Hoppa till huvudinnehåll

Från galen idé till skydd mot kemiska attacker

Published 19 oktober 2018
Foto: Privat
Roger Morton demonstrerar sin uppfinning.

 

Oron för en kemisk attack höll logistikern Roger Morton vaken under uppdraget i Irak. Under sömnlösa nätter började han skissa på hur personalens skyddsutrustning skulle kunna förbättras. Ett år senare kan han visa upp en innovation som kommer att öka säkerheten i fält.

Bland de noggrant utvalda prylarna i väskan fanns det allra viktigaste: en anteckningsbok och en penna. Utan dem reser brittiske Roger Morton ingenstans. Det var våren 2017 och han var på väg på sitt första uppdrag med Läkare Utan Gränser, till Irak där han skulle starta en klinik för att stabilisera patienter med svåra krigsskador. När han anlände till Kirkuk slogs han av oron som genomsyrade vardagen i närheten av den föränderliga frontlinjen.

– På nästan varje möte var det någon som ställde frågan: Vad händer om vi blir utsatta för en kemisk attack? Är vår utrustning tillräckligt bra?

I krigsområden där en kemisk attack inte går att utesluta bär vår personal alltid med sig en ryggsäck med den allra viktigaste skyddsutrustningen: bland annat en regnkappa och en enkel gasmask. Problemet är att ryggsäcken är stor och otymplig till exempel under biltransporter. Dessutom är det svårt att gräva fram utrustningen ur ryggsäcken, tillräckligt snabbt och i rätt ordning.

Galna idéer

– Mitt sätt att motarbeta stressen var att anteckna problemen i minsta detalj och alla galna idéer som slog mig. Det hjälpte mig att fokusera på nuet eftersom jag visste att jag senare kan återkomma till tankarna som snurrade i mitt huvud.

Roger Morton, som är utbildad ingenjör, har alltid varit fascinerade av att hitta praktiska lösningar på vardagsproblem.

– Att jag jobbat på en bondgård om somrarna har verkligen varit nyttigt. Man arbetar med stora maskiner och att svetsa och fixa söndriga delar är väldigt lärorikt och inspirerande. Min dagbok från somrarna på bondgården är fylld med uppslag.

Researchen kring skyddsutrustningen fortsatte i vardagen. Roger Morton observerade på vilket sätt ryggsäcken med skyddsutrustning var otymplig, varför den ibland försummades och vad som var svårt att lära ut under säkerhetsutbildningarna. När han i november 2017 återvände hem till Buckinghamshire i Storbritannien hade han en klar bild av problemen som måste lösas.

Roger Morton blev antagen till Läkare Utan Gränsers innovationsprogram Sapling Nursery och efter ett halvt års heltidsarbete har han nu en prototyp av sin skyddsväst: förutom att den är lätt att bära även i trånga utrymmen är all skyddsutrustning lätt tillgänglig i separata fickor på utsidan och insidan av västen. På tyget finns dessutom enkla instruktioner för hur den ska användas, ifall man i en panikartad situation glömmer det man lärt sig under utbildningen.

Syftet med västen och utrustningen som ingår är att erbjuda ett omedelbart skydd mot kemiska vapen. När man tagit sig i säkerhet ska man snabbt kunna klä av sig skyddsutrustningen på ett smidigt sätt så att kemikalierna inte rör huden. 

– Jag känner mig lättad. I början var jag rädd att jag hade snöat in mig på en galen idé, men nu har mina snabba skisser utmynnat i en konkret prototyp som jag kan förevisa och testa. Nästa steg är att bestämma hur den ska masstillverkas. Jag känner också en stor lättnad över att så småningom kunna lindra vår fältpersonals stress, för jag vet exakt hur det känns när man oroar sig för en kemisk attack.

– Jag håller faktiskt på och skissar på några andra idéer i min anteckningsbok, så vi får se om de går att konkretisera. När mitt lager av idéer har sinat tänker jag åka ut i fält igen för att hitta nya problem som väntar på att bli lösta.

Svenska innovationsenhetens hemsida >

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare