Hoppa till huvudinnehåll

HJÄLP TILL VÅLDTÄKTSOFFER

Publicerad 21 januari 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Livsvillkoren är svåra i flyktinglägret Mugunga, östra Kongo-Kinshasa, och kvinnor löper stor risk att bli utsatta för våldtäkt.

Livsvillkoren är svåra i flyktinglägret Mugunga, östra Kongo-Kinshasa, och kvinnor löper stor risk att bli utsatta för våldtäkt.

Under december behandlade vi 95 patienter som utsatts för sexuellt våld i flyktinglägret Mugunga III i östra Kongo-Kinshasa. Nu uppmanar vi myndigheter och andra ansvariga att ta krafttag för att förbättra säkerheten i lägren i Goma.

Trots att människorna i lägret Mugunga III lever under mycket svåra förhållanden finns ingen som upprätthåller den säkerhetsnivå som behövs.
 - I lägren och i byarna runtomkring är säkerhetsnivån inte alls vad den borde vara. De ansvariga myndigheterna och ledarna för olika väpnade grupper säger – utan undantag – att de försvarar befolkningen. De bör därför ta sitt ansvar och se till att de mest utsatta människorna inte blir utsatta för våld eller hämndaktioner, säger Thierry Goffeau, ansvarig för vårt arbete i Goma.

Våldtäkt normaliseras

Den ökade förekomsten av soldater och väpnade grupper i närheten av flyktinglägret har skapat en situation av kronisk osäkerhet där våldtäkt är en del av vardagen. 
- Alla parter i konflikten måste bli mycket mer uppmärksamma på problemet med våldtäkt. Den höga frekvensen av våldtäkter har gjort att sexuellt våld normaliserats. Förövarna agerar under straffrihet samtidigt som väldigt få av de utsatta anmäler våldtäkten eftersom de är rädda för följderna, säger Thierry Goffeau.

Våldtäkt eller döden

- Jag var ute och letade efter mat på fälten när två beväpnade män i uniform dök upp. De sa åt mig att om jag inte ville dö var jag tvungen att ha sex med dem, säger en internflykting till vår personal på plats i området. 
Den här typen av vittnesmål är inte ovanliga. Alla historier handlar om ungefär samma sak: om kvinnor som blir attackerade när de är ute för att samla mat eller hämta vatten i närheten av lägren eller i de närbelägna byarna. 
Ett annat vanligt scenario är att kvinnor blir attackerade inne i själva flyktinglägret. De träbitar eller plastskynken som används som tak över huvudet ger inte tillräckligt skydd. 
- Våldet är ständigt och överallt närvarande. Det bygger på makt och på lagen om den starkes överlevnad, säger Marie Jacob, en av våra psykologer på plats.
 
Över 100 000 personer har flytt till flyktinglägren i närheten av Goma sedan strider mellan rebellgrupper och regeringstrupper bröt ut i november förra året. Vi har arbetat i lägret Mugunga III sedan i slutet av november och bistår människorna där med bland annat primärvård och vård i sviterna av sexuellt våld. 
Vi jobbar även i lägren Lac Vert, Mugunga I och Bulenga där vi bland annat behandlar undernäring, vaccinerar mot mässling samt bygger duschar och latriner.

Relaterade nyheter

En sjuksköterska undersöker ett barn som just kommit in till kolerakliniken i Katana, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Kolera i södra Kivu

Södra Kivu-provinsen har drabbats av ett stort kolerautbrott. Ida Moberg arbetar som läkare på ett litet sjukhus i södra Kivu och har sett många patienter med kolera. Ett livshotande tillstånd om vård inte ges snabbt. 

Ida Moberg utanför barnavdelningen i Numbi, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Skottlossning

"Adrenalinet rusar rejält i blodådrorna och jag kan inte minnas när jag var så rädd senast. Den pågående middagen får abrupt avbrytas och vi skyndar oss istället till säkerhetsrummet."
- Ida Moberg, läkare, Kongo-Kinshasa.

Den pågående regnsäsongen gör vägarna svårframkomliga i den bergiga södra Kivu-provinsen, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Att göra sig förstådd

"Just problem med framkomligheten är en av de största utmaningarna här i den bergiga södra Kivu-provinsen. Den pågående regnsäsongen gör att vägarna är extra svårframkomliga."

Utsikten över Kivusjön, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

"Det gäller att vara flexibel"

"Mitt huvud är fyllt av förväntningar inför morgondagens avresa mot byn Numbi i södra Kivuprovinsen. Äntligen är det dags att bege sig ut i fält på riktigt!"