Hoppa till huvudinnehåll

Hon är bara en av miljoner kvinnor

Publicerad 11 maj 2017
Kvinnor i väntsalen på vår klinik i Kamrangirchar, Bangladesh.
Foto: Alva White/Läkare Utan Gränser
Kvinnor i väntsalen på vår klinik i Kamrangirchar, Bangladesh.

I Kamrangirchar, ett överfullt slumområde i utkanten av Bangladeshs huvudstad Dhaka, arbetar läkaren Georgina Woolveridge med kvinnor som överlevt sexuellt våld. Här berättar hon om några av de kvinnorna hon träffat under sin tid på vår klinik där.

”En kvinna kliver in på kliniken. Hon ser ut att vara i 50-årsåldern, trots att hon bara är runt 30 år gammal. Sonen sätter sig i hennes knä och hon tittar ambivalent på honom, samma känsla som hon förmedlar under hela vårt samtal.

När hon berättar sin historia dansar hennes händer. De verkar få fram berättelsen mycket enklare än hennes läppar. Liksom kindbenet som alltförväl känner hennes mans knytnäve och överarmarna som är lila av blåmärken och livmodern där flera barn gått förlorade.

Hon drar undan klänningen och blottar huden som är märkt av flera års äktenskap. Hon skrattar mekaniskt när hon sveper över ett långt ärr i pannan, orsakat av en flygande CD-skiva av en anledning som hon inte kan eller orkar bry sig om att komma ihåg.

 

Men hon är också en av våra patienter, en överlevare som välkomnats till kliniken för att börja en långsam läkningsprocess. En process som har sina begräsningar eftersom kvinnan säger att hon inte har något annat val än att återvända till sin man.

'Jag har inget val' upprepas om och om igen

Vi tillhandahåller vård och psykiskt stöd, något som är smått revolutionerande i ett sammanhang där begreppet psykosocialt välbefinnande är helt abstrakt. Hon går vidare i vetskap om att vi är där för henne om eller när det händer igen.

Detsamma gäller för den 17-åriga patienten före henne, med ett tvåårigt barn på höften och tre oavslutade graviditeter. Två avbröts efter misshandel och en självvalt med magiska piller från en lokal oregistrerad apotekare. 

Precis som kvinnan som några veckor tidigare blev så svårt slagen att hon fick missfall 32 veckor in i graviditeten.

Varje gång tillhandahåller vi den vård som krävs - från screening av sjukdomar, behandling av misstänkta sexuellt överförbara infektioner, abort av oönskade eller osäkra graviditeter till hänvisningar till sjukhus när de fysiska såren överstiger vår kapacitet på den lilla kliniken.

Du lär dig mycket efter sex månader i ett främmande land. Trots mina begränsade kunskaper i språket Bangla förstår jag. Inom den medicinska världen kan en patients kroppsspråk tala mer sanning än tungan när fraser som ”det är inte så farligt” eller ”jag har inget val” upprepas om och om igen.

I Kamrangirchar, en stadsdel som rymmer fler än 500 000 människor, har kvinnor och tjejer sedan länge lärt sig upprepa dessa fraser. Det har blivit deras sätt att hantera våldet i ett samhälle som är likgiltigt inför deras lidande.”

– Georgina Woolveridge, läkare.