Hoppa till huvudinnehåll

”I DET HÄR PROJEKTET FINNS INGA VANLIGA DAGAR”

Publicerad 11 november 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Stora delar av Kongo-Kinshasas befolkning saknar tillgång till grundläggande sjukvård. FOTO: Marco Doneda

Stora delar av Kongo-Kinshasas befolkning saknar tillgång till grundläggande sjukvård. FOTO: Marco Doneda

Nieves Amat Camacho

Nieves Amat Camacho

Sedan i slutet av juli har den svenska sjuksköterskan Nieves Amat Camacho arbetat för Läkare Utan Gränser i Kongo-Kinshasa. Det är hennes första uppdrag, och hon arbetar med en speciell akutpool som bistår med sjukvård i hela landet. Vi fick chansen att ställa några frågor om hennes första månader i fält.

Varför arbetar Läkare Utan Gränser i Kongo-Kinshasa?

En stor del av Kongo-Kinshasas befolkning saknar tillgång grundläggande sjukvård och drabbas av återkommande utbrott av smittsamma sjukdomar som malaria, mässling, kolera eller tyfusfeber. Det är ett land som försöker återhämta sig från decennier av krig, samtidigt som det fortfarande pågår konflikter som tvingar människor på flykt och ökar antalet fall av sexuellt våld, undernäring och sjukdomar som skulle kunna förebyggas.

 Hur skulle du beskriva projektet som du arbetar i?

Jag ingår i en akutpool, som kallas Pool d’Urgence eller förkortat PUC, som utför medicinska insatser för att minska sjukligheten och dödligheten hos utsatta befolkningsgrupper. Projektet är uppdelat i tre sammankopplade grupper: Antennerna som ansvarar för att övervaka, upptäcka och utvärdera akutsituationer, det Mobila Insatsteamet som ansvarar för direkta akutinsatser och Koordinationsteamet.

På vilket sätt skiljer sig det här projektet från ditt vardagliga arbete?

Att arbeta med akutsituationer i ett land som Kongo Kinshasa innebär att jag stöter på en hel del utmaningar som jag inte skulle drabbas av hemma i Europa. Det innebär att jag måste vara extra flexibel och kreativ, vilket gör det till ett väldigt stimulerande jobb. Här måste vi hantera bristande resurser, geografisk isolering, kulturella barriärer och stöter ständigt på befolkningsgrupper som måste kämpa mot fattigdom och våld.

Trots detta är varje insats väldigt givande, och tillåter en att jobba med nya människor och ta del av verkligheter som man inte hade fått möjlighet att se annars. Att ha ett jobb som drivs av humanitära värderingar ger mig motivation och gör varje insats mer meningsfull.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Det finns inga vanliga dagar här. Jag är ansvarig för sjuksköterskorna i det mobila insatsteamet, som oftast är ute på uppdrag. När vi är i basen i Kinshasa så arbetar vi med att utforma strategier och förbereder oss för insatser. Insatserna i fält ser alltid olika ut, beroende på vilken typ av projekt som behövs. Det kan t.ex. handla om att organisera en vaccinationskampanj, driva en mobil klinik eller en barnvårdsklinik. Vi rekryterar, tränar och handleder lokal personal i alla projekt och jobbar tätt tillsammans med hälsomyndigheter och lokala ledare.

Hur påverkas du av att jobba i ett område som är så pass konfliktdrabbat som Kongo-Kinshasa?

Det är jobbigt att se alla tragiska situationer som drabbar människor i konfliktsituationer, men det är samtidigt väldigt belönande att kunna göra något för att förbättra situationen. Trots att vi ibland begränsas av att vissa områden är alltför osäkra, känner jag att organisationen är duktig på att komma så nära patienterna som möjligt samtidigt som man tar hänsyn till personalens säkerhet.

Kan du dela med dig av någon positiv erfarenhet?

Att jobba med vår lokala personal är en av de bästa yrkeserfarenheter som jag har fått. Projektet har fört mig samman med engagerade och kunniga människor som jag kan diskutera teknisk expertis med, men också tankar och frustration över hur världen ser ut. De är fantastiska värdar och perfekta ambassadörer för Läkare Utan Gränsers arbete och värderingar. Jag ser fram emot att växa och lära mig av teamet under de kommande veckorna! 

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

En man styr sin kanot nedför Kongofloden.
Nyheter från fältet

På väg längs Ikelembafloden

Vi lämnade Mbandaka igår morse. Efter en lätt kaotisk pålastning med ett par timmars försening. Första timmarna gick vi norrut längs Kongofloden, innan vi alltså vek av österut. Att färdas på Kongofloden är en överväldigande känsla. 

En gata i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Middag vid Kongofloden

Här i Mbandaka är förberedelserna i full gång. Logistikerna har bråda dagarna med att engagera två stora transitläger och de båtar som ska föra oss uppströms längs floden. 

Briefing med Dr. Lizette. Kongo-Kinshasa är galet stort...
Nyheter från fältet

Förberedelser för superbushen

Min första dag på plats fick man rapporter om ett mässlingsutbrott norröver och redan i början nästa vecka ska vi dit. Det verkar som om jag kommer att bli ensam läkare från Läkare Utan Gränser.

Flyktinglägret i Kalémie, Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Många undernärda barn i Kalémies flyktingläger

Tio månader har gått sedan människor tvingades fly från sina hem efter interna strider i Tanganyika-provinsen, Kongo-Kinshasa. De lever fortfarande under desperata förhållanden och är i stort behov av mer humanitärt bistånd. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.