Hoppa till huvudinnehåll

GREKLAND: MIGRANTER PÅ TOLVÖARNA BEHANDLAS OMÄNSKLIGT

Publicerad 3 december 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En läkare från Läkare Utan Gränser undersöker en migrant på kustbevakningens område på ön Symi i Grekland. FOTO: MSF

En läkare från Läkare Utan Gränser undersöker en migrant på kustbevakningens område på ön Symi i Grekland. FOTO: MSF

Tusentals människor på flykt som söker skydd i den grekiska övärlden möts av ett icke-fungerande mottagningssystem och undermåliga levnadsvillkor. Grekland och den Europeiska unionen (EU) måste behandla migranter och asylsökande bättre och garantera tillgång till sjukvård.

Enligt myndigheterna har mer än 14 000 personer i år gjort den farliga resan i små båtar över Egeiska havet från Turkiet till de grekiska Tolvöarna. Mer än 90 procent av dessa människor flyr undan kriget i Syrien. Det saknas boende för många av flyktingarna och de tvingas sova utomhus i kyla och regn eller låsas in i överfulla polisceller i väntan på att överföras till det grekiska fastlandet.

– Under de senaste fyra månaderna har vi inte sett någon vilja att förbättra mottagningssystemet, säger Kostas Georgakas, projektansvarig för Läkare Utan Gränser i Grekland.

– De nyanlända får ingen tillgång till sjukvård och människorna som behöver hjälp lämnas i sticket. Nyligen skickade hälsoministeriet läkare till flyktingarna för att undersöka om de har ebola - trots att de flesta flyktingarna kommer från Syrien och Afghanistan, inte från Västafrika. Samtidigt får de som lider av hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes ingen hjälp.

Mer än 50 personer i en cell

De grekiska myndigheterna är ansvariga för att undersöka flyktingarnas hälsotillstånd och ge sjukvård till de som behöver det, men det saknas resurser och politisk vilja.

– Vi har sett en helt oacceptabel överbeläggning. Man placerar fler än 50 personer i en cell som har plats för sex personer, säger Kostas Georgakas. Han fortsätter:

– Det är outhärdliga förhållanden som inte går att tolerera ens för en natt. Framför allt inte för människor som har flytt och är fysiskt och psykiskt märkta av krig. Förhållanden som de möter efter en tuff resa är skamliga och en fara för deras hälsa.

Akutinsats på Tolvöoarna

I augusti inledde vi en akutinsats med mobila team på Tolvöarna. Sedan dess har teamen behandlat mer än 350 flyktingar och delat ut över 3 000 paket med förnödenheter som sovsäckar, tvål och andra hygienartiklar.

Patienterna har berättat för Läkare Utan Gränsers medarbetare att de har drivits tillbaka till Turkiet innan de lyckades ta sig till de grekiska stränderna. Grekland måste garantera samma grundläggande rättigheter för alla människor i landet, oavsett nationalitet. Alla länder måste dessutom garantera att migranter och asylsökande som befinner sig på deras territorium, även till havs, inte avvisas. Migranter och asylsökande måste behandlas anständigt och få ett effektivt och rättvist asylförfarande.

– Grekland har stängt sina landgränser, därför strömmar flyktingarna nu till de Egeiska öarna istället. Grekland måste behandla dessa människor med värdighet och respekt som de förtjänar, säger Manu Moncada, migrationskoordinator på Läkare Utan Gränser.

– Högre staket och omänskliga levnadsvillkor på öarna kommer inte att avskräcka de desperata. Istället tvingas dem att ta ännu farligare rutter för att kunna söka skydd i Europa. Många gånger med livet som insats.

Läkare Utan Gränser har sedan 2008 bistått flyktingar i Grekland med sjukvård och humanitär hjälp. Organisationen har dessutom gett sjukvård till asylsökande och migranter i grekiska interneringsläger. Läkare Utan Gränser har även i samarbete med två grekiska organisationer behandlat tortyroffer i Aten.

Relaterade nyheter

Grekland

Flyktingar betalar priset för EU:s avtal med Turkiet

DEBATT | Tusentals människor är fast på de grekiska öarna, under ovärdiga och hälsovådliga förhållanden. De får betala priset för EU:s flyktingavtal med Turkiet, som denna vecka fyller två år.

Tusentals flyktingar är fast på grekiska öarna sedan 2016 då Eu slöt ett avtal med Turkiet.
Grekland

EU:s avtal med Turkiet skadar människors hälsa

Idag är det två år sedan EU:s flyktingavtal med Turkiet trädde i kraft. Som en konsekvens av avtalet sitter tusentals människor fast på de grekiska öarna. Levnadsförhållandena leder till fysisk och psykisk ohälsa.

Barn i flyktinglägret Moria på Lesbos är särskilt känsliga för kylan och de svåra förhållandena.
Grekland

Lesbos: ”De som har tur bor i en container”

Myriam Abdel-Basit arbetar som kulturtolk på den grekiska ön Lesbos. Hon berättar hur tillgång till sjukvård gör det möjligt för flyktingar som lever under hårda förhållanden att återigen känna sig som människor.