Hoppa till huvudinnehåll

Hutlöst dyra läkemedel för resistenta hivpatienter

Publicerad 21 juli 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Två kvinnor som lever med hiv i Kongo-Kinshasa. För dem är hivmediciner livsviktiga, men de har inte råd att köpa dem.

Två kvinnor som lever med hiv i Kongo-Kinshasa. För dem är hivmediciner livsviktiga, men de har inte råd att köpa dem.

Priset för nyutvecklade hivläkemedel är så högt att det hotar framstegen i kampen mot hiv. Det visar vår senaste rapport som kartlägger priset på hivläkemedel. Detta innebär ett stort hälsoproblem för patienter som har blivit resistenta mot äldre, billigare behandlingsformer.

På den internationella aidskonferensen i sydafrikanska Durban släpps idag rapporten ”Untangling the Web of Antiretroviral Price Reductions”. Enligt rapporten kostar den senaste hivbehandlingen minst 1 859 dollar per patient och år. I många medelinkomstländer är priset ännu högre.

Den senaste hivbehandlingen med nya läkemedel, så kallad tredje linjens behandling, består av en kombination av raltegravir, darunavir/ritonavir och etravirine. Denna medicinerings krävs när en patient har utvecklat resistens mot äldre hivläkemedel, den så kallade första linjens och andra linjens behandling.

Allt fler behöver behandlas med nya hivläkemedel

Resistens är ett växande problem inom hivvården. Patienterna kan inte ta första linjens hiv-behandling livet ut och behöver därför gå vidare till andra och slutligen tredje linjens behandling. Idag behöver redan dubbelt så många av våra hivpatienter andra linjens behandling än 2013.

– Hivpatienter måste få tillgång till de nya medicinerna i det långa loppet. Annars kommer det inte finnas behandlingsalternativ för dem på sikt, säger Vivian Cox, medicinsk sakkunnig i vårt hivprojekt i Eshowe i Sydafrika.

– Vi måste ta hand om prisproblemet redan nu. Annars hamnar vi i samma situation som vi var i för över tio år sedan, nämligen att hivläkemedel är så dyra att miljontals människor inte har tillgång till dem.

Priser för äldre hivläkemedel sjunker

Prisrapporten visar också att de äldre hivläkemedlen blir allt billigare. I dag kostar första linjens hivbehandling som lägst 100 dollar per patient och år. Det betyder att priset har sjunkit med 26 procent sedan 2014. Andra linjens behandling kostar 286 dollar årligen för en patient. Det är 11 procent billigare jämfört med 2014.

Priserna för äldre preparat sjunker kontinuerligt eftersom det finns konkurrens på marknaden för dessa mediciner. Framför allt i Indien produceras generiska hivläkemedel.

Patent trissar upp priser

För de nyutvecklade läkemedlen fungerar inte denna mekanism. Patentskyddet gör att tillverkarna har monopol på de nya medicinerna.

– När nya hivläkemedel har patentskydd fram till minst 2022 i Indien och andra länder med generisk läkemedelsindustri hotar det framtiden för hivvården, säger Helle Aagaard, policyrådgivare på Läkare Utan Gränsers Accesskampanj i Stockholm.

– Läkare Utan Gränser köper 97 procent av hivläkemedlen från generiska lågprisproducenter i Indien. Tillgången till dessa lågprismediciner är avgörande för att kunna behandla över 200 000 patienter årligen. Och det är inte bara vi som behöver billiga läkemedel utan många länder som inte har råd att köpa mediciner till överpris, säger Helle Aagaard.

Aktuellt om Hiv/Aids

Hivtester på hiv-avdelningen på sjukhuset i Arua, Uganda.
Nyheter från fältet

Kraftsamling nödvändig för att stoppa aids, tuberkulos och malaria

Svenska regeringens stöd till Globala fonden är av stor vikt om aids, tuberkulos och malaria ska stoppas till 2030.Vi som arbetar med att bekämpa dessa sjukdomar vill att Sverige skickar en tydlig signal om att vi kommer att fullfölja våra åtaganden för att stoppa dessa epidemier.

En hälsoarbetare genomför ett hivtest hemma hos en kvinna i KwaZulu-Natal, Sydafrika.
Nyheter från fältet

Sydafrika: ​Dörrknackning kan rädda många hivsmittade

Att hivtesta människor i deras hem är ett effektivt sätt att förebygga hiv. Det visar vårt pilotprojekt som gett mycket goda resultat i Sydafrika.

Cecilia Mondar Khanje lär prostituerade i Moçambique hur de ska använda kondom för att minska spridningen av hiv.
Nyheter från fältet

Att nå ut med information till sexarbetare i södra Afrika

Ett nytt hivprojekt har startats i södra Afrika. Syftet är att nå sexarbetare och andra som löper hög risk att smittas av hiv men är svåra att nå med information.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.