Hoppa till huvudinnehåll

Grekland: vi bygger ett transitläger i Idomeni

Publicerad 28 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den senaste tiden har våra team bevittnat en dramatisk ökning i antal flyktingar som tar sig över gränsen i Idomeni, ibland så många som 5 000 varje dag

Den senaste tiden har våra team bevittnat en dramatisk ökning i antal flyktingar som tar sig över gränsen i Idomeni, ibland så många som 5 000 varje dag

I Idomeni, nära gränsen till Makedonien, hjälper våra logistiker till med att bygga ett transitläger som ska kunna ta emot över 1 000 personer.

Vi har satt upp fyra stora tält på 240 kvadratmeter samt två mindre tält på 45 kvadratmeter där det medicinska arbetet kommer att utföras. I lägret kommer det även finnas tillgång till latriner, duschar och vatten. Lägret är till för de tusentals människor på flykt som passerar området varje dag.

Idomeni är en liten by som inte har kapacitet att ta emot de människor som anländer. Därför tvingas de leva under eländiga förhållanden utomhus eller på tågstationen med dålig tillgång till skydd, mat och toaletter. När vintern kommer blir förhållandena sämre.

Den senaste tiden har våra team bevittnat en dramatisk ökning i antal flyktingar som tar sig över gränsen, ibland så många som 5 000 varje dag.

– Efter många månaders förhandlingar med myndigheterna är vi glada över att kunna bygga detta läger, säger Antonis Rigas, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator i Idomeni.

– Eftersom många europeiska länder har stängt sina gränser var vi rädda att Makedonien skulle göra detsamma. Men det nya lägret är ett positivt steg mot förbättrade levnadsförhållanden om människor skulle fastna här.

Den 21 augusti beslutade Makedonien att tillfälligt stänga sin gräns mot Grekland. Det ledde till en kaotisk situation i Idomeni när över 3 000 människor med våld hindrades från att ta sig över gränsen. Många hade varit fast i området i flera dagar utan tillgång till skydd, mat eller latriner.

– De chockerande scenerna i augusti var resultatet av extrema åtgärder för att hindra människor som flytt våld och krig från att korsa gränser, säger Aurelie Ponthieu, humanitär rådgivare för flyktingfrågor hos Läkare Utan Gränser.

– Men att stänga gränser och använda våld är ingen lösning, det provocerar bara fram en humanitär kris på den andra sidan.

Sedan april 2015 har Läkare Utan Gränser gett medicinsk vård, psykologiskt stöd och delat ut nödhjälpsmaterial i Idomeni-området mellan Grekland och Makedonien. Mellan den 3 april och 31 augusti vårdade vi 4 060 personer och refererade 53 människor till det lokala sjukhuset. 3 906 personer fick psykologiskt stöd genom individuella rådgivning eller gruppsamtal. Våra team delade även ut 7 918 nödhjälpskit innehållande hygienprodukter, energikakor, filtar och sockor.

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Vårt räddningsfartyg Bourbon Argos i november 2015
Nyheter från fältet

Följ med oss i fält – 2015 i ett nötskal

Brutala konflikter, attacker mot sjukhus och människor som riskerade livet på vägen till Europa. Vår digitala årsredovisning tar dig på en resa genom året 2015.

Khorshid Aryannejad i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Människor var väldigt rädda"

"Det dröjde inte länge innan de första patienterna kom till kliniken." Khorshid Aryannejad, kulturtolk, var på plats i Idomeni i söndags.

Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.
Nyheter från fältet

Kaotisk vid makedonska gränsen

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.