Hoppa till huvudinnehåll

GAMMAL AMMUNITION SKÖRDAR LIV I SYDSUDAN

Publicerad 26 mars 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
14-åriga Kume Saadi Kuonys pappa vakar över sin svårt skadade son på vårt sjukhus i Sydsudan.

14-åriga Kume Saadi Kuonys pappa vakar över sin svårt skadade son på vårt sjukhus i Sydsudan.

Middagssolen gassade och fjortonårige Kume hittade till slut en skuggig plats vid en container. Plötsligt exploderade containern utan förvarning. Den var fylld med gammal och övergiven ammunition som fattat eld. Kuma fick allvarliga skador, men sju av hans vänner miste sina liv. Konflikten i Sydsudan drabbar civilbefolkningen hårt, även långt efter att skottsalvorna tystnat.

Mitt på dagen blir det ofta extremt varmt i Sydsudan. En dag när Kume Saadi Kuony var på besök hos sina släktingar i byn Gayiel i en av de nordliga provinserna förändrades hans liv på bråkdelen av en sekund.

Kume och hans vänner stod och svalkade sig i skuggan av en container. Vad de inte visste var att den var fylld med ammunition som någon lämnat efter sig efter hårda strider i området ett år tidigare.

Smällen var öronbedövande. Kume hade ingen chans att skydda sig från den häftiga explosionen som genast skördade sju människoliv. Ändå överlevde han, men skadorna var svåra. Byborna skyndade att föra honom till vårt sjukhus i staden Leer, 40 kilometer ifrån olycksplatsen. När Kume anlände till sjukhuset undersökte läkarna hans skador och sår som innehöll smuts, jord och gräs.

– Hans kropp var täckt av djupa sår som gick från axlarna ända ned till fötterna. De flesta skadorna var ändå på benen. När vi tog emot Kume den 19 mars rengjorde vi hans sår och förband honom. Efter det var hans läge stabilt, säger  läkaren Fouad Dahir som är medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränser i Leer.

AMMUNITIONEN STOR RISK I JORDBRUKET

Det finns fortfarande mängder av ammunition som beväpnade grupper gömt eller lämnat efter sig under inbördeskriget i Sydsudan. När ammunitionen oväntat exploderar är det oskyldiga människor som får sätta livet till. Kume är fortfarande för svag för att prata om vad som kunde ha orsakat explosionen, han vill inte tänka tillbaka på olyckan där han miste så många vänner.

Explosionen berodde antagligen på att lokalbefolkningen behövde ny åkermark. Traditionellt bränner man gräs och vegetation för att bereda plats för olika grödor. Containern som var fylld med ammunition stod på tegelstenar, men det är möjligt att elden spred sig till gräset under den. Ammunitionen detonerade antagligen av värmen från lågorna. Det varnas ofta i radio för att gräsbränder kan få förödande konsekvenser.

Två dagar efter att Kume togs till sjukhuset i Leer lyckas han säga några ord. Hans pappa Yoak Saadi är väldigt tacksam över vården som hans son får på sjukhuset, men han är orolig för sonens framtid.

– I morse satte sig Kume upp och pratade försiktigt. Men framtiden är oviss eftersom jag varken har jobb eller pengar för att försörja och ta hand om min son och hans fem syskon, säger Yoak Saadi.

VARNAR FÖR FLER OLYCKOR

Inbördeskriget i Sydsudan orsakar många tragiska livsöden och mycket meningslöst lidande för civilbefolkningen, även långt efter att de beväpnade grupperna lämnat området.

– Det är omöjligt att säga hur mycket ammunition som fortfarande kan ligga undangömd i dessa områden. Med tanke på de våldsamma striderna i fjol kan det röra sig om stora mängder, säger Aleem Shah som är projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i Leer.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.