Hoppa till huvudinnehåll

Hälsning från Centralafrikanska Republiken

Publicerad 25 augusti 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En skadad man vårdas i Bangui, Centralafrikanska Republiken.

En skadad man vårdas på allmänna sjukhuset i Bangui, Centralafrikanska Republiken.

Anna Bergström arbetar som personaladministratör i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui. I ett brev hem berättar hon om sina första intryck.

Strax innan flygplanet nuddar mark på Bangui M’Poko International Airport pekar mannen i stolen bredvid mig ut genom flygplansfönstret; ”Ser du tälten på landningsbanan? Det är internflyktingar som har sin bosättning här.” Jag tittar ut över havet av bostäder bestående av tält och flygplansvrak som breder ut sig vid sidan av landningsbanan, och som utgör en hel stad. Här bor tusentals människor som flytt våld mellan olika militanta grupper.

Centralafrikanska republiken är ett av väldens mest instabila länder, och beskrivs som en spökstat. Olika våldsamma grupper strider mot varandra, och massflykt sker både inom och utanför landets gränser. Landets eget sjukvårdssystem är i det närmaste obefintligt. Malaria är den främsta dödsorsaken, trots att det med rätt vård är lätt att behandla. Antalet vaccinationer mot smittsamma sjukdomar är mycket låg, och andelen HIV-smittade är högst i Centralafrika med ca 5-10 % av befolkningen.

Anna Bergström på kontoret i Boguila, Centralafrikanska republiken, där hon arbetar som personalsdministratör. Foto: privat.

AKUTSJUKVÅRD OCH MENTAL HÄLSA

Läkare Utan Gränser har 16 projekt på olika ställen i landet. Jag arbetar på Hôpital Général i Bangui, Centralafrikanska Republikens huvudstad. Här arbetar vi främst med traumakirurgi, samt akutsjukvård och mental hjälp till de som utsatts för sexuellt våld. Vi bedriver även sjukvård i en enklav i en del av staden dit en utsatt och stigmatiserad muslimsk befolkning tagit sin tillflykt. De riskerar sina liv om de lämnar detta område.

Patienternas historier vittnar om ett land där våldet ständigt är närvarande. En 26-årig tvåbarnsmamma  hamnade mitt i ett bråk mellan två män i grannskapet. Ett missförstånd uppstod, och den ene mannen siktade sitt gevär mot henne. Den andre mannen lyckades sänka pipan med handen så att skottet träffade kvinnan i benet. Hon kom till vårt sjukhus för att få hjälp mot skadan, och benet amputerades. Som tvåbarnsmamma med bara ett ben är det mycket svårt att skapa en fungerande tillvaro. Det finns få hjälpmedel att tillgå. Därtill lever hon i ständig skräck för den man som sköt henne.

VÅLD EN DEL AV VARDAGEN

För många människor här är och har våld alltid varit en del av vardagen. Det saknas strukturer för att ta hand om de människor som blivit utsatta för och bevittnat våld, vilket hade behövts för att dessa inte själva ska fortsätta att använda våld som ett verktyg. Våld utövas som ett maktmedel mellan olika militanta grupper, men även mellan grannar och familjer. Läkare Utan Gränser arbetar med hjälp från psykologer och psykiater för att bryta denna spiral, men det behövs mer hjälp och starkare strukturer för att kunna åstadkomma en långsiktig förändring.

Varje morgon går jag genom sjukhusets korridorer för att nå vårt kontor. Jag möter svårt sjuka människor som trots sin situation hälsar varmt och vänligt på mig. Vi byter några ord och skojar. Många familjer trängs för att hälsa på sina närstående, och rummen är fulla med människor. På sjukhusets innergård finns en stor betongplatta, på vilken anhöriga har slagit läger. De stannar på sjukhuset under tiden deras närstående befinner sig där, för att ta hand om dem och laga mat till dem. I ett land där allt annat saknas finns omtanken om varandra.

Jag har varit i Centralafrikanska Republiken i två veckor av mitt månadslånga uppdrag. Även om tiden här är kort kommer minnena av detta land att för alltid stanna i mitt hjärta. Värmen, omtanken och humorn hos dessa människor överväldigar mig. Trots ofattbart svåra levnadsvillkor finns en enorm vänlighet och glädje.

En ljum vind drar för ett ögonblick förbi och bryter genom den fuktiga hettan på verandan där jag sitter. En kvinnas sång hörs i bakgrunden. Bakom en röd, gropig grusväg med små skjul längs vägrenen böljar vackra kullar. Så kommer jag att minnas Centralafrikanska Republiken; fattigt och fullt av risker, men också varmt, vackert och vänligt. Jag önskar alla dessa människor en möjlighet till en ljusare framtid. Och att vi, omvärlden, inte glömmer den humanitära katastrof som pågår i landet, trots att den så sällan talas om.   

Singuila!

Anna Bergström

Personaladministratör, Bangui

Läkare Utan Gränser

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.