Hoppa till huvudinnehåll

FRAMSTEG I KRISENS YIDA

Publicerad 21 september 2012

Flyktingkrisen i Sydsudan är fortfarande mycket allvarlig. Men mitt i katastrofen finns det ljusglimtar. I lägret Yida i norra delen av landet har dödligheten sjunkit rejält den senaste månaden, berättar André Heller, vår ansvarige på plats. Läs intervjun med honom här.

Hur är tillståndet i Yida?
– Vi har gjort stora framsteg och från i mitten på juli till i mitten av augusti sjönk dödligheten här från 25 till 2 procent. De flesta dödsfallen sker fortfarande bland barn under 5 år – det är de som är mest sårbara. 
Vi har kapacitet att ta emot många fler barn än tidigare och tar emot 3 000 patienter i veckan. Vi har utökat vår verksamhet och satt upp fler mottagningar så att vi kan undersöka fler barn tidigare – innan de har hunnit bli alltför allvarligt sjuka.
 
Kan man säga att situationen i Yida är under kontroll? 
– Nej, inte helt och hållet. Nästan hälften av alla barn som lider av undernäring behöver läggas in på sjukhus. Och huvudorsakerna till att människor dör i lägret – bland annat diarréer, vattenburna infektioner – kvarstår fortfarande. Antalet människor med malaria har också ökat rejält eftersom vi är mitt inne i regnperioden.  
Självklart utökar vi vår verksamhet. Och det finns även andra organisationer på plats som arbetar för att förbättra tillgången till rent vatten och sanitet. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra på det området.
 
Hur har ni utökat er verksamhet för att hjälpa flyktingarna i Yida?
– Framförallt har vi utökat antalet sängplatser på sjukhuset – från 40 till 100 bäddar – och även skickat hit fler läkare, sjuksköterskor och vatten- och sanitetsexperter. Vi har nu möjlighet att pumpa upp och förvara 80 000 liter rent och klorerat vatten. Vi har även delat ut nya vattendunkar eftersom vi såg att de dunkar som människor hade sedan tidigare var smutsiga och kunde sprida infektioner.  Och så har vi byggt latriner. Människor fortsätter att strömma till lägret varje dag på flykt undan konflikter och matbrist i Sudan så det behövs hela tiden fler latriner. Omkring 1 000 personer kommer hit varje vecka och omkring 50 000 till 65 000 personer bor redan i lägret. 
 
Vilka svårigheter ser ni i arbetet?
– Sedan regnsäsongen startade i juni har det varit väldigt komplicerat att transportera hit mediciner, mat och annat material. Vi har behövt flyga in material till lägret och har använt både vårt eget lilla plan och fått transporetra material i FN:s helikoptrar. Regnperioden kommer att pågå i ytterligare två månader så det kommer att fortsätta vara lerigt ett tag till. 
Vi måste även fortsätta att vara uppmärksamma på hälsoläget hos flyktingarna och förbättra deras levnadsstandard. Vi har nu kommit en bit på väg och dödligheten har sjunkit. Nu måste vi fortsätta att hålla den nere – flyktingarnas situation i Yida fortsätter att vara mycket skör.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Sudan sedan 1979 och i det område som idag utgör Sydsudan sedan 1983. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Sydsudan.

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.