Hoppa till huvudinnehåll

HJÄLPINSATSEN I NEPAL EFTER JORDBÄVNINGEN

Published 30 april 2015
Läkare Utan Gränsers team i Nepal förebereder insatsen av våra mobila kliniker nästa dag. Foto: Corinne Baker / MSF.
Läkare Utan Gränsers team i Nepal förebereder insatsen av våra mobila kliniker nästa dag. Foto: Corinne Baker / MSF.

Hjälpinsatsen efter jordbävningen i Nepal är nu igång och samtidigt fortsätter vi att utvärdera de humanitära och medicinska behoven på olika håll i landet. Här är en uppdatering om det som händer just nu:

En läkare, en sjuksköterska och en logistiker har lämnat Kathmandu för att ta sig med helikopter till Sindhupalchowk-distriktet, ett område som har drabbats särskilt hårt av jordbävningen och där det finns nästan inga hjälpinsatser. Teamet driver en mobil klinik för att bistå människorna med sjukvård.

Vi besöker sjukhusen i Kathmandu och Bhaktapur – ett område öster om huvudstaden som är väldigt förstört – för att få reda på om det behövs mer personal som kan behandla skadade med det så kallade crushsyndromet. Utöver det kommer ett kirurgiskt team stötta arbetet på sjukhuset i Bhaktapur.

Inatt fick dessutom det först fraktflygplanet från Läkare Utan Gränser landningstillstånd. Planet har skickat från Frankrike med medicinsk utrustning och med fyra uppblåsbara tält för att bygga upp ett fältsjukhus. Teamet tar just nu reda på var i Nepal sjukhuset kan byggas upp för att göra mest nytta för de som skadats under jordbävningen.

I onsdag delade vi ut 200 paket med förnödenheter till människor utan tak över huvudet i byn Gumba som ligger i Ghorka-distriktet.

Så här fungerar ett uppblåsbart fältsjukhus: 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare