Hoppa till huvudinnehåll

HJÄLP TILL VÅLDTÄKTSOFFER

Publicerad 21 januari 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Livsvillkoren är svåra i flyktinglägret Mugunga, östra Kongo-Kinshasa, och kvinnor löper stor risk att bli utsatta för våldtäkt.

Livsvillkoren är svåra i flyktinglägret Mugunga, östra Kongo-Kinshasa, och kvinnor löper stor risk att bli utsatta för våldtäkt.

Under december behandlade vi 95 patienter som utsatts för sexuellt våld i flyktinglägret Mugunga III i östra Kongo-Kinshasa. Nu uppmanar vi myndigheter och andra ansvariga att ta krafttag för att förbättra säkerheten i lägren i Goma.

Trots att människorna i lägret Mugunga III lever under mycket svåra förhållanden finns ingen som upprätthåller den säkerhetsnivå som behövs.
 - I lägren och i byarna runtomkring är säkerhetsnivån inte alls vad den borde vara. De ansvariga myndigheterna och ledarna för olika väpnade grupper säger – utan undantag – att de försvarar befolkningen. De bör därför ta sitt ansvar och se till att de mest utsatta människorna inte blir utsatta för våld eller hämndaktioner, säger Thierry Goffeau, ansvarig för vårt arbete i Goma.

Våldtäkt normaliseras

Den ökade förekomsten av soldater och väpnade grupper i närheten av flyktinglägret har skapat en situation av kronisk osäkerhet där våldtäkt är en del av vardagen. 
- Alla parter i konflikten måste bli mycket mer uppmärksamma på problemet med våldtäkt. Den höga frekvensen av våldtäkter har gjort att sexuellt våld normaliserats. Förövarna agerar under straffrihet samtidigt som väldigt få av de utsatta anmäler våldtäkten eftersom de är rädda för följderna, säger Thierry Goffeau.

Våldtäkt eller döden

- Jag var ute och letade efter mat på fälten när två beväpnade män i uniform dök upp. De sa åt mig att om jag inte ville dö var jag tvungen att ha sex med dem, säger en internflykting till vår personal på plats i området. 
Den här typen av vittnesmål är inte ovanliga. Alla historier handlar om ungefär samma sak: om kvinnor som blir attackerade när de är ute för att samla mat eller hämta vatten i närheten av lägren eller i de närbelägna byarna. 
Ett annat vanligt scenario är att kvinnor blir attackerade inne i själva flyktinglägret. De träbitar eller plastskynken som används som tak över huvudet ger inte tillräckligt skydd. 
- Våldet är ständigt och överallt närvarande. Det bygger på makt och på lagen om den starkes överlevnad, säger Marie Jacob, en av våra psykologer på plats.
 
Över 100 000 personer har flytt till flyktinglägren i närheten av Goma sedan strider mellan rebellgrupper och regeringstrupper bröt ut i november förra året. Vi har arbetat i lägret Mugunga III sedan i slutet av november och bistår människorna där med bland annat primärvård och vård i sviterna av sexuellt våld. 
Vi jobbar även i lägren Lac Vert, Mugunga I och Bulenga där vi bland annat behandlar undernäring, vaccinerar mot mässling samt bygger duschar och latriner.

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Nyheter från fältet

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Lian Green-Brzezinska, från Sverige, är i Kongo-Kinshasa för att delta i vaccinationskampanjen mot gula febern.

Screening av sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

På motorcykel i djungeln i kampen mot sömnsjuka

I sex veckor är Hanna på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Här berättar hon om hur det är att jobba i ett mobilt projekt och om hjärtskärande möten med patienter.

Fler än 39 000 personer, mestadels barn, har insjuknat i mässling och nästan 500 har dött.
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj mot mässling i Katanga

I oktober förra året genomförde vi en stor vaccinationskampanj i regionen Katanga, Kongo-Kinshasa. Inför kampanjen stod vi inför flera hinder.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.