Hoppa till huvudinnehåll

Hjälpsändning når 8 000 familjer i Aleppo

Publicerad 29 december 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många kvarter i Aleppo saknar elektricitet och vatten. Paketen som distribueras innehåller vinterkläder, filtar, presenningar och rep, vattendunkar, ficklampor och hygienartiklar.

Många kvarter i Aleppo saknar elektricitet och vatten. Paketen som distribueras innehåller vinterkläder, filtar, presenningar och rep, vattendunkar, ficklampor och hygienartiklar.

Våra team har lyckats dela ut förnödenheter till tusentals människor i staden Aleppo i Syrien. Tillsammans med lokala myndigheter i staden delade vi ut 5 200 vinter och hygienkit under de första veckorna i december. Ytterligare 2 600 kit kommer delas ut de närmsta dagarna.

– Nära 40 000 människor omfattas av denna utdelning som ska hjälpa dem att klara av de svåra förhållanden de tvingas leva under på grund av kriget, säger Carlos J. Francisco, koordinator för Läkare Utan Gränsers projekt i norra Syrien.

Paketen innehåller vinterkläder, filtar, presenningar och rep, vattendunkar, ficklampor och hygienartiklar och delas ut efter familjernas behov.

Trots de ökande behoven bland den utsatta befolkningen har den pågående konflikten och säkerhetsläget i området gjort det svårt för organisationer att dela ut förnödenheter. I de kvarter förnödenheterna distribuerades har husen förstörts av den senaste tidens bombningar och beskjutningar.

– Efter nära fem år av krig är den humanitära situationen i Aleppo och omkringliggande områden nästan outhärdlig för en betydande del av befolkningen, fortsätter Carlos J. Francisco.

Varje dag attackeras bostadsområden och viktiga civila inrättningar som sjukhus

Förklarar Carlos J. Francisco och fortsätter

– Även stadens vattenförsörjningssystem, ambulanser, marknader eller bagerier är måltavlor och förstörs, vilket gör det allt svårare och farligare för människor att få tillgång till de mest grundläggande samhällstjänsterna.

Den utdragna konflikten, tillsammans med de svåra vinterförhållandena, förvärrar en redan kritisk situation för de som tvingats lämna sina hem. Av de 300 000 människor som uppskattningsvis lever i staden har omkring hälften, 176 000, lämnat sina hem på grund av konflikten. Och av dessa har nästan två tredjedelar tvingats flytta med än en gång. Även om den största delen av den tvångsförflyttade befolkningen kommer från Aleppo så har den intensifierade konflikten i Hama och Idlib, söder om Aleppo, tvingat åtminstone 3 800 familjer på flykt. Den siffran förväntas stiga.

Aleppo är den andra största staden i landet med en befolkning på en miljon människor innan kriget. Staden har utgjort frontlinjen i konflikten och hela kvarter har förstörts av explosioner och år under delvis belägring. Många kvarter saknar elektricitet och rinnande vatten.

För någon vecka sedan var huvudvägen från Kilis i Turkiet till Aleppo nästan helt avstängd för humanitär hjälp. Flera konvojer bombades och en lastbil som användes för att leverera förnödenheter för vintern besköts vilket ledde till att distributionen tillfälligt stoppades.

Denna väg är inte bara den viktigaste vägen för att få in förnödenheter i den belägrade östra delen av staden, den är även avgörande för att få in all mat, bränsle och humanitär hjälp till de omkring 600 000 människor som bor i hela området.

Läkare Utan Gränser driver sex medicinska inrättningar i norra Syrien och stöttar över 150 hälsocenter och sjukhus runtom i landet, varav många är i de belägrade områdena. De flesta sjukvårdsstrukturer inne i Syrien består av temporära kliniker och drivs av syriska läkare. 

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.