Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals familjer hemlösa efter översvämningar i Niger

Publicerad 6 september 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
Efter översvämningar i Tahoua-distriktet, Niger, har vi öppnat en mobil klinik där vi bland annat upplyser om vikten av god hygien för att undvika sjukdomar.

I början av augusti drabbade kraftiga regn Tahoua-distriktet i Niger, vilket resulterade i stora översvämningar som spolade bort över fem hundra hus och lämnade uppemot tvåtusen hushåll i en mycket svår situation. 

11 000 personer befinner sig nu i ett mycket utsatt läge och många hemlösa familjer har tvingats söka skydd i offentliga byggnader. Det finns risk för utbrott av smittsamma sjukdomar som diarré samt malaria och undernäring - detta måste tas på allvar.

Vi är redan verksamma i området och agerar nu tillsammans med myndigheterna.

– Vi ser att familjerna i detta område, som redan före översvämningen hade mycket lite, nu har förlorat allt. Trots närvaron av statliga vårdinrättningar har många föräldrar inte råd med behandling av sjukdomar som luftvägsinfektioner, diarré och hudsjukdomar, förklarar Adolphe Masudi, projektledare för Läkare Utan Gränser.

– Vi har en mobil klinik på plats där vi erbjuder kostnadsfri behandling och upplyser om vikten av god hygien för att undvika sjukdomar. Vi tillhandahåller också psykologiskt stöd åt en mycket traumatiserad befolkning och har delat ut 500 så kallade NFI (Non Food Item) kit, som innehåller hushållsartiklar, filtar, myggnät och hygienartiklar, till människor i Abalack.

I byn Kiara har de flesta familjerna sökt skydd i skolan. En av våra första uppgifter var att gräva latriner för att stoppa spridningen av eventuella vattenburna sjukdomar. Men med över tvåhundra familjer i nöd detta bara en tillfällig lösning.

Om de sanitära förhållandena inte förbättras och hantering av ruttnande djurkroppar, som dött i översvämningarna, inte genomförs kan sjukdomar sprida sig snabbt. Detta är en kris som samhället kommer få svårt att klara av under rådande omständigheter.

Vi har delat ut 220 NFI (Non Food Item) kit till familjer i Kiara och de lokala myndigheterna har också distribuerat några matransoner och matolja som en nödåtgärd samt en liten summa pengar motsvarande drygt trettio svenska kronor.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Niger sedan 1985. Det främsta syftet med verksamheten är att förbättra tillgången till hälso- och sjukvård för gravida kvinnor och barn under fem år genom förebyggande åtgärder och tidig behandling som fokuserar främst på att bekämpa undernäring och malaria. Våra team arbetar för närvarande i regionerna Diffa, Zinder, Maradi och Tahoua.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare