Hoppa till huvudinnehåll

HJÄLP TILL SUDANESISKA FLYKTINGAR

Publicerad 24 september 2012

Det är inte bara till Sydsudan som människor flyr undan våldsamheter i Sudan. Av de 200 000 sudaneserna på flykt har över 12 000 flytt till Etiopen.

Fler än 2 000 vita tält kantar de gröna kullarna nära byn Bambasi i västra Etiopien. Sedan i juli är de hem för 12 000 sudaneser som flytt sitt hemland och nu fått en fristad i ett läger som byggts upp av etiopiska myndigheter och FN:s flyktingorgan, UNHCR.
– Jag lämnade Sudan med min man och våra åtta barn förra året när kriget kom till vår by Qeissan. Det sudanesiska flygvapnet bombade oss innan vi blev attackerade av marktrupper. Många människor, bland dem min äldre bror, blev massakrerade, säger Jamila, 30, en av flyktingarna i området.

Beroende av humanitär hjälp

Det omfattande fredsavtal som skrevs under i januari 2005 mellan Sudanesiska folkets befrielsearmé (SPLM) och den sudanesiska regeringen skulle leda till mer självbestämmande för delstaterna Södra Kordofan och Blå Nilen i Sudan. Så blev det inte, istället förvärrades konflikten när Sydsudan blev självständigt i juli förra året. Fler än 200 000 sudaneser har sedan dess flytt till Sydsudan eller Etiopien, där de nu lever i flyktingläger och är beroende av humanitär hjälp.

Tvungna att flytta

På den etiopiska sidan kom omkring 15 000 flyktingar först till Ad-Damazins transitläger, omkring två mil från den sudanesiska gränsen.
– De få beskrivningarna från det här lägret vittnade om otillräcklig hjälp när det gällde vatten och sjukvård, säger Duncan McLean, vår programchef på plats.
– I flera månader bad vi den etiopiska regeringen om att få tillstånd att arbeta i Ad-Damazin. Men det var till ingen nytta.
Så här berättar Jamal, en av flyktingarna i området.
– Jag tillbringade sju månader i Ad-Damazin innan etioperna beordrade oss att lämna det i slutet av april eftersom vi var för nära gränsen. Men några flyktingar vägrade att flytta och brände ned de etiopiska myndigheternas kontor. Konsekvensen blev att matdistributionen avbröts i över två månader.

Vaccination och undernäring

Några av flyktingarna, som till exempel boskapsskötare eller före detta SPLM-krigare, ville stanna kvar nära gränsen till Sudan. Andra vägrade att lämna Ad-Damazin därför att det finns guldfyndigheter i närheten. 
När mathjälpen avbröts var det framför allt de små barnen som drabbades akut. 
– När flyktingar började flyttas till det nya lägret i Bambasi i mitten av juni, led nära 25 procent av barnen under fem år av akut undernäring, säger McLean.
– Efter en vaccinationskampanj mot mässling, öppnade vi en näringsklinik med intensivvård och behandlade fler än 400 svårt undernärda barn under sommaren. Vi delar även ut mattillägg till de mest utsatta, som gravida kvinnor och små barn.

Minskat antal flyktingar

Ad-Damazin-lägret är nu stängt. Omkring en femtedel av flyktingarna från Sudan flyttade inte till Bambasi. Några valde sannolikt att återvända till Sudan, andra vandrar antagligen ännu längs gränsen. 
Inflödet av nya flyktingar har nu minskat betydligt i Bambasi. Människor har byggt traditionella hyddor bredvid UNHCR:s tält och i lägret har en marknad vuxit fram. 
– Här är mycket bättre än vi har hört, även om vi skulle vilja få mer mat och annan hjälp. Våra barn behöver också undervisning. De flesta av oss hoppas på att återvända till Sudan men först måste vi vänta här på fred, säger den unge Bilal, som kom till Bambasi för en månad sedan tillsammans med 15 familjemedlemmar.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare