Hoppa till huvudinnehåll

Framgångsrikt projekt i Sydsudan stänger

Publicerad 8 februari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Efter tre år i Melut, nordöstra Sydsudan, avslutar vi nu vår verksamhet i flyktinglägret där.

Efter tre år i Melut, nordöstra Sydsudan, avslutar vi nu vår verksamhet i flyktinglägret där. 

Efter tre år i Melut, nordöstra Sydsudan, avslutar vi nu vår verksamhet i flyktinglägret där. Situationen i området har stabiliserats och den lokala sjukvården har förbättrats. 

– Att vi var först på plats var livsnödvändigt när flyktingarna anlände i början av 2014. Många som kom var utmattade och sjuka efter en lång resa och de hade väldigt lite mat, berättar Marta Cazorla, vår fältkoordinator i Melut.

Fram till 2013 hade staden Melut i nordöstra Sydsudan till stor del undgått det värsta våldet under landets kamp för självständighet. Men för tre år sedan förändrades situationen i den oljerika regionen och stridigheter mellan regeringen och oppositionen blossade upp. Många tvingades att fly till flyktinglägren i närheten av Melut.

Var först på plats

Läkare Utan Gränser var en av de första internationella hjälporganisationerna på plats. Vi försåg de boende i lägret med grundläggande sjukvård, distribuerade livsnödvändigheter för att de skulle överleva och vaccinerade alla barn för att undvika sjukdomsutbrott. 

Monyjok Dau John Akim kom till lägret 2014. Idag jobbar han för Läkare Utan Gränser på plats. Han minns hur lägret var i början.

– Vi hade ingenstans att bo, bara presenningar att skydda oss med. Vi hade ingen mat och vattnet fick vi hämta från floden. Sedan fick vi bra dricksvatten av Läkare Utan Gränser, berättar han.

Efter det akuta läget stabiliseras något började våra team att fokusera mer på specialiserad hjälp och behandling av tuberkulos, kala azar, hiv och lepra. 

– Vi riktade in oss på att minska de höga nivåerna av undernäring och behandlade sjukdomar som är vanliga i det här träskområdet, berättar Marta Cazorla.

Stabilt läge och minskade behov

Nu har stridigheterna i området kring Melut minskat och behoven hos flyktingarna har förändrats. Av de 19 500 flyktingar som från början tog sig till området har runt 5 000 personer successivt lämnat lägret. I början av krisen behandlade våra team omkring 21 000 personer. Förra året hade behoven minskat och vi behandlade 5 700 personer. Samtidigt har den lokala sjukvården fått större kapacitet att hjälpa, vilket gör att våra team nu kan flytta fokus till nya platser med större behov.

Trots svårigheterna att arbeta i ett konfliktområde fortsätter Läkare Utan Gränser att engagera sig i den övre Nil-regionen. Under 2016 färdigställdes ett specialbyggt sjukhus i en säker zon nära staden Malakal. Vi driver också en klinik på Nilens västra strand, precis utanför staden Wau Shilluk.

– Som hjälporganisation styrs vi av principen att ingripa i humanitära kriser. Oavsett om de är orsakade av naturkatastrofer eller av människan. I Melut har behoven förändrats och vi har arbetat för att förbereda andra aktörer som är bättre lämpade att förse befolkningen med rätt typ av vård. Om en nödsituation skulle uppstå igen är vi redo att gripa in på nytt, säger Marta Cazorla.

Aktuellt om Sydsudan

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Nyheter från fältet

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Hemfärden är inte längre något abstrakt som ligger långt där framme utan det är verkligen dags att åka hem nu.
Nyheter från fältet

Det har blivit dags att åka hem

Mina kollegor på avdelningarna anordnar en avskedsfest för mig. Vi dricker te och dansar till trummor och jag får en chans att tacka alla ordentligt för vårt halvår ihop. Tacka för allt de har lärt mig, tacka för att de bjöd in mig i sin vardag under det här halvåret. 

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.
Nyheter från fältet

Ballongterapi

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.