Hoppa till huvudinnehåll

HUNDRATUSENTALS FLYKTINGAR SÖKER SKYDD I IRAKISKA KURDISTAN

Publicerad 18 augusti 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktingar från staden Sinjar på väg till Irakiska Kurdistan. FOTO: Favila Escobio.

Flyktingar från staden Sinjar på väg till Irakiska Kurdistan. FOTO: Favila Escobio.

Över 200 000 människor är på flykt efter de intensiva striderna mellan Islamiska staten (IS) och kurdiska styrkor i Sinjar och i andra delar av nordvästra Irak. Många flyktingar har tagit sig in i den irakiska delen av Kurdistan.

Vi har arbetat i irakiska Kurdistan under två år och försöker bistå människorna som tvingats fly.

 – Den lokala kurdiska befolkningen var de första som hjälpte flyktingarna. Många flydde från Mosul med omnejd när våldsamma strider bröt ut i juni och juli. En del är nu på flykt för nu för andra gången. De har tidigare flytt undan våldet i Anbarprovinsen, säger Chiara Lepora, programansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Irak. 

I mitten av juni började vi driva mobila kliniker på flera platser i västra Kurdistan där flyktingar samlats. Men vi pausade våra insatser i början på augusti när flyktingarna lämnade området igen, då de var rädda för nya attacker. En av de platser där vi drivit mobila kliniker var moskén i staden Bashiq. Den bombades den åttonde augusti, efter att människorna hade flytt därifrån.

Nya klinik norr om Erbil

Istället öppnade vi en klinik norr om Erbil i lägret Baharka den 12 augusti. För närvarande bor över 2 400 människor i lägret, men antalet ökar snabbt.

 – Det finns akuta behov av sanitet, skydd och hygienartiklar. Våra team berättar om den rädsla de ser i människornas ögon, speciellt hos dem som är på flykt för andra gången, säger Chiara Lepora.

Vi fortsätter att undersöka hjälpbehoven i Erbil. Vi har besökt sjukhuset i staden och har åkt till förorten Ainkawa där hundratals familjer sökt skydd i en kyrka och på området utanför. Vårt medicinska team är redo att bistå med sjukvård om det behövs.

Hjälpinsatser i gränsområdet till Syrien

Vi driver även mobila kliniker i gränsområdet mellan Irak och Syrien för att bistå tusentals människor som har flytt den irakiska staden Sinjar som tidigare varit belägrat. De är på väg mot den syriska gränser för att sedan åka vidare till irakiska Kurdistan som anses vara säkrare.Vi har delat ut vatten och mat med hjälp av en lokal hjälporganisation vid tre transitställen längs vägen till den syriska gränsen. Svårt sjuka patienter transporteras med ambulanser till det lokala sjukhuset. Många flyktingar är svaga efter belägringen av Sinjar och på grund av den påfrestande flykten genom bergen.

Sjukvårdssystemet i irakiska Kurdistan är numera överbelastat. Redan före den nuvarande krisen fanns 350 000 irakiska och 230 000 syriska flyktingar i den kurdiska delen av Irak. Vi har arbetat i flyktinglägret i Domeez för att bistå syriska flyktingar sedan maj 2012. Sedan oktober 2013 har vi bistått med sjukvård och psykologiskt stöd till patienter i flyktinglägren i Kawargosk och Darashakran.

Läkare Utan Gränser har arbetat kontinuerligt i Irak sedan 2006. Trots konflikten som nu pågår strävar organisationen efter att ge sjukvård till befolkningen. Idag jobbar runt 300 medarbetare för Läkare Utan Gränser i Irak. Läkare Utan Gränser är en oberoende, opartisk och neutral organisation. Vi tar inte emot bidrag från någon regering, religiös grupp eller internationellt organ till våra insatser i Irak. Verksamheten finansieras enbart genom gåvor från allmänheten runt om i världen.

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

Barnläkaren Monica Thallinger tillsammans med Alia i västra Mosul, Irak, inför högtiden Eid.
Irak

”En skugga av sitt forna jag”

"Jag undrade om de psykologiska konsekvenserna var värre än hennes fysiska skador."
- Barnläkaren Monica Thallinger berättar om flickan Alia som hon mötte i västra Mosul, Irak. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.