Hoppa till huvudinnehåll

FRAMSTEG I KRISENS YIDA

Publicerad 21 september 2012

Flyktingkrisen i Sydsudan är fortfarande mycket allvarlig. Men mitt i katastrofen finns det ljusglimtar. I lägret Yida i norra delen av landet har dödligheten sjunkit rejält den senaste månaden, berättar André Heller, vår ansvarige på plats. Läs intervjun med honom här.

Hur är tillståndet i Yida?
– Vi har gjort stora framsteg och från i mitten på juli till i mitten av augusti sjönk dödligheten här från 25 till 2 procent. De flesta dödsfallen sker fortfarande bland barn under 5 år – det är de som är mest sårbara. 
Vi har kapacitet att ta emot många fler barn än tidigare och tar emot 3 000 patienter i veckan. Vi har utökat vår verksamhet och satt upp fler mottagningar så att vi kan undersöka fler barn tidigare – innan de har hunnit bli alltför allvarligt sjuka.
 
Kan man säga att situationen i Yida är under kontroll? 
– Nej, inte helt och hållet. Nästan hälften av alla barn som lider av undernäring behöver läggas in på sjukhus. Och huvudorsakerna till att människor dör i lägret – bland annat diarréer, vattenburna infektioner – kvarstår fortfarande. Antalet människor med malaria har också ökat rejält eftersom vi är mitt inne i regnperioden.  
Självklart utökar vi vår verksamhet. Och det finns även andra organisationer på plats som arbetar för att förbättra tillgången till rent vatten och sanitet. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra på det området.
 
Hur har ni utökat er verksamhet för att hjälpa flyktingarna i Yida?
– Framförallt har vi utökat antalet sängplatser på sjukhuset – från 40 till 100 bäddar – och även skickat hit fler läkare, sjuksköterskor och vatten- och sanitetsexperter. Vi har nu möjlighet att pumpa upp och förvara 80 000 liter rent och klorerat vatten. Vi har även delat ut nya vattendunkar eftersom vi såg att de dunkar som människor hade sedan tidigare var smutsiga och kunde sprida infektioner.  Och så har vi byggt latriner. Människor fortsätter att strömma till lägret varje dag på flykt undan konflikter och matbrist i Sudan så det behövs hela tiden fler latriner. Omkring 1 000 personer kommer hit varje vecka och omkring 50 000 till 65 000 personer bor redan i lägret. 
 
Vilka svårigheter ser ni i arbetet?
– Sedan regnsäsongen startade i juni har det varit väldigt komplicerat att transportera hit mediciner, mat och annat material. Vi har behövt flyga in material till lägret och har använt både vårt eget lilla plan och fått transporetra material i FN:s helikoptrar. Regnperioden kommer att pågå i ytterligare två månader så det kommer att fortsätta vara lerigt ett tag till. 
Vi måste även fortsätta att vara uppmärksamma på hälsoläget hos flyktingarna och förbättra deras levnadsstandard. Vi har nu kommit en bit på väg och dödligheten har sjunkit. Nu måste vi fortsätta att hålla den nere – flyktingarnas situation i Yida fortsätter att vara mycket skör.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Sudan sedan 1979 och i det område som idag utgör Sydsudan sedan 1983. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Sydsudan.

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.