Hoppa till huvudinnehåll

GREKLAND LÅSER IN MIGRANTER PÅ OBESTÄMD TID

Publicerad 8 april 2014
Migranter pratar med personal från Läkare Utan Gränser i Grekland. FOTO: MSF
Migranter pratar med personal från Läkare Utan Gränser i Grekland. FOTO: MSF

Grekiska myndigheter har beslutat att låsa in migranter och asylsökande på obestämt tid tills de blir tvångsutvisade eller frivilligt lämnar landet. Beslutet innebär att de grekiska myndigheterna nu vidtar ännu hårdare åtgärder mot migranter. De nya reglerna gör situationen för tusentals migranter och asylsökande ännu svårare.

Förra veckan började den grekiska polisen tillämpa de nya reglerna i minst två interneringsläger i norra Grekland, Paranetsi i staden Drama och Fylakio i staden Evros. Polisen hotade migranterna att de skulle bli inlåsta på obestämd tid tills de gick med på att återvända frivilligt eller inte motarbetade en tvångsutvisning. Detta uttalande av polisen orsakade ett chocktillstånd bland migranterna i lägren.

– Vi har redan offentligt uttalat oss om de skadliga effekterna på migranternas hälsa av långvarig och systematisk frihetsberövande och är förfärade över att de grekiska myndigheterna har reagerat med att ytterligare förlänga frihetsberövandet. Migranter blir redan nu inlåsta i upp till 18 månader, säger Ioanna Kotsioni, Läkare Utan Gränsers rådgivare i migrationsfrågor i Grekland.

– De nya reglerna är ett bevis på att invandringspolitiken går mot en ännu sämre behandling av migranterna. Att hota med inlåsning på en obestämd tid, under usla villkor, används nu dessutom för att sätta press på migranterna att de ska gå med på att återvända till sina hemländer.

Det osynliga lidandet

I rapporten Invisible suffering (Det osynliga lidandet) som släpptes den 1 april belyser Läkare Utan Gränser, utifrån sex års erfarenhet av arbete i interneringsläger för migranter och asylsökande, de allvarliga hälsoproblem som orsakas av ett systematiskt och långvarigt frihetsberövande. Rapporten visar hur överbeläggning, dålig hygien och undermålig levnadsstandard i interneringslägren leder till en rad hälsoproblem hos migranterna. Såväl deras fysiska som psykiska hälsa påverkas negativt. Migranterna får ofta luftvägsinfektioner, hudsjukdomar, mag- och tarmproblem, samt ångest, depression och psykosomatiska störningar.

Läkare Utan Gränser uppmanar än en gång Grekland och Europeiska Unionen att stoppa den urskillningslösa, systematiska och långvariga interneringen av migranter och asylsökande. Grekland måste sluta låsa in människor i anläggningar som inte är anpassade för detta. Frihetsberövandet av särskilt utsatta personer såsom minderåriga, tortyroffer och kroniskt sjuka måste upphöra. Grekland och EU måste skapa ett mottagningssystem som är anpassat till migranters och asylsökandes medicinska och humanitära behov.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva