Hoppa till huvudinnehåll

I KRIGETS SYRIEN HAR MINOR OCH BOMBER BLIVIT VARDAG

Publicerad 28 januari 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fem kilometer från gränsen till Syrien ligger Al Ramtha-sjukhuset där vi driver ett kirurgiprojekt för människor med krigsskador. (Flickan på bilden är inte densamma som i texten)

Fem kilometer från gränsen till Syrien ligger Al Ramtha-sjukhuset där vi driver ett kirurgiprojekt för människor med krigsskador. (Flickan på bilden är inte densamma som i texten)

Psykologen Minja Westerlund

Psykologen Minja Westerlund

För exakt fyra år sedan startade fredliga protester mot regimen i Syrien. Det som började som den Arabiska våren i januari 2011 har utvecklats till ett inbördeskrig med uppskattningsvis 200 000 dödsoffer. Mitt under kriget försöker vi att bistå med sjukvård - både i Syrien och i grannländerna. Psykologen Minja Westerlund träffar dagligen syriska patienter i våra akutprojekt i Jordanien. Patienterna berättar för henne om en vardag som förstörs av bomber och minor.

Fem kilometer från den gränsen till Syrien ligger Al Ramtha-sjukhuset i Jordanien där vi driver ett kirurgiprojekt för människor med krigsskador. Patienter förs hit med ambulanser, eftersom sjukvårdssystemet har kollapsat på många ställen i Syrien. 

– De flesta som kommer till sjukhuset har skadats av bomber, skott och minor och måste opereras eller amputeras. Det är också vanligt att våra patienter har skador från bensinfatsbomber. Det är improviserade bomber som består av bensinfat fyllda med sprängmedel och metallskrot, berättar Minja Westerlund som arbetar som psykolog i projektet.
 
Våra medarbetare i Ramtha har behandlat mer än 700 patienter sedan projektet startades i september 2013. Kirurgteamet har genomfört 2 500 operationer till slutet på förra året. Psykologteamet har genomfört runt 1 500 stödsamtal för att förbereda patienter mentalt på svåra operationer och för att stötta syrier med krigstrauma.

Flera miljoner syrier på flykt

Minja Westerlund jobbar hälften av veckan på sjukhuset i Ramtha. Den andra hälften arbetar hon på vår klinik i flyktinglägret Zaatari där Läkare Utan Gränser driver ett projekt för postoperativ vård. Zaatari är en stad i norra Jordanien där syriska flyktingar sökt skydd. Sammanlagt har mer än tre miljoner människor flytt från Syrien, runt 600 000 av dem till Jordanien. Men under den senaste tiden har det blivit allt svårare att ta sig över gränsen då kontrollerna har förstärkts.

Både i Ramtha och i Zaatari hör Minja Westerlund och hennes jordanska kolleger många omskakande historier om kriget. En dag kom till exempel en syrisk flicka med ambulansen till sjukhuset med svåra brännskador i ansiktet och på armarna. Huset där hon och hennes familj bodde hade bombats. Hennes föräldrar och hennes syskon dog i attacken, hon var den enda som överlevde.

– När hon vaknade efter operationen fick vi berätta för henne vad som hade hänt. Det var såklart en stor chock för henne. Men hon sa till sjuksköterskorna att hon ville att jag skulle besöka henne igen. Mina kollegor tror att hon gillar mig eftersom jag är så blond, som en barbiedocka, berättar Minja Westerlund. Jag träffar henne nu varje dag när jag är på sjukhuset och jag kommer att sakna henne när hon åker hem.

Många vill återvända hem till Syrien

En stor del av alla patienter som kommer till projektet på Al Ramtha-sjukhuset försöker att stanna i Jordanien, men en betydande del återvänder till Syrien efter behandlingen. Människorna berättar för Minja att de har hela sitt liv i Syrien, sina familjer.

– De ser inga alternativ till att bo i sitt hemland. För dem som är kvar i Syrien har kriget blivit en vardag. De försöker att klara sig även om det ofta inte finns elektricitet och mat. De flesta har mist anhöriga eller en vänner, men de har tvingats hitta resurser för att leva vidare ändå, säger psykologen Minja.

De som återvänder till Syrien tvingas leva i en de största humanitära kriserna som pågår just nu i världen. För de flesta kommer det vara svårt eller omöjligt att få sjukvård. Många sjuksköterskor och läkare har flytt landet och de som jobbar kvar riskerar att attackeras. Trots ett mycket instabilt säkerhetsläge finns vi ändå på plats i Syrien. Vi driver flera sjukhus i provinsen Aleppo och Idlib, vi driver också projekt vid den syrisk-irakiska gränsen.  
 
Även flickan som överlevde bombattacken kommer att åka tillbaka till Syrien när hon är helt frisk igen. Hon kommer att bo med en släkting som Läkare Utan Gränser lyckades hitta - vilket inte är självklart i ett land med nästan åtta miljoner internflyktingar. Hon är så liten och vill inte stanna själv i Jordanien, berättar Minja Westerlund:

– Dessutom kunde vi berätta en glad nyhet för henne under tiden på sjukhuset. Ett av hennes syskon som man trodde hade dött har också överlevt bombattacken. Nu vill hon såklart åka tillbaka till Syrien för att vara med de familjemedlemmar som finns kvar.
 
Här hittar du uppdaterad och mer detaljerad information om våra aktiviteter i Syrien och grannländerna (Obs! På engelska)

Relaterade nyheter

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Syrien

En resa genom döden

"Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan. Jag hoppas vi kan åka hem snart.”
- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna.