Hoppa till huvudinnehåll

FYRA FRÅGOR TILL INGRID RINMAN

Publicerad 2 januari 2013
Ingrid Rinman pratar med i snitt 35 personer och får in 10 000 kronor på en dag.
Ingrid Rinman pratar med i snitt 35 personer och får in 10 000 kronor på en dag.

Här kan du läsa en intervju med Ingrid Rinman, kontorsvolontär i Stockholm sedan många år tillbaka!

Varför ville du börja som volontär?
Jag är vårdutbildad och arbetade tidigare som sjukgymnast. Då arbetade jag på Sabbatsbergs sjukhus. Jag ville göra något i min egen värld som gör nytta och Läkare Utan Gränsers kontor låg geografiskt nära Sabbatsberg. Jag hade tidigare planer på att åka ut och göra insatser i världen. Då fanns det inte så många projekt inom rehabilitering så de planerna lades på hyllan. I början inspirerades jag mycket av de volontärer som arbetade på det danska kontoret, jag träffade dem när jag hade förmånen att få vara med på sammankomster för de nordiska kontoren.

 
Vad gör du som volontär  på kontoret?
Jag är i stort sett verksam på givarservice. Jag svarar i telefon för inkommande gåvor en dag i veckan. Jag tar emot telefongåvobeställningar, ofta vid begravningar istället för blommor. Några enstaka gånger handlar det om bröllop och födelsedagar. Jag för statistik och tar i snitt emot 35 samtal per dag för 10 000 kronor.
 
Men du gör även andra saker?
Jag planerar, köper och lagar också mat med en till två medhjälpare till hemkomstseminarier och andra större möten för 20 till 30 personer. Jag bemödar mig så att det inte ska kosta mer än 20 kronor per portion, min målsättning är att inte förbruka onödigt mycket pengar så jag cyklar runt stan för att handla i lågprisaffärerna.
 
Jag startade volontärgruppföreningen FILUG, Frivilliga inom Läkare Utan Gränser, vi gjorde gemensamma saker utöver att arbeta på kontoret. I dag samordnas gruppen av kontoret. I början deltog vi som funktionärer vid Stockholm Marathon, för då fick var och en lite pengar som gick till Läkare Utan Gränser. Förra året var det ett jubileumsår för tävlingen och då samlade jag ihop en grupp vänner och bekanta som funktionärer och även de pengarna gick till Läkare Utan Gränser. Tidigare hade även a capella-gruppen The Real Group sina julkonserter på Konserthuset vartannat år och då bad de oss att komma och skramla ihop pengar.
 
Vad tycker du om arbetet?
Jag gillar det väldigt mycket. Det är ett sätt att hålla sig alert, jag måste till exempel kunna lite om datorer. Just kontakten med människor i telefonen är väldigt givande, och så känner jag mig hemma här också. Det är också roligt att se hur verksamheten har utvecklats under åren från fem-sex personer när jag började till de 40-tal människor som arbetar här i dag.
 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare