Hoppa till huvudinnehåll

Hella Hultin

Kirurg,
Jemen

Hella Hultin är kirurg. Det här är hennes tredje uppdrag för Läkare Utan Gränser. Den här gången ska jobba på ett litet landsortssjukhus uppe i bergen i Khamir, Jemen.

Blogginlägg skrivna av Hella Hultin

Hella Hultin i Jemen
Jemen

En seger att få vinka adjö

Jag vet att jag flera veckor framåt kommer att hoppa till när något smäller och få hjärtklappning  när jag hör flygplansmuller, men jag vet också att det kommer att gå över. Jag kan bara innerligt önska att detta någon gång ska ske även för människorna i Jemen.

Vi organiserade om hela akutrummet tillsammans med akutläkarna.
Jemen

Vi storstädar och utbildar

Ivonne och jag har dragit igång utbildning för alla läkare och sjuksköterskor på akutmottagningen. Sånt här är ju inte så lätt – vi kommer utifrån och är här bara en kort tid och dessutom vill vi ändra på en massa saker. 

Khameer sjukhus i Jemen, där Hella Hultin arbetar.
Jemen

Min lilla flicka är sämre

Vi skulle bara göra det här lilla, som kanske skulle ta en halvtimme bara. I samband med nedsövningen fick hon akuta andningsproblem och kunde inte syresätta sig alls. 

Hella Hultin lär sig arabiska i Jemen
Jemen

Att lära sig arabiska

Två gånger i veckan läser vi arabiska. Det är svårt, särskilt att lära sig bokstäverna som är helt annorlunda än våra. Uttalet är heller inte lätt, många av ljuden saknas helt i till exempel engelska och svenska. 

Hella Hultin och hennes kollegor före operation.
Jemen

Ute i sista minuten

Vi har haft en förskräcklig fredag. Vi ska bara ronda avdelningarna på eftermiddagen, men för övrigt vara lediga. Såvida det inte kommer något riktigt akut. Och det gör det ju ibland. 

"Sådana här händelser kan bara kunskap och utbildning förhindra."
Jemen

Flickan vi inte kunde rädda

Idag har jag sett något jag helst vill glömma. Ett litet barn dog på grund av föräldrarnas okunskap. Sådana här händelser kan bara kunskap och utbildning förhindra. 

Sjukhussäng i Jemen.
Jemen

Full fart från första stund

Jag stod med i operationssalen och tittade på, när det plötsligt ringde i båda våra telefoner. Jag svarade och en stressad stämma bad mig genast komma till akuten.