Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals krigsskadade i kö

Publicerad 15 juli 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vi behandlar krigsskadade patienter på sjukhuset i Amman, Jordanien.

Vi behandlar krigsskadade patienter på vårt sjukhus i Amman.

Krigsskadade människor fortsätter att strömma till vårt kirurgiska sjukhus i Amman i Jordanien. Under första halvåret 2016 tog vi emot ungefär 300 patienter från Irak, Jemen, Syrien och Palestina.

De senaste månaderna har vi ökat kapaciteten på vårt kirurgiska sjukhus i Amman. Oroligheter i regionen gör att hundratals patienter med komplicerade krigsskador kommer till oss, och väntelistan bara växer. Sjukhuset ser över möjligheten att inom en snar framtid lägga till fler specialiteter utöver dem man redan har: ortopedi, plastikkirurgi och käkkirurgi.

Våra patienter har blivit skadade av bomber, explosioner och missiler. Ben i kroppen är inte bara brutna, utan splittrade.

Hani Sleem, läkare och medicinskt ansvarig

Sedan sjukhuset öppnade 2006 har vi tagit emot över 4 200 patienter och utfört ungefär 9 000 operationer. De fall som skickas hit har identifierats av medicinsk personal i patientens hemland, men det är fortfarande bara en bråkdel av alla krigsskadade som hamnar hos oss.

Vi har åtta medicinskt ansvariga som arbetar med att hitta och remittera patienter till oss från Irak, Syrien, Jemen och Gaza. Väntelistan bara växer. De fall som kommer till oss blir allt mer komplicerade, något som visar på krigets fasor i patienternas hemländer.

– Våra patienter har blivit skadade av bomber, explosioner och missiler. Ben i kroppen är inte bara brutna, utan splittrade. De brännskadade har svåra brännskador över stora delar av kroppen, och när det gäller ansiktsskador är det inte ovanligt att vi får in patienter som fått halva sina ansikten bortsprängda. Många har blivit förlamade i delar av kroppen, andra har blivit av med kroppsdelar. De behöver ofta avancerad rekonstruerande kirurgi – ofta under flera månader eller år, säger Hani Sleem, läkare och medicinskt ansvarig på sjukhuset.

Måste opereras många gånger

Han berättar att det är en stor utmaning att bygga upp ett fungerande medicinskt system i ett område präglat av oroligheter, men att det är nödvändigt i ett område där krigsskadade inte får någon gratis hjälp.

– Jag kom till Jordanien för första gången i september förra året. Sedan dess har jag opererats nio gånger. Mina skador orsakades av en bomb som träffade mitt hus och var ganska allvarliga, speciellt i ansiktet och käkområdet, säger Nora Abdullah, 28 år, från Gaza.

– Jag höll på att laga frukost i köket när en granat flög genom fönsterrutan och exploderade. Min man dog direkt och jag skadade den nedre delen av mitt ansikte svårt. Som tur var klarade sig mina tre döttrar oskadda.

Behöver också psykiskt stöd

De känslomässiga såren sitter mycket djupare. Det går inte ens att föreställa sig den terror många av patienterna har genomlidit. Deras liv är förändrade för alltid, vare sig det är för att de förlorat nära och kära eller för att de själva har svåra skador som gör att de aldrig mer kommer att bli sig lika. Vår personal ger därför psykosocialt stöd som är en viktig del av verksamheten.

– Jag minns speciellt en patient. Han blödde fortfarande från sina skador när de började tortera honom i fängelset. Några dagar senare blev hans sår infekterat och ruttnade, och vi blev senare tvungna att amputera. Han hade tårar i ögonen när han berättade – så omänsklig var den behandling han utsattes för, säger Naser Al-Omari, läkare och psykosocial rådgivare på sjukhuset i Amman.

På sjukhuset blir patienterna också erbjudna psykosocialt stöd och sjukgymnastik då de genomgår sina operationer och behandlingar. De får också bo på sjukhuset, och för resor till och från sjukhuset och hemmet får de ekonomisk hjälp om behandlingen pågår under lång tid.

Aktuellt om Jordanien

Skadade från Syrien kan inte längre söka vård i Jordanien efter att gränsen stängts mot södra Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska skadade dör – får inte söka vård hos oss

När bomberna faller i Syrien gungar marken på Ramtha-sjukhuset i Jordanien. Men på sjukhuset står sängarna tomma. Hardik Vyas och hans team kan inte längre rädda liv sedan Jordanien stängde gränsen mot södra Syrien den 21 juni. 

Salam skadades av en bomb i Syrien.
Nyheter från fältet

Jordanien måste öppna gränsen för krigsskadade syrier

Vi kräver att krigsskadade syrier ska få korsa gränsen till Jordanien. Syriska patienter stoppas vid gränsen, vår nyöppnade kirurgiska avdelning står tom.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.