Hoppa till huvudinnehåll

Hjälp till Baluchistan hindras

Publicerad 4 oktober 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mödrar matar sina undernärda barn på vår näringsklinik i en stad i östra Baluchistan.

Mödrar matar sina undernärda barn på vår näringsklinik i en stad i östra Baluchistan.

Det har gått elva dagar sedan den första av två kraftiga jordbävningar drabbade Awaran-området i provinsen Baluchistan i Pakistan. Trots dagliga diskussioner med regeringen i Pakistan har vi ännu inte fått tillstånd att arbeta i det berörda området.

- Sedan den första jordbävningen den 24 september har vi talat med olika tjänstemän i syfte att få personal och förnödenheter till Awaran. Ändå har Pakistans regering fortfarande inte har gett oss tillstånd att komma in, säger Chris Lockyear, verksamhetschef på Läkare Utan Gränser.

- Elva dagar är för lång tid för människor att behöva vänta på humanitär hjälp. Det är viktigt att myndigheterna tillåter opartisk humanitär hjälp till Arawan.

Sedan mer än en vecka står våra team redo att leverera medicinsk och humanitär hjälp i Awaran, inklusive traumavård, primärvård och stöd inom vatten- och sanitet. Rapporter från området tyder på att det fortfarande finns behov av humanitär hjälp på platser som regeringens hjälpinsatser inte har kunnat nå.

Provinsen Baluchistan är ett av de fattigaste områdena i Pakistan och har bland de sämsta hälsoindikatorerna i landet.  I flera områden är undernäring mycket vanligt, vilket gör barnen särskilt utsatta för malaria och sjukdomar som beror på dåliga hygieniska förhållanden.

- Människors hälsa är redan väldigt dålig i Baluchistan, säger Chris Lockyear.  Vi är oroliga för att effekterna av jordbävningen har förvärrat situationen för människorna där.

Läkare Utan Gränser tillhandahåller gratis primär- och sekundär vård, samt akutvård till människor som drabbats av väpnade konflikter och bristande tillgång till sjukvård i andra delar av Pakistan. Vi arbetar i de federalt administrerade stamområdena (FATA), samt i provinserna Khyber Pakhtunkhwa, Baluchistan och Sindh.

För arbetet i Pakistan förlitar vi oss enbart på privata bidrag från individer runt om i världen. För att behålla vårt oberoende accepterar vi inte finansiering från någon regering, biståndsorgan, eller militärt eller politiskt anknutna grupper.

Aktuellt om Pakistan

Ett nyfött barn får hjälp med andningen på ett av våra sjukhus i Pakistan.
Nyheter från fältet

”Det här är ett värdefullt barn”

"Hon vill veta om han kommer att bli bra. Jag tittar ner på hans orörliga kropp och mitt hjärta värker. Jag förklarar varsamt vad som har hänt." 
Aisling Semple, barnläkare i Pakistan.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.