöver blir barnet svagare och insjuknar igen. I en färsk rapport hamnar Centralafrikanska republiken tillsammans med Tchad och Zambia som de länder som drabbas hårdast av undernäring. Men under första halvåret 2016 fick knappt 25 procent av de barn som lider av undernäring ordentlig vård.

Hjälporganisationer har dragit ner sina aktiviteter

Nästa månad samlas flera länder i Bryssel för att planera nästa steg för att stödja Centralafrikanska republiken. Hittills verkar det inte så uppmuntrande för människorna där. På grund av minskande budgetar har vissa internationella hjälporganisationer börjat minska sina aktiviteter, även om de behoven är enorma.

– Om Centralafrikanska republiken var en av våra patienter, kan vi säga att hon inte behöver vara på akuten men att hon fortfarande är i behov av intensivvård. Att skriva ut henne nu skulle få tragiska konsekvenser, säger Emmanuel Lampaert.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

10 000 människor har de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i Batangafo, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

10 000 personer har sökt skydd på sjukhuset

Sedan våldsamheter brutit ut mellan rivaliserande grupper i Batangafo, Centralafrikanska republiken, har nära 10 000 människor de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i staden, som Läkare Utan Gränser stödjer.

Sjukhuset i Zemio, Centralafrikanska republiken, där ett litet barn sköts till döds.
Nyheter från fältet

Ett brutalt slut på ett kort liv

I veckan sköts ett litet barn till döds på ett sjukhus i Zemio, Centralafrikanska republiken, där vi arbetar. Detta är ännu ett exempel på den extrema brutalitet mot civila som förekommer i den eskalerande konflikten.

Thomas fick alla sina fingrar avhuggna när han attackerades i sitt hem.
Nyheter från fältet

"Jag har förlorat allt"

Thomas befinner sig på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken. Han saknar alla fingrar på båda händerna, hans vänstra arm är bruten och hans ena ben har ett djupt sår efter en machete som huggits igenom låret.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.