Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatta behov i Centralafrikanska republiken

Publicerad 3 november 2016
De lokala vårdcentralerna är underbemannade och kämpar för att erbjuda vård till befolkningen.
Foto: Sandra Smiley/Läkare Utan Gränser
De lokala vårdcentralerna är underbemannade och kämpar för att erbjuda vård till befolkningen.

Efter nära två års total frånvaro har flera statliga myndigheter nu återvänt till Centralafrikanska republiken. Men detta betyder inte att det är lugnt och tryggt. I staden Bangassou råder relativ fred i en mycket instabil omgivning. 

I juni förra året dödades en av våra lokala medarbetade i ett bakhåll av beväpnade män på väg från staden Bangui. Öster om Bangassou terroriserar ligor byar, skövlar grödor och kidnappar folk. På grund av det osäkra läget har vi varit tvungna att avbryta en planerad vaccinationskampanj för barn i detta område trots de stora behov som finns.

Många hoppades att Centralafrikanska republiken var på väg att återhämta sig efter valet i landet tidigare i år. Och den så kallade "normaliseringen" ledde till en stadig minskning av humanitära budgetar på nationell nivå. I dag har endast 28 procent av den nödvändiga humanitära biståndsbudgeten för nästa år fastställts, trots att behoven fortfarande är stora; 850 000 människor är internflyktingar eller har funnit en fristad i närliggande länder, 2,3 miljoner, eller hälften av landets befolkning, förlitar sig på humanitärt bistånd för sin överlevnad. Saker och ting är inte tillbaka till det normala i landet.

– Vad betyder normalt för ett land som har varit med om en utdragen kris i årtionden? Den mest akuta fasen av krisen kan vara över, men problemen är långt ifrån lösta, säger Emmanuel Lampaert, vår representant i landet.

Underbemannad vård

De lokala vårdcentralerna är underbemannade och kämpar för att erbjuda vård till befolkningen. Tyvärr kan vi se konsekvenserna av bristen på vård p å det sjukhus vi stödjer i Bangassou. Där opererar vi allt ifrån misslyckade kejsarsnitt till barn som fått sprutor på felaktigt sätt, vilket kan leda till en septisk chock. Skador som hade kunnat undvikas.

Att skriva ut henne nu skulle få tragiska konsekvenser. Emmanuel Lampaert.

Undernäring, ofta som ett resultat av upprepade sjukdomar, är ständigt återkommande. Många föräldrar har svårt att få deras sjuka barn att äta. Och när barnet inte får i sig den näring de behöver blir barnet svagare och insjuknar igen. I en färsk rapport hamnar Centralafrikanska republiken tillsammans med Tchad och Zambia som de länder som drabbas hårdast av undernäring. Men under första halvåret 2016 fick knappt 25 procent av de barn som lider av undernäring ordentlig vård.

Hjälporganisationer har dragit ner sina aktiviteter

Nästa månad samlas flera länder i Bryssel för att planera nästa steg för att stödja Centralafrikanska republiken. Hittills verkar det inte så uppmuntrande för människorna där. På grund av minskande budgetar har vissa internationella hjälporganisationer börjat minska sina aktiviteter, även om de behoven är enorma.

– Om Centralafrikanska republiken var en av våra patienter, kan vi säga att hon inte behöver vara på akuten men att hon fortfarande är i behov av intensivvård. Att skriva ut henne nu skulle få tragiska konsekvenser, säger Emmanuel Lampaert.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare