Hoppa till huvudinnehåll

Icke-sjukvårdspersonal utan gränser

Publicerad 20 maj 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Asilin lagar något viktigt på Haiti.

Aslin arbetar som logistiker och lagar stort och smått och bygger nytt när det behövs.

En av de bästa sakerna med att jobba för Läkare Utan Gränser måste vara teamet. Vi bor tillsammans, jobbar tillsammans och gör de flesta fritidsaktiviteter tillsammans. Så visst blir det intensivt men det är också helt fantastiskt att få ha så mycket olika människor av olika bakgrund omkring sig. 

Jag lär mig till exempel massor om japansk kultur, övar franska slanguttryck och har grundat en outtömlig respekt för logistikerna. Förutom att vår logistiker Karl är en helt fantastiskt inspirerande människa så är det jobb han och hans team gör otroligt imponerande.

Det är tack vara dem vi kan fungera. De lagar det som går sönder, ansvarar för all beställning av material och mat, fixar datorer som krånglar och ser till att chafförerna är på rätt plats vid rätt tidpunkt. De planerar och utför även alla stora projekt som ombyggnationer, åker till sjukhuset på kvällen när en dörr gått i baklås och ser till att vi har en fungerande “cold chain”, vilket innebär att läkemedel förvaras i rätt temperatur.

Karl med bruten arm på sjukhuset på Haiti.Karl med en bruten arm på vårt systersjukhus, Tabarre. Foto: Anna Blideman. 

Tyvärr har Karl nu brutit armen under en fotbollsmatch så han måste lämna oss några veckor (hans lag vann iallafall) och jag undrar hur vi ska klara oss. Klart är i alla fall att bakom namnet “Läkare Utan Gränser” döljer sig mycket mer än läkare, och mycket mer än medicinsk personal som gör allt för att förbättra villkoren för våra patienter.

Aktuellt om Haiti

En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.
Nyheter från fältet

När mammor dör

"Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten."
- Anna Blideman, sjuksköterska.

Vi försöker ge de övergivna barnen så mycket kärlek vi kan.
Nyheter från fältet

De övergivna barnen

Levnadsförhållanden för många människor här är svåra och det kan helt enkelt vara det enda alternativet att överge barnet och hoppas på att vi hittar ett bättre liv för det. 

Stolt far med sitt nyfödda barn på förlossningskliniken i Haiti.
Nyheter från fältet

Stolt far

Ducastin sitter på en bänk och väntar på sin fru, Majorie, som har kommit till oss på återbesök.

Sophia är 17 år och har mist sitt barn
Nyheter från fältet

Sophia förlorade sitt barn

Sophia ska snart fylla 18 och har just mist sitt barn. Hon blödde i tre dagar innan hon förstod att hon var tvungen att ta sig till sjukhus. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.