Hoppa till huvudinnehåll

Hjälp till Baluchistan hindras

Publicerad 4 oktober 2013
Mödrar matar sina undernärda barn på vår näringsklinik i en stad i östra Baluchistan.
Mödrar matar sina undernärda barn på vår näringsklinik i en stad i östra Baluchistan.
Foto: P.K Lee

Det har gått elva dagar sedan den första av två kraftiga jordbävningar drabbade Awaran-området i provinsen Baluchistan i Pakistan. Trots dagliga diskussioner med regeringen i Pakistan har vi ännu inte fått tillstånd att arbeta i det berörda området.

- Sedan den första jordbävningen den 24 september har vi talat med olika tjänstemän i syfte att få personal och förnödenheter till Awaran. Ändå har Pakistans regering fortfarande inte har gett oss tillstånd att komma in, säger Chris Lockyear, verksamhetschef på Läkare Utan Gränser.

- Elva dagar är för lång tid för människor att behöva vänta på humanitär hjälp. Det är viktigt att myndigheterna tillåter opartisk humanitär hjälp till Arawan.

Sedan mer än en vecka står våra team redo att leverera medicinsk och humanitär hjälp i Awaran, inklusive traumavård, primärvård och stöd inom vatten- och sanitet. Rapporter från området tyder på att det fortfarande finns behov av humanitär hjälp på platser som regeringens hjälpinsatser inte har kunnat nå.

Provinsen Baluchistan är ett av de fattigaste områdena i Pakistan och har bland de sämsta hälsoindikatorerna i landet.  I flera områden är undernäring mycket vanligt, vilket gör barnen särskilt utsatta för malaria och sjukdomar som beror på dåliga hygieniska förhållanden.

- Människors hälsa är redan väldigt dålig i Baluchistan, säger Chris Lockyear.  Vi är oroliga för att effekterna av jordbävningen har förvärrat situationen för människorna där.

Läkare Utan Gränser tillhandahåller gratis primär- och sekundär vård, samt akutvård till människor som drabbats av väpnade konflikter och bristande tillgång till sjukvård i andra delar av Pakistan. Vi arbetar i de federalt administrerade stamområdena (FATA), samt i provinserna Khyber Pakhtunkhwa, Baluchistan och Sindh.

För arbetet i Pakistan förlitar vi oss enbart på privata bidrag från individer runt om i världen. För att behålla vårt oberoende accepterar vi inte finansiering från någon regering, biståndsorgan, eller militärt eller politiskt anknutna grupper.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare