Hoppa till huvudinnehåll

Hjälpsändning når 8 000 familjer i Aleppo

Publicerad 29 december 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många kvarter i Aleppo saknar elektricitet och vatten. Paketen som distribueras innehåller vinterkläder, filtar, presenningar och rep, vattendunkar, ficklampor och hygienartiklar.

Många kvarter i Aleppo saknar elektricitet och vatten. Paketen som distribueras innehåller vinterkläder, filtar, presenningar och rep, vattendunkar, ficklampor och hygienartiklar.

Våra team har lyckats dela ut förnödenheter till tusentals människor i staden Aleppo i Syrien. Tillsammans med lokala myndigheter i staden delade vi ut 5 200 vinter och hygienkit under de första veckorna i december. Ytterligare 2 600 kit kommer delas ut de närmsta dagarna.

– Nära 40 000 människor omfattas av denna utdelning som ska hjälpa dem att klara av de svåra förhållanden de tvingas leva under på grund av kriget, säger Carlos J. Francisco, koordinator för Läkare Utan Gränsers projekt i norra Syrien.

Paketen innehåller vinterkläder, filtar, presenningar och rep, vattendunkar, ficklampor och hygienartiklar och delas ut efter familjernas behov.

Trots de ökande behoven bland den utsatta befolkningen har den pågående konflikten och säkerhetsläget i området gjort det svårt för organisationer att dela ut förnödenheter. I de kvarter förnödenheterna distribuerades har husen förstörts av den senaste tidens bombningar och beskjutningar.

– Efter nära fem år av krig är den humanitära situationen i Aleppo och omkringliggande områden nästan outhärdlig för en betydande del av befolkningen, fortsätter Carlos J. Francisco.

Varje dag attackeras bostadsområden och viktiga civila inrättningar som sjukhus

Förklarar Carlos J. Francisco och fortsätter

– Även stadens vattenförsörjningssystem, ambulanser, marknader eller bagerier är måltavlor och förstörs, vilket gör det allt svårare och farligare för människor att få tillgång till de mest grundläggande samhällstjänsterna.

Den utdragna konflikten, tillsammans med de svåra vinterförhållandena, förvärrar en redan kritisk situation för de som tvingats lämna sina hem. Av de 300 000 människor som uppskattningsvis lever i staden har omkring hälften, 176 000, lämnat sina hem på grund av konflikten. Och av dessa har nästan två tredjedelar tvingats flytta med än en gång. Även om den största delen av den tvångsförflyttade befolkningen kommer från Aleppo så har den intensifierade konflikten i Hama och Idlib, söder om Aleppo, tvingat åtminstone 3 800 familjer på flykt. Den siffran förväntas stiga.

Aleppo är den andra största staden i landet med en befolkning på en miljon människor innan kriget. Staden har utgjort frontlinjen i konflikten och hela kvarter har förstörts av explosioner och år under delvis belägring. Många kvarter saknar elektricitet och rinnande vatten.

För någon vecka sedan var huvudvägen från Kilis i Turkiet till Aleppo nästan helt avstängd för humanitär hjälp. Flera konvojer bombades och en lastbil som användes för att leverera förnödenheter för vintern besköts vilket ledde till att distributionen tillfälligt stoppades.

Denna väg är inte bara den viktigaste vägen för att få in förnödenheter i den belägrade östra delen av staden, den är även avgörande för att få in all mat, bränsle och humanitär hjälp till de omkring 600 000 människor som bor i hela området.

Läkare Utan Gränser driver sex medicinska inrättningar i norra Syrien och stöttar över 150 hälsocenter och sjukhus runtom i landet, varav många är i de belägrade områdena. De flesta sjukvårdsstrukturer inne i Syrien består av temporära kliniker och drivs av syriska läkare. 

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.