Hoppa till huvudinnehåll

Hiv i Kongo - de bekämpar stigma med musik

Publicerad 30 november 2017
Foto: Sara Creta /Läkare Utan Gränser
Bekämpar stigma kring hiv. Artiserna Sista Becky och Lexxus Legal har tillsammans med unga hivaktivister i Kinshasa gjort en musikvideo som uppmanar människor att förändra sin syn på hivpositiva.

Inför världsaidsdagen 2017 har Läkare Utan Gränser i samarbete med kongolesiska aktivister lanserat “Zwa Nga Bien”, en informationskampanj som bekämpar stigma kring hiv.

Två populära artister från den kongolesiska musikscenen, Lexxus Legal och Sista Becky, har också engagerat sig för att tillsammans med unga hivpositiva i organisationen Jeunesse Espoire (Ungt hopp) och Läkare Utan Gränser motarbeta den stigmatisering som hivpositiva i Kongo utstår.

Zwa Nga Bien (Look at me well) är en stark och tydlig uppmaning som utmanar missförstånd och okunskap som leder till fördomar, isolering och diskriminering av människor som lever med hiv.

- Stigmat gör att människor vägrar låta testa sig för att få reda på om de är smittade, säger Pamela Van Zuylen, projektkoordinator för Läkare Utan Gränsers hivprojekt i Kongo-Kinshasa.

- De förtränger tanken på att de skulle kunna ha hiv på grund av rädsla för förskjutas och isoleras, och till slut blir de allvarligt sjuka, fortsätter Van Zuylen.

-  Tack vare antiretrovirala läkemedel (ARV) som hämmar viruset i kroppen kan hivpositiva leva ett normalt liv. Det är väldigt viktigt att stoppa stigmatiseringen så att de tillåts göra just det.

Inspirerad av hivpositivas berättelser

Låten ”Zwa Nga Bien”, som är navet i kampanjen, är inspirerad av vittnesmål från unga hivaktivister i Jeunesse Espoir.

I videon ser vi Lexxus Legal och Sista Becky samt några av aktivisterna själva framföra låten som uppmanar lyssnaren att ändra sin syn på människor som lever med hiv.

- Majoriteten av medlemmarna i Jeunesse Espoir tar antiretrovirala läkemedel och mår väldigt bra, säger Toussaint Ngundoli, som koordinerar organisationen.

- Tittar vi på dem ser vi ingen skillnad med hivnegativa ungdomar. De flesta som stigmatiserar unga med hiv känner inte ens till sin egen hivstatus! Därför ville vi dela med oss av våra berättelser genom den här låten, för att gradvis stoppa stigmat. 

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare