
Hundratusentals människors liv är i fara om kenyanska myndigheter stänger flyktinglägret Dadaab i nordöstra Kenya. Myndigheterna vill att invånarna i lägret ska återföras till Somalia inom tre månader.
Läget i Somalia gör att flyktingarna inte kan återvända på ett värdigt och säkert sätt så vi uppmanar den kenyanska regeringen och det internationella samfundet att öka biståndet till och säkerheten för somaliska flyktingar i Kenya.
– En sådan dramatisk åtgärd på så orimligt kort tid kommer att beröva flera generationer av flyktingar alla möjligheter att påverka sin framtid, säger Charles Gaudry, landansvarig för Kenya.
– Att genomföra detta betyder att man straffar hundratusentals människor. Man tvingar dem att återvända till ett land där säkerhet och sjukvård inte kan garanteras, om det ens finns.
Dadaab-flyktinglägret är det största i världen med omkring 350 000 invånare. I över 20 år har somalier på flykt från sitt konfliktdrabbade hemland sökt skydd här. I Dagahaley-lägret, ett av fem läger som tillsammans utgör Dadaab, driver vi ett sjukhus med 100 bäddar samt fyra mindre hälsocenter.
INGENSTANS ATT TA VÄGEN
På grund av det osäkra läget och minskade bidrag till hjälporganisationer på plats har humanitära insatser i lägret minskat under senare år. Det är ändå fortfarande säkrare att leva i Dadaab än i Somalia.
– Somalia är ingen plats att återvända till, säger Abdul Hussein, en invånare i lägret som vi talade med i slutet av mars.
– De problem som tvingade oss att ta oss till Dadaab finns fortfarande. Människor har ingenstans att bo. De har ingenting.
– Det är ingen lösning att tvångsförflytta flyktingar till ett krigsdrabbat land, säger landansvarige Charles Gaudry.
– Kenyas regering och det internationella samfundet borde istället arbeta tillsammans för att hjälpa och skydda somaliska flyktingar som har sökt skydd i Kenya.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Dadaab i 20 år och är för närvarande den enda organisationen som tillhandahåller sjukvård i Dagahaley-lägret. Vi har utfört 180 000 patientbesök, vårdat 12 000 patienter på sjukhuset, utfört 12 000 mödravårdsrådgivningar och assisterat vid 3 240 födslar. Efter attackerna i Garissa den 2 april åkte ett av våra team från Dadaab till Garissa för att stötta sjukhuset där med att ta hand om skadade. Vi tillhandahöll även medicinsk vård till de hundratals studenter som sökt skydd på flygplatsen.
