Hoppa till huvudinnehåll

HJÄLPINSATSER HOTADE

Publicerad 10 januari 2012
Hjälpbehovet är stort men villkoren för hjälparbetarna i Somalia är mycket svåra. Här en mamma med sitt barn på vår klinik i Kismayo i norra Somalia.
Foto: Javier Roldan
Hjälpbehovet är stort men villkoren för hjälparbetarna i Somalia är mycket svåra. Här en mamma med sitt barn på vår klinik i Kismayo i norra Somalia.

Nu är det snart två veckor sedan två av våra medarbetare, Philippe Havet och Andrias Karel Keiluhuo, dödades i samband med en skottlossning på vår anläggning i Mogadishu, Somalia. För tre månader sedan blev två av våra spanska hjälparbetare, Montserrat Serra och Blanca Thiebaut, kidnappade när de deltog i hjälpinsatser för den somaliska befolkningen i flyktinglägret Dadaab, Kenya.

Vi fördömer kraftfullt attackerna på våra hjälparbetare. Attackerna äventyrar våra medicinska insatser som syftar till att rädda liv och som är långt ifrån tillräckliga för att möta den somaliska befolkningens behov av sjukvård och förnödenheter.

Svårt dilemma

Nu står vi inför det svåra dilemmat att fortsätta arbeta i ett land som Somalia där behoven är extremt stora men där riskerna för vår personal samtidigt är mycket stora. Medan vi överväger den svåra situationen uppmanar vi alla människor, och särskilt de myndigheter som kontrollerar de områden där våra kolleger hålls fångna, att göra allt de kan för att en säker frigivning av Blanca Thiebaut och Montserrat Serra ska kunna ske.

Stort hjälpbehov

Vi har funnits på plats i Somalia sedan 1991 för att hjälpa alla parter i de pågående striderna och konflikterna. Det senaste halvåret har vi behandlat 225 000 patienter i Somalia, vaccinerat 110 000 barn och vårdat 30 000 undernärda barn. Förutom de 14 projekt vi driver i Somalia hjälper vi somaliska flyktingar i nio projekt i Kenya och Etiopien. Ändå får den somaliska befolkningen – som är mycket sårbar efter 20 års inbördeskrig, internationella ingripanden och institutionell kollaps – mindre bistånd än den behöver.
– För att vi ska kunna fortsätta vårt medicinska, humanitära arbete i Somalia och kunna ge stöd till befolkningen på ett effektivt sätt måste alla parter i konflikten, ledarna såväl som Somalias befolkning, stödja oss i vårt arbete och garantera de humanitära arbetarnas säkerhet, säger Unni Karunakara, internationell ordförande för Läkare Utan Gränser. 

Frigivning måste bli säker

För våra kolleger Philippe och Kace uteblev det stödet. För Blanca och Mone har de somaliska ledarna och befolkningen fortfarande ett ansvar att se till så att en snabb frigivning kan komma till stånd.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Somalia sedan 1991 och har för nuvarande 14 projekt i landet, inklusive medicinska aktiviteter som är relaterade till den pågående krisen, vaccinationskampanjer samt undernäringsinsatser. Läkare Utan Gränser ger också hjälp till somaliska flyktingar i Dadaab, Kenya, och Dolo Ada, Etiopien.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare