Hoppa till huvudinnehåll

En dröm sedan barndomen

Publicerad 17 april 2019
Thok Johnson Gony, sjuksköterska från Sydsudan.
Foto: Musa Mahad/Läkare Utan Gränser
Thok Johnson Gony, sjuksköterska från Sydsudan.

Thok växte upp i ett flyktingläger i Etiopien. Där såg han med egna ögon hur humanitära organisationer räddade liv. Något som inspirerade honom att utbilda sig och söka arbete med Läkare Utan Gränser.

"Brist på mat och liten tillgång till vård och utbildning är alltför vanligt i flyktingläger. Så växte jag upp.

Jag heter Thok Johnson Gony. Jag föddes i Bor i regionen Övre Nilen 1975 i vad som då var Sudan, tre år efter att fredsavtalet som avslutade det första inbördeskriget i Sudan skrivits under. Eftersom min familj var osäkra på om freden skulle hålla flyttade vi till flyktinglägret Itang i Etiopien där jag började skolan.

Som barn förlorade jag nästan livet till mässlingen. Att jag lever idag är egentligen ett mirakel. Jag gick igenom mycket lidande. Mina ögon tåras när jag tänker på min barndom. Den var fylld av ångest, elände och hopplöshet i flyktinglägret. Vi var helt beroende av humanitära organisationer för att få mat och skydd. Det var inget liv för ett barn. Men allt lidande fick mig att förstå att jag var tvungen att hitta ett syfte i livet. Jag rensade mitt sinne rent från all den vånda som åt mig inifrån. Det resulterade i att jag blev duktigare och duktigare i skolan.

En minnesvärd upplevelse

Att växa upp och se medicinsk personal som räddade liv i flyktingläger, mitt eget inkluderat, inspirerade mig. Jag bestämde mig för att utbilda mig inom medicin. På så sätt skulle jag kunna ge tillbaka den gåvan som givits mig när jag behövde den som allra mest. Den starka viljan att hjälpa människor blev min motivation.

Efter att ha utbildat mig till sjuksköterska började jag år 2000 jobba för Läkare Utan Gränser, på Akabosjukhuset på gränsen till Etiopien. Jag jobbade bland annat på akuten och med epidemier och nutrition.  

Därefter har jag arbetat på andra ställen. En minnesvärd upplevelse är den medicinska insatsen vi gjorde i kommunen Maban, när Sydsudan blivit självständigt från Sudan. Jag minns den stora mängden flyktingar som återvände hem och mängden patienter vi behandlade. Att få jobba med medarbetare från olika delar av världen utvecklade min expertis och lärde mig hur fantastisk mänskligheten är. Jag ville resa för att hjälpa människor i behov av hjälp.

min dröm sedan jag var liten

År 2010 sökte jag arbete som internationell fältarbetare för Läkare Utan Gränser. När jag fick det positiva beskedet hade jag blandade känslor. Jag hade svårt att förstå att mitt hårda arbete hade övervunnit min barndoms lidande. Samtidigt var jag glad över att få möjligheten att representera Sydsudan i den internationella humanitära världen - det hade ju varit min dröm sedan jag var liten! Jag log som en sol hela dagen. Jag föreställde mig hur arbetslivet såg ut utomlands och hur jag skulle interagera med andra fältarbetare från andra delar av världen. Hur skulle värdsamhället uppfatta mig? Alla frågor ökade min exalterade nervositet.

Sedan 2012 har jag varit ute på uppdrag flera gånger i olika projekt runtom i världen och klättrat inom organisationen - från att arbeta som sjuksköterska till att bli medicinsk koordinator i Afghanistan, där vi bland annat startade ett projekt för multiresistent tuberkulos.

Min upplevelse visar på att Sydsudan är fullt av kunniga människor som kan jobba i vilken del av världen som helst. Från att vara ett flyktingbarn till att bli internationell medicinsk koordinator. Vilken resa, va?"

- Thok Johnson Gony.