Hoppa till huvudinnehåll

Icke-sjukvårdspersonal utan gränser

Publicerad 20 maj 2016
Asilin lagar något viktigt på Haiti.
Foto: Anna Blideman
Aslin arbetar som logistiker och lagar stort och smått och bygger nytt när det behövs.

En av de bästa sakerna med att jobba för Läkare Utan Gränser måste vara teamet. Vi bor tillsammans, jobbar tillsammans och gör de flesta fritidsaktiviteter tillsammans. Så visst blir det intensivt men det är också helt fantastiskt att få ha så mycket olika människor av olika bakgrund omkring sig. 

Jag lär mig till exempel massor om japansk kultur, övar franska slanguttryck och har grundat en outtömlig respekt för logistikerna. Förutom att vår logistiker Karl är en helt fantastiskt inspirerande människa så är det jobb han och hans team gör otroligt imponerande.

Det är tack vara dem vi kan fungera. De lagar det som går sönder, ansvarar för all beställning av material och mat, fixar datorer som krånglar och ser till att chaufförerna är på rätt plats vid rätt tidpunkt. De planerar och utför även alla stora projekt som ombyggnationer, åker till sjukhuset på kvällen när en dörr gått i baklås och ser till att vi har en fungerande “cold chain”, vilket innebär att läkemedel förvaras i rätt temperatur.

Tyvärr har Karl nu brutit armen under en fotbollsmatch så han måste lämna oss några veckor (hans lag vann iallafall) och jag undrar hur vi ska klara oss. Klart är i alla fall att bakom namnet “Läkare Utan Gränser” döljer sig mycket mer än läkare, och mycket mer än medicinsk personal som gör allt för att förbättra villkoren för våra patienter.