Hoppa till huvudinnehåll

Hjälporganisationer är inte boven på Medelhavet

Publicerad 29 juni 2018
Foto: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE
Människor får hjälp vid en räddningsinsats på Medelhavet i början av juni.

Samtidigt som rekordmånga människor drunknade på Medelhavet i förra veckan fortsätter EU att motarbeta hjälporganisationer som utför sök- och räddningsinsatser på Medelhavet.

EU:s ledare måste hitta en human lösning för den allt mer akuta situationen på Medelhavet och i Libyen. Hjälporganisationer hindras från att utföra räddningar på internationellt vatten och nekas tillgång till hamnar.

– Förra veckan sattes ett nytt mörkt rekord med högsta dödsiffran hittills under 2018. Minst 220 människor drunknade, en tragedi som hade kunnat förhindras. Men samtidigt fortsätter kampanjen mot hjälporganisationer som misstänkliggörs och smutskastas för sina sök- räddningsinsatser på Medelhavet, säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser.

Men den libyska kustbevakningen fokuserar inte på att rädda liv, utan på att stoppa och skicka tillbaka flyktingar och migranter. Under förra helgen stoppades så många som 2 000 personer.

Människorna skickades tillbaka till libyska fångläger där de lever under omänskliga förhållanden. Den libyska kustbevakningen stoppar flyktingbåtar på uppdrag av EU som stödjer insatserna med träning, financiering och utrustning.

"Att rädda människor till havs är inget brott"

– Att rädda människor till havs är inget brott, men signalerna från europeiska regeringar är glasklara: humanitära insatser är inte välkomna och vi kommer hindra er från att utföra det arbete vi själva misslyckats med, säger Karline Kleijer, ansvarig för akutinsatser på Läkare Utan Gränser.

Bara för några månader sedan fördömde de flesta europeiska länder slavmarknaderna i Libyen. I dag verkar det som att samma regeringar inte tvekar över att låta människor föras tillbaks till ett land där de får utstå extremt våld, övergrepp och tvångsarbete i förvar och fångläger med inhumana levnadsförhållanden.

Hjälporganisationer fortsätter utmålas som syndabockar i en avledande manöver av ansvariga för att slippa fokusera på de verkliga frågorna: bristen på vision och solidaritet bland EU-länder och unionens fallerade asylsystem.

– Vissa regeringar tar diskussionen ett steg längre och försöker avleda debatten genom att skylla den misslyckande migrationspolitiken på hjälporganisationers räddningsfartyg, samtidigt som deras egna fartyg samtidigt genomför räddningar, säger Karline Kleijer. 

Läs mer om vårt sök- och räddningsarbete på Medelhavet

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare