Hoppa till huvudinnehåll

”Hela familjer utplånas i attackerna”

Publicerad 7 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december.

De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december. 

Många har skadats i nya intensiva strider i belägrade områden nära Damaskus och Homs, Syrien, i slutet av november. Sjukvårdspersonal i området rapporterar om många offer, bland dem kvinnor och barn.  

Sedan mitten av november har vårdinrättningar som vi stödjer i östra Ghouta (ett belägrat område nära Damaskus) och Al Waer (en belägrad stad nära Homs) rapporterat om ett mycket stort antal skadade och döda.  Även skolor och bostadsområden har drabbats, vilket tyder på att åtminstone några av dessa attacker är urskillningslösa bombningar av civila områden. Enligt de siffror vi har tillgång till nu är 43 procent av de sårade och 60 procent av de döda kvinnor och barn under 15 år.

En läkare* som arbetar på en provisorisk klinik i östra Ghouta berättade för oss om de upprepade attackerna de senaste veckorna:

”Attackerna drabbar bostadsområden hårt, särskilt skolor. Som vanligt har medicinska inrättningar drabbats - något som vi har vant oss vid - men den här gången har också skolor attackerats och det är mycket svårt.

Det mesta på vår klinik fungerar fortfarande. Vi utför allmän och specialiserad kirurgi, har en röntgenavdelning, ett labb och ambulanser. Så när vårt område attackeras kommer många skadade till oss. Flera av de skador vi sett nyligen har krävt komplicerade operationer, vilket tyvärr innebär amputationer.

De flesta som skadats de senaste veckorna är barn. Hela familjer utplånas i attackerna. Det var ett fall nyligen där en hel familj, med undantag för fadern, dödades. Just nu, när jag berättar det här, får jag uppgifter om att flera döda och skadade är på väg in till oss – däribland en flicka som dog omedelbart.

Om den här situationen fortsätter tror jag att den bästa lösningen kanske är att vi - hela samhället - ska flytta under jord för att överleva.”

*Av säkerhetsskäl har vi valt att låta läkaren vara anonym.

Läkare Utan Gränser driver sex vårdinrättningar i norra Syrien. Vi stöder mer än 70 vårdcentraler och sjukhus i hela landet och ger medicinskt material till ett nätverk av cirka 80 medicinska inrättningar. På de sjukhus och vårdcentraler som vi stödjer finns ingen personal från Läkare Utan Gränser.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Konsekvenser av konflikten för Syriens befolkning

2017

Två rapporter gjorda 2016 och 2017 i Daraa, södra Syrien, visar på de allvarliga konsekvenser som kriget i Syrien har fått för landets befolkning. Över hälften av befolkningen flytt på grund av våldet och det finns farliga brister i sjukvården för mödrar och barn. 

Syrien

"För mig var det chockartat"

Märit Halmin är narkos- och intensivvårdsläkare och arbetar till vardags på Södersjukhuset i Stockholm. Hon har nyligen kommit hem från norra Syrien och berättar om situtionen i flyktinglägren och människorna hon mötte där.

Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna.
Syrien

Efter kriget: minor hot mot återvändande till Raqqa

Sex veckor efter att striderna slutat i Raqqa, Syrien, börjar invånarna gradvis återvända. Men de finner sina hus i ruiner och gatorna fulla av minor och sprängladdningar.