Hoppa till huvudinnehåll

GREKLAND: ”NYANLÄNDA ÄR HELT ÖVERGIVNA PÅ KOS”

Publicerad 26 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett provisoriskt tält som lagts upp utanför hotellet Capitan Elias på Kos där våra team arbetar. Foto: Alessandro Penso

Ett provisoriskt tält som lagts upp utanför hotellet Capitan Elias på Kos där våra team arbetar. Foto: Alessandro Penso

Ingen lyfter ett finger för att hjälpa de människor som anländer med flyktingbåtar till Kos, säger Stathis Kyroussis, landsansvarig i Grekland. För första gången ser han helt övergivna människor, trots sin långa erfarenhet av flyktingkriser.

STATHIS KYROUSSIS, ANSVARIG FÖR VÅRA INSATSER I GREKLAND, BERÄTTAR:

"Jag har arbetat i många flyktingläger tidigare: i Jemen, Malawi och Angola. Men här på Kos har jag för första gången i mitt liv sett människor som är helt övergivna. Myndigheterna har skickat de nyanlända till ett nedlagt hotell en bit från Kos centrum. De bara slängde in människorna utan information, utan hjälp, utan något alls. Det är helt oacceptabelt. Det verkar finnas en tanke bakom: Låt dem lida – annars kommer ännu fler hit.

Vi kan inte se några tecken på att FN eller deras ansvariga organ gör något för att skydda nyanlända flyktingar och migranter. Det finns inte heller någon myndighet som tar ansvar för människors säkerhet och hälsa i de provisoriska flyktinglägren. Ingen lyfter ett finger för att bistå dem.

Egentligen är det Greklands uppgift att ta hand om de nyanlända. Men eftersom det inte finns något lämpligt stöd tillhandahåller vi sjukvård och psykologiskt stöd på det nedgångna hotellet Captain Elias där många bor.

Vi har också försökt få människorna att återfå sin värdighet. Vi har städat helt hotellet och installerat toaletter och duschar. Situationen har förbättrats lite, men det bor fem eller sex gånger så många personer på hotellet som det egentligen finns plats för. De är fortfarande ganska övergivna.

De flesta här äger absolut ingenting, bara några förnödenheter som vi delat ut. Invånarna på Kos kan inte lösa situationen heller. De har redan donerat kläder till de nyanlända, men det kommer hela tiden fler.

De flesta nyanlända har väldigt lite information om vad som ska hända och de har ingen aning om hur deras framtid ser ut. Några som jag talat med säger att de vill träffa sina familjer i Sverige, men de har ingen aning om hur de ska ta sig dit.

Staten borde stötta dessa människor och skapa ett fungerande mottagningssystem. De nyanlända måste bo under värdiga förhållanden och ha tillgång till fungerande toaletter och duschar. De måste också ges möjlighet att söka vård och tydlig information om var de befinner sig, vilka rättigheter de har och vilka formella åtgärder de måste ta.

Alla som kommer hit har lidit otroligt mycket. Det är skamligt att människorna inte får någon hjälp.

DETTA GÖR VI NU

Sedan början av året har 46 000 migranter och flyktingar tagit sig sjövägen från Turkiet till Grekland för att fly från krig, våld och fattigdom, ofta i överfulla gummibåtar. Bara till Tolvöarna har över 14 000 anlänt i år och antalet nyanlända till de grekiska öarna ökar kraftigt jämfört med i fjol.

Sedan mars 2015 arbetar vi på Kos och är för närvarande den enda organisation som bistår och arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för nyanlända. Vi ger både sjukvård och psykosocialt stöd.

Sedan mitten på juni har vi utökat våra aktiviteter på Tolvöarna. Ett medicinskt team åker med en båt till grannöarna för att vårda människor som anlänt dit.

Våra team har hittills genomfört mer än 1 500 konsultationer och behandlat patienter med kroniska sjukdomar, luftvägsinfektioner, hudinfektioner och mag- och tarmsjukdomar. Vi har delat ut mer förnödenheter såsom filtar, hygienartiklar och energikakor. Vi har byggt vattenstationer och latriner och städat.

Majoriteten av människorna sover på hotellet Captain Elias: i korridorer, trappuppgångar och på den dammiga bottenvåningen som tidigare var hotellobby. De måste bo på hotellet tills de får polisens tillstånd att lämna ön, vilket kan ta flera veckor.

Aktuellt om Grekland

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.