Hoppa till huvudinnehåll

HUNDRATUSENTALS FLYKTINGAR SÖKER SKYDD I IRAKISKA KURDISTAN

Publicerad 18 augusti 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktingar från staden Sinjar på väg till Irakiska Kurdistan. FOTO: Favila Escobio.

Flyktingar från staden Sinjar på väg till Irakiska Kurdistan. FOTO: Favila Escobio.

Över 200 000 människor är på flykt efter de intensiva striderna mellan Islamiska staten (IS) och kurdiska styrkor i Sinjar och i andra delar av nordvästra Irak. Många flyktingar har tagit sig in i den irakiska delen av Kurdistan.

Vi har arbetat i irakiska Kurdistan under två år och försöker bistå människorna som tvingats fly.

 – Den lokala kurdiska befolkningen var de första som hjälpte flyktingarna. Många flydde från Mosul med omnejd när våldsamma strider bröt ut i juni och juli. En del är nu på flykt för nu för andra gången. De har tidigare flytt undan våldet i Anbarprovinsen, säger Chiara Lepora, programansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Irak. 

I mitten av juni började vi driva mobila kliniker på flera platser i västra Kurdistan där flyktingar samlats. Men vi pausade våra insatser i början på augusti när flyktingarna lämnade området igen, då de var rädda för nya attacker. En av de platser där vi drivit mobila kliniker var moskén i staden Bashiq. Den bombades den åttonde augusti, efter att människorna hade flytt därifrån.

Nya klinik norr om Erbil

Istället öppnade vi en klinik norr om Erbil i lägret Baharka den 12 augusti. För närvarande bor över 2 400 människor i lägret, men antalet ökar snabbt.

 – Det finns akuta behov av sanitet, skydd och hygienartiklar. Våra team berättar om den rädsla de ser i människornas ögon, speciellt hos dem som är på flykt för andra gången, säger Chiara Lepora.

Vi fortsätter att undersöka hjälpbehoven i Erbil. Vi har besökt sjukhuset i staden och har åkt till förorten Ainkawa där hundratals familjer sökt skydd i en kyrka och på området utanför. Vårt medicinska team är redo att bistå med sjukvård om det behövs.

Hjälpinsatser i gränsområdet till Syrien

Vi driver även mobila kliniker i gränsområdet mellan Irak och Syrien för att bistå tusentals människor som har flytt den irakiska staden Sinjar som tidigare varit belägrat. De är på väg mot den syriska gränser för att sedan åka vidare till irakiska Kurdistan som anses vara säkrare.Vi har delat ut vatten och mat med hjälp av en lokal hjälporganisation vid tre transitställen längs vägen till den syriska gränsen. Svårt sjuka patienter transporteras med ambulanser till det lokala sjukhuset. Många flyktingar är svaga efter belägringen av Sinjar och på grund av den påfrestande flykten genom bergen.

Sjukvårdssystemet i irakiska Kurdistan är numera överbelastat. Redan före den nuvarande krisen fanns 350 000 irakiska och 230 000 syriska flyktingar i den kurdiska delen av Irak. Vi har arbetat i flyktinglägret i Domeez för att bistå syriska flyktingar sedan maj 2012. Sedan oktober 2013 har vi bistått med sjukvård och psykologiskt stöd till patienter i flyktinglägren i Kawargosk och Darashakran.

Läkare Utan Gränser har arbetat kontinuerligt i Irak sedan 2006. Trots konflikten som nu pågår strävar organisationen efter att ge sjukvård till befolkningen. Idag jobbar runt 300 medarbetare för Läkare Utan Gränser i Irak. Läkare Utan Gränser är en oberoende, opartisk och neutral organisation. Vi tar inte emot bidrag från någon regering, religiös grupp eller internationellt organ till våra insatser i Irak. Verksamheten finansieras enbart genom gåvor från allmänheten runt om i världen.

Aktuellt om Irak

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.