
Behovet av akut medicinsk vård fortsätter att öka i Syrien. I stora delar av landet är tillgången till sjukvård begränsad eller helt obefintlig. Läkare Utan Gränser driver sex sjukhus, fyra vårdcentraler och flera mobila kliniker inne i Syrien. Även om vår personal räddar många liv varje dag innebär den bristfälliga säkerheten att möjligheterna är begränsade.
– Sjukvården i Syrien höll hög kvalitet före kriget, säger Steve Rubin som arbetar som kirurg på ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Syrien. Många människor önskar sig samma nivå på vården igen men i det här området är vi de enda som inte bara ger akutvård. Så patienterna kommer hit, eftersom vi är deras enda alternativ.
Före kriget tog det 20 minuter med bil att ta sig till närmaste referenssjukhus. Sjukhuset står fortfarande kvar, men i dag ligger det på andra sidan frontlinjen, vilket gör att tiotusentals människor inte kan ta sig dit längre. Som ett alternativ har Läkare Utan Gränser därför upprättat ett provisoriskt sjukhus i en nedlagd hönsfarm. Förutom skador från splitter och fragment av bomber finns ett oräkneligt antal människor som drabbats av vanliga hälsoproblem, som diabetes, högt blodtryck, astma och förlossningskomplikationer. Sjukdomar som i en normal situation är enkla att hantera, men som i ett krig snabbt kan bli dödliga.
– Vår operationssal är ett uppblåsbart tält, säger Steve Rubin. Vi har begränsade resurser, men vi får det att fungera. Man får helt enkelt intala sig själv att man ska göra det bästa man kan med det lilla man har, och rädda så många liv som möjligt.
Läkare Utan Gränser har även upprättat en klinik i en ombyggd skola och bedriver mobila kliniker i de närliggande byar dit tusentals människor flytt undan strider på andra håll i landet. Varje månad genomförs sammanlagt 4 000 konsultationer och omkring 50 operationer.
En 36-årig kvinna som har kommit in för att få sina bandage omlagda berättar om svårigheten att söka sjukvård:
– Problemet är att det inte finns något normalt liv – det finns inga mediciner, ingenstans att gå, inga sjukhus. Många människor i min familj har insjuknat – mina två farbröder, min mor och andra personer. Alla fann det svårt att få behandling och medicinen är en bristvara här.
Hon är tyst ett tag och säger sedan:
– Om det inte vore för det här sjukhuset hade jag inte överlevt.
Sedan konflikten började har Läkare Utan Gränsers team i Syrien genomfört mer än 55 000 medicinska konsultationer, 2 800 kirurgiska ingrepp och bistått vid 1 000 förlossningar. I grannländerna Turkiet, Jordanien, Libanon och Irak har organisationen genomfört över 140 000 medicinska konsultationer för syriska flyktingar.
