Hoppa till huvudinnehåll

Gaza: Vi trappar upp insats för skadade

Publicerad 5 april 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient på vår klinik i Khan Yunis, Gaza.

En patient på vår klinik i Khan Yunis, Gaza.

Vi har behandlat sammanlagt 102 patienter med skottskador i samband med massprotesterna i Gaza. Men vi befarar mer våld och står beredd att ge sjukvård till fler skadade.

Den 30 mars gick tusentals palestinier ut för att demonstrera i samband med den så kallade återvändarmarschen i Gaza. Enligt det lokala hälsoministeriet skottskadades över 700 personer under israelisk beskjutning och över 1 400 personer, främst unga män, ådrog sig andra skador under bara en dag. Alla skadade behandlades på lokala vårdinrättningar.

På fyra dagar, mellan söndag och onsdag, har vi tagit emot 102 patienter med skottskador i benen. Vi driver tre vårdinrättningar i Gaza, specialiserade på traumavård och brännskador. Över 35 procent av de skadade har frakturer som kräver långsiktig behandling, möjligtvis flera kirurgiska ingrepp och lång rehabilitering. De övriga patienterna har mjukdelsskador framför allt i muskelvävnaderna. De kan behöva kirurgisk vård och hjälp med att byta förband i flera veckor framöver.

– Sedan december förra året har vi sett en oroande ökning av skottskadade som beskjutits av israeliska armén vid gränsen. Det har skett mot bakgrund av USA:s president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och de palestinska demonstrationer som följde. Redan före de senaste händelserna hade antalet traumapatienter ökat till 20 per vecka jämfört med 20 per månad före november 2017, säger Marie-Elisabeth Ingres, vår representant i Palestina.

Specialiserad kirurgi och nödhjälp

Vi gör oss redo att öppna en ny mottagning i en lokal vårdinrättning i Gaza för att öka kapaciteten för postoperativ vård. Vi kan även erbjuda specialiserade kirurgiska team för att stödja lokala sjukhus och försäkra mer långsiktig uppföljning. Vi har även donerat ett nödhjälpskit, som innehåller medicinsk engångsutrustning och läkemedel, till lokala vårdinrättningar för att behandla fler än 100 personer.

– Vi är oroade för att fler människor kommer att behöva vård på våra kliniker då fler patienter hänvisas från andra sjukhus. Vi befarar också mer våld och fler skadade i samband med nästa demonstration den 6 april och under perioden fram till den 15 maj då demonstrationerna väntas nå sin kulmen. Vi kommer att svara på den pågående nödsituationen med de resurser vi har och utgå från befolkningens behov, säger Marie-Elisabeth Ingres.

Relaterade nyheter

19-årige Firas är en av dem som skadades under demonstrationerna i Gaza, Palestina, förra året.
Palestina

Gaza: Stora medicinska behov

För ett år sedan inleddes demonstrationerna i Gaza. I samband med dem besköts palestinska demonstranter. Tusentals människor tillfogades ödesdigra skador vilket har fått svåra medicinska, humanitära och ekonomiska konsekvenser.

Plastikkirurgen Morten Kildal pratar med Catinka Agneskog om sitt arbete i Gaza, Palestina.
Palestina

Podd: Plastikkirurgen Morten om skottskador i Gaza

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar plastikkirurgen Morten Kildal om sitt arbetade i Gaza där han mötte oräkneliga unga pojkar och män med sönderskjutna ben. 

28-åriga Mohammed, som skottskadades under protesterna i Gaza, behöver fler operationer om han ska kunna gå igen.
Palestina

Gaza: En sönderskjuten framtid

DEBATT | Fler än 6 000 unga män från Gaza fick sina ben sönderskjutna i samband med protesterna vid gränsen till Israel förra året. Pojkar så unga som 13 år riskerar amputation. 

Nittonåriga Shaukat Ali tvingades amputera ena benet efter att ha skjutits när han deltog i demonstrationer i september.
Palestina

Gaza: Skottskadade får inte livsviktig eftervård

De många patienterna med allvarliga och komplicerade skottskador överbelastar det svaga sjukvårdssystemet i Gaza. Flera tusen skadade riskerar att få svåra infektioner och bestående men.