Hoppa till huvudinnehåll

GLÖM INTE BORT CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Publicerad 23 december 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjukhuset i Berberati. FOTO: Ricardo Garcia Vilanova/MSF

Sjukhuset i Berberati. FOTO: Ricardo Garcia Vilanova/MSF

Ett år efter att de så kallade anti-Balaka-rebellerna gick till våldsam attack mot Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui deklarerade Frankrikes försvarsminister i slutet av 2014 att ”jobbet är utfört” i landet. Han sa också att situationen i landet är på väg att återvända till det ”normala”. Vår bild av situationen är väldigt annorlunda, vi är mycket oroade av det som vi ser på plats i landet.

Ett år efter att de så kallade anti-Balaka-rebellerna gick till våldsam attack mot Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui deklarerade Frankrikes försvarsminister i slutet av 2014 att ”jobbet är utfört” i landet. Han sa också att situationen i landet är på väg att återvända till det ”normala”. Han meddelade sedan att den franska fredsbevarande styrkan Sangaris nu delvis kommer lämna Centralafrikanska republiken.

Vår bild av situationen är väldigt annorlunda, framförallt vad gäller säkerhetssituationen och det humanitära läget. Vi är mycket oroade av det som vi ser på plats i landet.

För befolkningen i Centralafrikanska republiken är terror och rädsla en del av vardagen. Osäkerheten i landet har även påverkat vår egen personal och andra hjälparbetare. Under de senaste månaderna har hjälporganisationer allt oftare utsatts för våldshandlingar av olika grad.

Den humanitära situationen är på samma sätt mycket allvarlig och oroande. Sedan december 2013, när den senaste krisen började, har vi fördubblat våra medicinska insatser i landet samt startat projekt i grannländerna för dem som flyr undan våldet. Mellan januari och oktober har våra team utfört över 13 200 kirurgiska ingrepp, assisterat vid mer än 15 000 födslar, haft mer än 600 000 patientbesök bara för malaria samt givit behandling och stöd till fler än 480 offer för sexuellt våld.

Den allmänna uppfattningen verkar vara att situationen i Centralafrikanska republiken har förbättrats. Vi, utifrån vårt perspektiv, delar inte den uppfattningen. Situationen för befolkningen är katastrofal. Det får inte falla i glömska. Läkare Utan Gränser kommer inte att glömma bort Centralafrikanska republiken.

Det här gör vi på plats (uppdatering december 2014)

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.