Hoppa till huvudinnehåll

HÖG DÖDLIGHET I LÄGER

Publicerad 14 januari 2013
Pojken och hans mamma flydde från sin hemby i närheten av Timbuktu i Mali och lever nu i Mbera-lägret.
Foto: Halimatou Amadou
Pojken och hans mamma flydde från sin hemby i närheten av Timbuktu i Mali och lever nu i Mbera-lägret.

Ett år efter starten på den politiska krisen i Mali har hundratusentals människor flytt undan osäkerhet och våld. Fortfarande lever 55 000 flyktingar under svåra förhållanden i Mbera-lägret i Mauretanien. Vi har genomfört undersökningar som visar kritiska nivåer av undernäring och dödlighet, främst bland barn.

Karl Nawezi, ansvarig för våra aktiviteter i Mauretanien, förklarar varför situationen är så allvarlig i lägret, beläget i öknen några få kilometer från gränsen till Mali. 
 
Hur ser situationen ut i Mbera-lägret?
– Resultatet av undersökningar som vi har gjort visar att situationen inte har förbättrats sedan januari 2012, då flyktingarna anlände. Nästan ett av fem barn är undernärt och 4,6 procent lider av den allvarligaste formen av undernäring och riskerar att dö. Undersökningen visar också att situationen för barn under två år är mest akut. Dödligheten för barn under två år är i själva verket 2-3 gånger högre än vad den är på andra håll i Mauretanien. Det är oacceptabelt.
 
Vilka är de allvarligaste medicinska problemen för människorna i lägret?
– Människor här, de flesta barn, dör av malaria, luftvägsinfektioner eller diarré. Dessutom noterade vi att endast 70 procent av barnen under fem år har vaccinerats mot mässling. Barn under fem år är mest utsatta, de hamnar ofta i en ond cirkel där undernäring och mässling uttömmer deras redan försvagade immunförsvar. Detta leder till medicinska komplikationer som lunginflammation och diarré. Det finns därför ett akut behov av att lansera en vaccinationskampanj som kan omfatta mer än 95 procent av barnen i åldern 6 månader till 15 år.
 
Vilka är orsakerna till undernäring?
– Maten som distribueras till lägret är inte anpassad efter flyktingarnas kulturella vanor. Deras traditionella diet består av mjölk och kött, men detta finns inte bland matransonerna. Som ett resultat av detta ser vi mammor som försöker sälja sina spannmålsransoner för att köpa små mängder mjölk eller kött att ge sina barn. Vissa familjer är även beredda att återvända till Mali för att ta hand om sina djur och hitta den mat de behöver. 
 
Kan situationen förvärras?
– Ja, om det stöd som levereras till flyktingar inte omedelbart förbättras. Den typ av mathjälp som flyktingarna får måste bidra till att minska barnadödligheten. För att förhindra ett stort antal dödsfall hos barn med akut undernäring måste vi vara innovativa och tänka om när det gäller mathjälp. Vi kan till exempel tänka oss inkomstbringande aktiviteter för familjer eller till och med en fördelning av getter bland nomadiska samhällen. Samtidigt fortsätter situationen i Mali att försämras. Risken för ett militärt ingripande har förståeligt nog gjort malierna mycket rädda för att återvända till sitt hemland. Det är svårt att säga när flyktingarna kommer att kunna återvända hem och människor fortsätter anlända till Mbera. Därför är det viktigt att utveckla långsiktiga lösningar som kan förbättra livskvaliteten för flyktingarna.
 
Vad gör Läkare Utan Gränser?
– I mars 2012 lanserade Läkare Utan Gränser ett näringsprogram och ett vårdprogram i Mbera-lägret. Vi har två enklare hälsomottagningar och en vårdcentral. Vi stöder också två nationella vårdinrättningar i Fassala och Bassikounou, i sydöstra Mauretanien. Under 2012 genomförde vi 45 000 läkarbesök och behandlade nästan 1 000 gravt undernärda barn.
Vi kommer nu att anstränga oss ytterligare genom att utöka våra aktiviteter 
i lägret för att identifiera de mest utsatta barnen. Vi förbereder oss också för att inrätta en kirurgisk enhet i byn Bassikounou. Detta kommer att göra det möjligt för oss att behandla kvinnor med förlossningskomplikationer utan att behöva skicka dem 200 mil bort till sjukhuset i Nema

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare