Hoppa till huvudinnehåll

GREKLAND LÅSER IN MIGRANTER PÅ OBESTÄMD TID

Publicerad 8 april 2014
Migranter pratar med personal från Läkare Utan Gränser i Grekland. FOTO: MSF
Migranter pratar med personal från Läkare Utan Gränser i Grekland. FOTO: MSF

Grekiska myndigheter har beslutat att låsa in migranter och asylsökande på obestämt tid tills de blir tvångsutvisade eller frivilligt lämnar landet. Beslutet innebär att de grekiska myndigheterna nu vidtar ännu hårdare åtgärder mot migranter. De nya reglerna gör situationen för tusentals migranter och asylsökande ännu svårare.

Förra veckan började den grekiska polisen tillämpa de nya reglerna i minst två interneringsläger i norra Grekland, Paranetsi i staden Drama och Fylakio i staden Evros. Polisen hotade migranterna att de skulle bli inlåsta på obestämd tid tills de gick med på att återvända frivilligt eller inte motarbetade en tvångsutvisning. Detta uttalande av polisen orsakade ett chocktillstånd bland migranterna i lägren.

– Vi har redan offentligt uttalat oss om de skadliga effekterna på migranternas hälsa av långvarig och systematisk frihetsberövande och är förfärade över att de grekiska myndigheterna har reagerat med att ytterligare förlänga frihetsberövandet. Migranter blir redan nu inlåsta i upp till 18 månader, säger Ioanna Kotsioni, Läkare Utan Gränsers rådgivare i migrationsfrågor i Grekland.

– De nya reglerna är ett bevis på att invandringspolitiken går mot en ännu sämre behandling av migranterna. Att hota med inlåsning på en obestämd tid, under usla villkor, används nu dessutom för att sätta press på migranterna att de ska gå med på att återvända till sina hemländer.

Det osynliga lidandet

I rapporten Invisible suffering (Det osynliga lidandet) som släpptes den 1 april belyser Läkare Utan Gränser, utifrån sex års erfarenhet av arbete i interneringsläger för migranter och asylsökande, de allvarliga hälsoproblem som orsakas av ett systematiskt och långvarigt frihetsberövande. Rapporten visar hur överbeläggning, dålig hygien och undermålig levnadsstandard i interneringslägren leder till en rad hälsoproblem hos migranterna. Såväl deras fysiska som psykiska hälsa påverkas negativt. Migranterna får ofta luftvägsinfektioner, hudsjukdomar, mag- och tarmproblem, samt ångest, depression och psykosomatiska störningar.

Läkare Utan Gränser uppmanar än en gång Grekland och Europeiska Unionen att stoppa den urskillningslösa, systematiska och långvariga interneringen av migranter och asylsökande. Grekland måste sluta låsa in människor i anläggningar som inte är anpassade för detta. Frihetsberövandet av särskilt utsatta personer såsom minderåriga, tortyroffer och kroniskt sjuka måste upphöra. Grekland och EU måste skapa ett mottagningssystem som är anpassat till migranters och asylsökandes medicinska och humanitära behov.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare