Hoppa till huvudinnehåll

GREKLAND: MIGRANTER PÅ TOLVÖARNA BEHANDLAS OMÄNSKLIGT

Publicerad 3 december 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En läkare från Läkare Utan Gränser undersöker en migrant på kustbevakningens område på ön Symi i Grekland. FOTO: MSF

En läkare från Läkare Utan Gränser undersöker en migrant på kustbevakningens område på ön Symi i Grekland. FOTO: MSF

Tusentals människor på flykt som söker skydd i den grekiska övärlden möts av ett icke-fungerande mottagningssystem och undermåliga levnadsvillkor. Grekland och den Europeiska unionen (EU) måste behandla migranter och asylsökande bättre och garantera tillgång till sjukvård.

Enligt myndigheterna har mer än 14 000 personer i år gjort den farliga resan i små båtar över Egeiska havet från Turkiet till de grekiska Tolvöarna. Mer än 90 procent av dessa människor flyr undan kriget i Syrien. Det saknas boende för många av flyktingarna och de tvingas sova utomhus i kyla och regn eller låsas in i överfulla polisceller i väntan på att överföras till det grekiska fastlandet.

– Under de senaste fyra månaderna har vi inte sett någon vilja att förbättra mottagningssystemet, säger Kostas Georgakas, projektansvarig för Läkare Utan Gränser i Grekland.

– De nyanlända får ingen tillgång till sjukvård och människorna som behöver hjälp lämnas i sticket. Nyligen skickade hälsoministeriet läkare till flyktingarna för att undersöka om de har ebola - trots att de flesta flyktingarna kommer från Syrien och Afghanistan, inte från Västafrika. Samtidigt får de som lider av hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes ingen hjälp.

Mer än 50 personer i en cell

De grekiska myndigheterna är ansvariga för att undersöka flyktingarnas hälsotillstånd och ge sjukvård till de som behöver det, men det saknas resurser och politisk vilja.

– Vi har sett en helt oacceptabel överbeläggning. Man placerar fler än 50 personer i en cell som har plats för sex personer, säger Kostas Georgakas. Han fortsätter:

– Det är outhärdliga förhållanden som inte går att tolerera ens för en natt. Framför allt inte för människor som har flytt och är fysiskt och psykiskt märkta av krig. Förhållanden som de möter efter en tuff resa är skamliga och en fara för deras hälsa.

Akutinsats på Tolvöoarna

I augusti inledde vi en akutinsats med mobila team på Tolvöarna. Sedan dess har teamen behandlat mer än 350 flyktingar och delat ut över 3 000 paket med förnödenheter som sovsäckar, tvål och andra hygienartiklar.

Patienterna har berättat för Läkare Utan Gränsers medarbetare att de har drivits tillbaka till Turkiet innan de lyckades ta sig till de grekiska stränderna. Grekland måste garantera samma grundläggande rättigheter för alla människor i landet, oavsett nationalitet. Alla länder måste dessutom garantera att migranter och asylsökande som befinner sig på deras territorium, även till havs, inte avvisas. Migranter och asylsökande måste behandlas anständigt och få ett effektivt och rättvist asylförfarande.

– Grekland har stängt sina landgränser, därför strömmar flyktingarna nu till de Egeiska öarna istället. Grekland måste behandla dessa människor med värdighet och respekt som de förtjänar, säger Manu Moncada, migrationskoordinator på Läkare Utan Gränser.

– Högre staket och omänskliga levnadsvillkor på öarna kommer inte att avskräcka de desperata. Istället tvingas dem att ta ännu farligare rutter för att kunna söka skydd i Europa. Många gånger med livet som insats.

Läkare Utan Gränser har sedan 2008 bistått flyktingar i Grekland med sjukvård och humanitär hjälp. Organisationen har dessutom gett sjukvård till asylsökande och migranter i grekiska interneringsläger. Läkare Utan Gränser har även i samarbete med två grekiska organisationer behandlat tortyroffer i Aten.

Aktuellt om Grekland

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

Vaccinationskampanj i Idomeni, Grekland
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj i Idomeni

Förra veckan vaccinerade vi 3031 barn i flyktinglägret i Idomeni, Grekland. I de undermåliga förhållanden som råder i lägret sprids sjukdomar och många barn som har varit på flykt länge saknar skydd.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.