Hoppa till huvudinnehåll

GLÖM INTE BORT CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Publicerad 23 december 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjukhuset i Berberati. FOTO: Ricardo Garcia Vilanova/MSF

Sjukhuset i Berberati. FOTO: Ricardo Garcia Vilanova/MSF

Ett år efter att de så kallade anti-Balaka-rebellerna gick till våldsam attack mot Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui deklarerade Frankrikes försvarsminister i slutet av 2014 att ”jobbet är utfört” i landet. Han sa också att situationen i landet är på väg att återvända till det ”normala”. Vår bild av situationen är väldigt annorlunda, vi är mycket oroade av det som vi ser på plats i landet.

Ett år efter att de så kallade anti-Balaka-rebellerna gick till våldsam attack mot Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui deklarerade Frankrikes försvarsminister i slutet av 2014 att ”jobbet är utfört” i landet. Han sa också att situationen i landet är på väg att återvända till det ”normala”. Han meddelade sedan att den franska fredsbevarande styrkan Sangaris nu delvis kommer lämna Centralafrikanska republiken.

Vår bild av situationen är väldigt annorlunda, framförallt vad gäller säkerhetssituationen och det humanitära läget. Vi är mycket oroade av det som vi ser på plats i landet.

För befolkningen i Centralafrikanska republiken är terror och rädsla en del av vardagen. Osäkerheten i landet har även påverkat vår egen personal och andra hjälparbetare. Under de senaste månaderna har hjälporganisationer allt oftare utsatts för våldshandlingar av olika grad.

Den humanitära situationen är på samma sätt mycket allvarlig och oroande. Sedan december 2013, när den senaste krisen började, har vi fördubblat våra medicinska insatser i landet samt startat projekt i grannländerna för dem som flyr undan våldet. Mellan januari och oktober har våra team utfört över 13 200 kirurgiska ingrepp, assisterat vid mer än 15 000 födslar, haft mer än 600 000 patientbesök bara för malaria samt givit behandling och stöd till fler än 480 offer för sexuellt våld.

Den allmänna uppfattningen verkar vara att situationen i Centralafrikanska republiken har förbättrats. Vi, utifrån vårt perspektiv, delar inte den uppfattningen. Situationen för befolkningen är katastrofal. Det får inte falla i glömska. Läkare Utan Gränser kommer inte att glömma bort Centralafrikanska republiken.

Det här gör vi på plats (uppdatering december 2014)

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.