Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike: Ensamkommande män portas från flyktingläger

Publicerad 12 juli 2016
Foto: Charles Habib
Om människor inte tillåts söka skydd i lägret kommer det att ha katastrofala följder för de allra mest utsatta.

Ensamkommande manliga flyktingar nekas tillträde till flyktinglägret i Grande-Synthe i norra Frankrike. Det uppger de myndigheter som driver lägret. Vi är väldigt oroade över situationen och uppmanar de franska myndigheterna att dra tillbaka sitt beslut omedelbart.

Torsdagen den 7 juli nekades sex afghanska män tillträde till lägret i Grande-Synthe. Det är inte första gången människor på flykt körs bort från lägret. Mellan 22 juni och 2 juli har vi dokumenterat 34 personer – däribland tre minderåriga, en funktionshindrad man och en gravid kvinna – som först vägrades tillträde trots att det fanns plats i lägret.

Flyktinglägret i Grande-Synthe öppnades i mars 2016 för att erbjuda skydd åt människor i stort behov av logi och grundläggande service. Det senaste beslutet att inte ta emot ensamkommande manliga flyktingar gör våra anställda djupt oroade.

– Åttio procent av människorna här i lägret är ensamkommande män. Genom att neka dem skydd i lägret går myndigheterna mot själva syftet med lägret, nämligen att ge människor på flykt acceptabla levnadsförhållanden, oberoende vilka de är, säger vår landsansvarige i Frankrike Franck Esnée.

Lokala myndigheter har dessutom satt upp ett brev med hot om att förvisa flyktingar som stannar för länge i lägret. Det här strider mot de grundläggande principerna för lägret som vi byggde upp tillsammans med kommunen Grande-Synthe.

Vi uppmanar Frankrikes regering att ompröva sitt beslut och hjälpa människor på flykt i norra Frankrike. Det är viktigt att lägret hålls öppet för dem som behöver skydd, åtminstone tills lägrets kapacitet fyllts. Om människor inte tillåts söka skydd i lägret kommer det att ha katastrofala följder för de allra mest utsatta. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare