Hoppa till huvudinnehåll

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Publicerad 20 september 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.

Striderna tvingade Nantiek och hennes familj att fly från sitt hem för några månader sedan. Nu befinner de sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan. 

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

När kriget tvingade farmor Nantiek, och hennes familj på 12 personer, att fly från sitt hem hamnade de i flyktinglägret i Bentiu i norra Sydsudan. Lägret är ett skyddsområde för civila på en FN-bas. Här bor de tillsammans med ungefär 130 000 andra människor och de har varit här i flera månader. Helst av allt vill hon återvända hem, men det finns inget kvar där.

– Vårt hus länsades, de stal vår boskap. Vi var tvungna att fly och lämna allt. Här kommer de i alla fall inte att döda oss, säger hon.

– Jag vill åka hem till min by, till mina kor och min skörd… men vi förlorade allt. Vi mår inte bra här, men vi behöver se till att vi är i säkerhet.

Många barn lider av undernäring

I lägret får Nantiek och hennes familj i alla fall lite mat. En familj på fem personer får varje månad 50 kilo hirs, olja och några deciliter linser. Det är långt ifrån tillräckligt, och många av lägrets barn lider av undernäring.

På vårt sjukhus behandlar vi en ström av svårt undernärda barn varje dag. Nu under regnsäsongen riskerar många människor också att smittas av malaria, en sjukdom som kan vara livshotande för små.

Flera projekt i landet

I slutet av 2013 utbröt strider i Sydsudans huvudstad Juba som snabbt spred sig över landet. Bara i norra Sydsudan beräknas minst 600 000 människor vara på flykt.

Vi har projekt i 17 områden i landet, bland annat i Bentiu. Eftersom antalet människor som bor i lägret ökar hela tiden har vi trappat upp våra insatser. Vi har nu 180 sängplatser på sjukhuset jämfört med de 60 vi hade tidigare. På sjukhuset finns en akutmottagning som är öppen dygnet runt, kirurgi samt olika avdelningar för de patienter som behöver läggas in. Dessutom finns det mödravård, förlossning och en neonatal avdelning. Vi hjälper också dem som utsatts för sexuellt våld och har öppnat ett näringscenter för att kunna vårda de svårast undernärda barnen.

Efter ett par utbrott av smittsamma sjukdomar har vi öppnat två isoleringsavdelningar för patienter med hepatit E och mässling. Vi testar också misstänka fall av tuberkulos. Sedan har vi anställt och lärt upp 120 personer som ska övervaka människors hälsa. De besöker lägret fem dagar i veckan för att identifiera de människor som behöver vård och ta dem till vårt sjukhus.

Totalt arbetar 29 internationella medarbetare tillsammans med 450 lokalanställda i våra projekt i Bentiu.

Aktuellt om Sydsudan

Sjukhuset är det enda sjukhus som finns i skyddslägret. Där behandlar vi bland annat, utöver malaria, undernäring och ger akutvård dygnet runt.
Nyheter från fältet

"En timme senare öppnade hon ögonen"

"Det finns en kväll jag aldrig kommer att glömma. Runt nio-tiden kallades jag till akuten när en 11 månader gammal baby kom in medvetslös och mycket blek."
– Lucy Williams, sjuksköterska i Sydsudan.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.