Hoppa till huvudinnehåll

Från hönsfarm till sjukhus

Publicerad 26 juli 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett uppblåsbart operationstält på Läkare Utan Gränsers provisoriska sjukhus i en hönsfarm. Tältet är ett effektivt sätt att bibehålla en steril miljö.

Ett uppblåsbart operationstält på Läkare Utan Gränsers provisoriska sjukhus i en hönsfarm. Tältet är ett effektivt sätt att bibehålla en steril miljö.

Behovet av akut medicinsk vård fortsätter att öka i Syrien. I stora delar av landet är tillgången till sjukvård begränsad eller helt obefintlig. Läkare Utan Gränser driver sex sjukhus, fyra vårdcentraler och flera mobila kliniker inne i Syrien. Även om vår personal räddar många liv varje dag innebär den bristfälliga säkerheten att möjligheterna är begränsade.

– Sjukvården i Syrien höll hög kvalitet före kriget, säger Steve Rubin som arbetar som kirurg på ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Syrien. Många människor önskar sig samma nivå på vården igen men i det här området är vi de enda som inte bara ger akutvård. Så patienterna kommer hit, eftersom vi är deras enda alternativ.

Före kriget tog det 20 minuter med bil att ta sig till närmaste referenssjukhus. Sjukhuset står fortfarande kvar, men i dag ligger det på andra sidan frontlinjen, vilket gör att tiotusentals människor inte kan ta sig dit längre. Som ett alternativ har Läkare Utan Gränser därför upprättat ett provisoriskt sjukhus i en nedlagd hönsfarm. Förutom skador från splitter och fragment av bomber finns ett oräkneligt antal människor som drabbats av vanliga hälsoproblem, som diabetes, högt blodtryck, astma och förlossningskomplikationer. Sjukdomar som i en normal situation är enkla att hantera, men som i ett krig snabbt kan bli dödliga.

– Vår operationssal är ett uppblåsbart tält, säger Steve Rubin. Vi har begränsade resurser, men vi får det att fungera. Man får helt enkelt intala sig själv att man ska göra det bästa man kan med det lilla man har, och rädda så många liv som möjligt.

Läkare Utan Gränser har även upprättat en klinik i en ombyggd skola och bedriver mobila kliniker i de närliggande byar dit tusentals människor flytt undan strider på andra håll i landet. Varje månad genomförs sammanlagt 4 000 konsultationer och omkring 50 operationer.
En 36-årig kvinna som har kommit in för att få sina bandage omlagda berättar om svårigheten att söka sjukvård:

– Problemet är att det inte finns något normalt liv – det finns inga mediciner, ingenstans att gå, inga sjukhus. Många människor i min familj har insjuknat – mina två farbröder, min mor och andra personer. Alla fann det svårt att få behandling och medicinen är en bristvara här.

Hon är tyst ett tag och säger sedan:

– Om det inte vore för det här sjukhuset hade jag inte överlevt.

Sedan konflikten började har Läkare Utan Gränsers team i Syrien genomfört mer än 55 000 medicinska konsultationer, 2 800 kirurgiska ingrepp och bistått vid 1 000 förlossningar. I grannländerna Turkiet, Jordanien, Libanon och Irak har organisationen genomfört över 140 000 medicinska konsultationer för syriska flyktingar.
 

Aktuellt om Syrien

Skador på Al Daqaq-sjukhuset i Aleppo, Syrien, som vi stödjer.
Nyheter från fältet

Den urskillningslösa bombningen av Aleppo måste upphöra

Vi kräver att den syriska regeringen och dess allierade upphör med bombattackerna som orsakat ett blodbad på Aleppos befolkning. 

Al Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo attackerades 23 juli.
Nyheter från fältet

Två sjukhus bombade i östra Aleppo

I går morse bombades två sjukhus i Aleppo. Nu finns bara två sjukhus kvar med kirurgisk kapacitet i ett område som omfattar 250 000 personer.
 

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.