Hoppa till huvudinnehåll

”Hela familjer utplånas i attackerna”

Publicerad 7 december 2016
De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december 2016.
Foto: Läkare Utan Gränser

Många har skadats i nya intensiva strider i belägrade områden nära Damaskus och Homs, Syrien, i slutet av november. Sjukvårdspersonal i området rapporterar om många offer, bland dem kvinnor och barn.  

Sedan mitten av november har vårdinrättningar som vi stödjer i östra Ghouta (ett belägrat område nära Damaskus) och Al Waer (en belägrad stad nära Homs) rapporterat om ett mycket stort antal skadade och döda.  Även skolor och bostadsområden har drabbats, vilket tyder på att åtminstone några av dessa attacker är urskillningslösa bombningar av civila områden. Enligt de siffror vi har tillgång till nu är 43 procent av de sårade och 60 procent av de döda kvinnor och barn under 15 år.

En läkare* som arbetar på en provisorisk klinik i östra Ghouta berättade för oss om de upprepade attackerna de senaste veckorna:

”Attackerna drabbar bostadsområden hårt, särskilt skolor. Som vanligt har medicinska inrättningar drabbats - något som vi har vant oss vid - men den här gången har också skolor attackerats och det är mycket svårt.

Det mesta på vår klinik fungerar fortfarande. Vi utför allmän och specialiserad kirurgi, har en röntgenavdelning, ett labb och ambulanser. Så när vårt område attackeras kommer många skadade till oss. Flera av de skador vi sett nyligen har krävt komplicerade operationer, vilket tyvärr innebär amputationer.

De flesta som skadats de senaste veckorna är barn. Hela familjer utplånas i attackerna. Det var ett fall nyligen där en hel familj, med undantag för fadern, dödades. Just nu, när jag berättar det här, får jag uppgifter om att flera döda och skadade är på väg in till oss – däribland en flicka som dog omedelbart.

Om den här situationen fortsätter tror jag att den bästa lösningen kanske är att vi - hela samhället - ska flytta under jord för att överleva.”

*Av säkerhetsskäl har vi valt att låta läkaren vara anonym.

Läkare Utan Gränser driver sex vårdinrättningar i norra Syrien. Vi stöder mer än 70 vårdcentraler och sjukhus i hela landet och ger medicinskt material till ett nätverk av cirka 80 medicinska inrättningar. På de sjukhus och vårdcentraler som vi stödjer finns ingen personal från Läkare Utan Gränser.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva