Hoppa till huvudinnehåll

Framgångsrikt projekt i Sydsudan stänger

Publicerad 8 februari 2017
Foto: Matthias Steinbach
Efter tre år i Melut, nordöstra Sydsudan, avslutar vi nu vår verksamhet i flyktinglägret där.

Efter tre år i Melut, nordöstra Sydsudan, avslutar vi nu vår verksamhet i flyktinglägret där. Situationen i området har stabiliserats och den lokala sjukvården har förbättrats. 

– Att vi var först på plats var livsnödvändigt när flyktingarna anlände i början av 2014. Många som kom var utmattade och sjuka efter en lång resa och de hade väldigt lite mat, berättar Marta Cazorla, vår fältkoordinator i Melut.

Fram till 2013 hade staden Melut i nordöstra Sydsudan till stor del undgått det värsta våldet under landets kamp för självständighet. Men för tre år sedan förändrades situationen i den oljerika regionen och stridigheter mellan regeringen och oppositionen blossade upp. Många tvingades att fly till flyktinglägren i närheten av Melut.

Var först på plats

Läkare Utan Gränser var en av de första internationella hjälporganisationerna på plats. Vi försåg de boende i lägret med grundläggande sjukvård, distribuerade livsnödvändigheter för att de skulle överleva och vaccinerade alla barn för att undvika sjukdomsutbrott. 

Monyjok Dau John Akim kom till lägret 2014. Idag jobbar han för Läkare Utan Gränser på plats. Han minns hur lägret var i början.

– Vi hade ingenstans att bo, bara presenningar att skydda oss med. Vi hade ingen mat och vattnet fick vi hämta från floden. Sedan fick vi bra dricksvatten av Läkare Utan Gränser, berättar han.

Efter det akuta läget stabiliseras något började våra team att fokusera mer på specialiserad hjälp och behandling av tuberkulos, kala azar, hiv och lepra. 

– Vi riktade in oss på att minska de höga nivåerna av undernäring och behandlade sjukdomar som är vanliga i det här träskområdet, berättar Marta Cazorla.

Stabilt läge och minskade behov

Nu har stridigheterna i området kring Melut minskat och behoven hos flyktingarna har förändrats. Av de 19 500 flyktingar som från början tog sig till området har runt 5 000 personer successivt lämnat lägret. I början av krisen behandlade våra team omkring 21 000 personer. Förra året hade behoven minskat och vi behandlade 5 700 personer. Samtidigt har den lokala sjukvården fått större kapacitet att hjälpa, vilket gör att våra team nu kan flytta fokus till nya platser med större behov.

Trots svårigheterna att arbeta i ett konfliktområde fortsätter Läkare Utan Gränser att engagera sig i den övre Nil-regionen. Under 2016 färdigställdes ett specialbyggt sjukhus i en säker zon nära staden Malakal. Vi driver också en klinik på Nilens västra strand, precis utanför staden Wau Shilluk.

– Som hjälporganisation styrs vi av principen att ingripa i humanitära kriser. Oavsett om de är orsakade av naturkatastrofer eller av människan. I Melut har behoven förändrats och vi har arbetat för att förbereda andra aktörer som är bättre lämpade att förse befolkningen med rätt typ av vård. Om en nödsituation skulle uppstå igen är vi redo att gripa in på nytt, säger Marta Cazorla.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare