Hoppa till huvudinnehåll

”Hela familjer utplånas i attackerna”

Publicerad 7 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december.

De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december. 

Många har skadats i nya intensiva strider i belägrade områden nära Damaskus och Homs, Syrien, i slutet av november. Sjukvårdspersonal i området rapporterar om många offer, bland dem kvinnor och barn.  

Sedan mitten av november har vårdinrättningar som vi stödjer i östra Ghouta (ett belägrat område nära Damaskus) och Al Waer (en belägrad stad nära Homs) rapporterat om ett mycket stort antal skadade och döda.  Även skolor och bostadsområden har drabbats, vilket tyder på att åtminstone några av dessa attacker är urskillningslösa bombningar av civila områden. Enligt de siffror vi har tillgång till nu är 43 procent av de sårade och 60 procent av de döda kvinnor och barn under 15 år.

En läkare* som arbetar på en provisorisk klinik i östra Ghouta berättade för oss om de upprepade attackerna de senaste veckorna:

”Attackerna drabbar bostadsområden hårt, särskilt skolor. Som vanligt har medicinska inrättningar drabbats - något som vi har vant oss vid - men den här gången har också skolor attackerats och det är mycket svårt.

Det mesta på vår klinik fungerar fortfarande. Vi utför allmän och specialiserad kirurgi, har en röntgenavdelning, ett labb och ambulanser. Så när vårt område attackeras kommer många skadade till oss. Flera av de skador vi sett nyligen har krävt komplicerade operationer, vilket tyvärr innebär amputationer.

De flesta som skadats de senaste veckorna är barn. Hela familjer utplånas i attackerna. Det var ett fall nyligen där en hel familj, med undantag för fadern, dödades. Just nu, när jag berättar det här, får jag uppgifter om att flera döda och skadade är på väg in till oss – däribland en flicka som dog omedelbart.

Om den här situationen fortsätter tror jag att den bästa lösningen kanske är att vi - hela samhället - ska flytta under jord för att överleva.”

*Av säkerhetsskäl har vi valt att låta läkaren vara anonym.

Läkare Utan Gränser driver sex vårdinrättningar i norra Syrien. Vi stöder mer än 70 vårdcentraler och sjukhus i hela landet och ger medicinskt material till ett nätverk av cirka 80 medicinska inrättningar. På de sjukhus och vårdcentraler som vi stödjer finns ingen personal från Läkare Utan Gränser.

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.