Hoppa till huvudinnehåll

FRAMSTEG I KRISENS YIDA

Publicerad 21 september 2012

Flyktingkrisen i Sydsudan är fortfarande mycket allvarlig. Men mitt i katastrofen finns det ljusglimtar. I lägret Yida i norra delen av landet har dödligheten sjunkit rejält den senaste månaden, berättar André Heller, vår ansvarige på plats. Läs intervjun med honom här.

Hur är tillståndet i Yida?
– Vi har gjort stora framsteg och från i mitten på juli till i mitten av augusti sjönk dödligheten här från 25 till 2 procent. De flesta dödsfallen sker fortfarande bland barn under 5 år – det är de som är mest sårbara. 
Vi har kapacitet att ta emot många fler barn än tidigare och tar emot 3 000 patienter i veckan. Vi har utökat vår verksamhet och satt upp fler mottagningar så att vi kan undersöka fler barn tidigare – innan de har hunnit bli alltför allvarligt sjuka.
 
Kan man säga att situationen i Yida är under kontroll? 
– Nej, inte helt och hållet. Nästan hälften av alla barn som lider av undernäring behöver läggas in på sjukhus. Och huvudorsakerna till att människor dör i lägret – bland annat diarréer, vattenburna infektioner – kvarstår fortfarande. Antalet människor med malaria har också ökat rejält eftersom vi är mitt inne i regnperioden.  
Självklart utökar vi vår verksamhet. Och det finns även andra organisationer på plats som arbetar för att förbättra tillgången till rent vatten och sanitet. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra på det området.
 
Hur har ni utökat er verksamhet för att hjälpa flyktingarna i Yida?
– Framförallt har vi utökat antalet sängplatser på sjukhuset – från 40 till 100 bäddar – och även skickat hit fler läkare, sjuksköterskor och vatten- och sanitetsexperter. Vi har nu möjlighet att pumpa upp och förvara 80 000 liter rent och klorerat vatten. Vi har även delat ut nya vattendunkar eftersom vi såg att de dunkar som människor hade sedan tidigare var smutsiga och kunde sprida infektioner.  Och så har vi byggt latriner. Människor fortsätter att strömma till lägret varje dag på flykt undan konflikter och matbrist i Sudan så det behövs hela tiden fler latriner. Omkring 1 000 personer kommer hit varje vecka och omkring 50 000 till 65 000 personer bor redan i lägret. 
 
Vilka svårigheter ser ni i arbetet?
– Sedan regnsäsongen startade i juni har det varit väldigt komplicerat att transportera hit mediciner, mat och annat material. Vi har behövt flyga in material till lägret och har använt både vårt eget lilla plan och fått transporetra material i FN:s helikoptrar. Regnperioden kommer att pågå i ytterligare två månader så det kommer att fortsätta vara lerigt ett tag till. 
Vi måste även fortsätta att vara uppmärksamma på hälsoläget hos flyktingarna och förbättra deras levnadsstandard. Vi har nu kommit en bit på väg och dödligheten har sjunkit. Nu måste vi fortsätta att hålla den nere – flyktingarnas situation i Yida fortsätter att vara mycket skör.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Sudan sedan 1979 och i det område som idag utgör Sydsudan sedan 1983. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Sydsudan.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.