Hoppa till huvudinnehåll

Gaza: Skottskadade får inte livsviktig eftervård

Publicerad 29 november 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Nittonåriga Shaukat Ali tvingades amputera ena benet efter att ha skjutits när han deltog i demonstrationer i september.

Nittonåriga Shaukat Ali tvingades amputera ena benet efter att ha skjutits när han deltog i demonstrationer i september. 

De många patienterna med allvarliga och komplicerade skottskador överbelastar det svaga sjukvårdssystemet i Gaza. Flera tusen skadade riskerar att få svåra infektioner och bestående men. Patienterna lider och vissa till och med dö i brist på behandling.

Under protesterna mot Israel som började i mars i år sköt den israeliska armén mot demonstranterna. Enligt OCHA, FN-organet för samordning av humanitär hjälp, skottskadades åtminstone 5 900 personer. Vi behandlade runt 3 100 patienter i Gaza mellan slutet på mars och slutet på oktober 2018. De flesta patienter hade skottskador i benen: ungefär häften drabbades av öppna frakturer, andra hade svåra skador på mjukdelarna. Skador som dessa tar lång tid att läka.

Dödsstöt för svag sjukvård

Gazas sjukvårdssystem är svagt och dåligt utrustat. Samtidigt som patienter med öppna frakturer riskerar att få infektioner, saknas det möjlighet att ens diagnosticera beninfektioner i Gaza. Enligt våra uppskattningar – baserad på tidigare erfarenheter – blir minst 25 procent av frakturerna infekterade. Det skulle innebära att åtminstone 1 000 patienter i Gaza drabbas av en infektion. Om de inte behandlas riskerar många att råka ut för amputationer eller dö.

– Vi har tredubblat våra insatser i Gaza, men det behövs mer sjukvårdsinsatser än vi mäktar med, säger Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för Läkare Utan Gränser insats i Palestina.

– Behoven här skulle tvinga även det bästa sjukvårdssystemet ned på knä, men här i Gaza är de en dödsstöt för systemet.

Sjukhus måste öppna sina dörrar

Vårt team i Gaza uppskattar att runt 60 procent av de vi har vårdat behöver fysioterapi och rehabilitering eller behöver genomgå fler operationer. En stor andel behöver även rekonstruktiva kirurgiska ingrepp, men det är omöjligt när såren är infekterade.

Vi och andra hjälporganisationer försöker att ge sjukvård till patienterna, men behoven är överväldigande. Situationen blir allt svårare att hantera i takt med att fler patienter skottskadas och de tidigare skadade patienternas hälsotillstånd blir sämre.

– Vi uppmanar myndigheter i Israel och Palestina att stödja alla som försöker ge befolkningen gratis sjukvård. Andra länder i regionen måste ta sitt ansvar att öppna sina specialiserade sjukhus för patienter från Gaza som desperat behöver sjukvård. Samtidigt måste Israel och Palestina möjliggöra att patienterna kan skickas till utländska sjukhus för att får behandling, säger Marie-Elisabeth Ingres.

Läkare Utan Gränser har 260 anställda på plats i Gaza som jobbar på fyra olika sjukhus och fem kliniker för eftervård. Vi tillhandahåller sårbehandling, fysioterapi och gör plastikkirurgiska och ortopediska ingrepp.

Relaterade nyheter

19-årige Firas är en av dem som skadades under demonstrationerna i Gaza, Palestina, förra året.
Palestina

Gaza: Stora medicinska behov

För ett år sedan inleddes demonstrationerna i Gaza. I samband med dem besköts palestinska demonstranter. Tusentals människor tillfogades ödesdigra skador vilket har fått svåra medicinska, humanitära och ekonomiska konsekvenser.

Plastikkirurgen Morten Kildal pratar med Catinka Agneskog om sitt arbete i Gaza, Palestina.
Palestina

Podd: Plastikkirurgen Morten om skottskador i Gaza

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar plastikkirurgen Morten Kildal om sitt arbetade i Gaza där han mötte oräkneliga unga pojkar och män med sönderskjutna ben. 

28-åriga Mohammed, som skottskadades under protesterna i Gaza, behöver fler operationer om han ska kunna gå igen.
Palestina

Gaza: En sönderskjuten framtid

DEBATT | Fler än 6 000 unga män från Gaza fick sina ben sönderskjutna i samband med protesterna vid gränsen till Israel förra året. Pojkar så unga som 13 år riskerar amputation.